Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, Niğde ve Kayseri İl Sağlık Müdürlüklerinin düzenlediği kurtarma operasyonunun başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Yoğun tempo içerisinde annemizin hayata tutunması için gayret gösteren tüm ekibimize ve Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ekibine şükranlarımı sunarım” dedi.
 
30 yaşında 4. gebeliği olan N.Ö isimli gebeye bebek eşinin ana rahmine ters yerleşimli olması nedeniyle sezaryen ameliyatı planlandığını ve hastanın saat 10:00’da   ameliyathaneye alındığını dile getiren İlter,
 
 “ Saat 10:15’de anestezisi yapılan hastanın saat 10:20’de ameliyatı başladı. Karın açıldıktan sonra sorunun sadece ters yerleşim olmadığı bebek eşinin ana rahminin dışına çıkarak idrar torbası ve çevresindeki damar yapılarını sardığı görüldü.Bebeğin hayati tehlikesi nedeniyle acilen sezaryen yapıldı. Sonrasında bebeğin eşi çıkartılırken aşırı kanama başladı. 2 ünite kan nakli yapılan hastanın kanması kontrol edilemedi ve yakının onayı alınarak rahmi alındı. Bu sırada hastanın aşırı kan kaybına bağlı kalbi durdu. Anestezi uzmanı Dr Füsun Girgin tarafından kalp masajı uygulanarak kalp atımları başlatıldı ve 5 ünite kan verildi. Ayrıca damar genişletici ve dolaşımı düzenleyici serum ve ilaçlar yapıldı.Bebek eşinin damarlarının idrar torbası etrafına yayılmasından ve hastanın 4. Sezaryeni olması nedeni ile karın içi yapışıklıkların fazla olması nedeni ile üroloji uzmanından konsültasyon istendi. Saat 12.20’de üroloji uzmanı Dr Sarp Tancı ameliyata katılarak idrar torbası ile ilgili müdahalesini yaptı. Saat 12:30’da kanmanın devam ettiği gözlenerek genel cerrahi konsültasyonu istendi ve Dr Hacı Polat ameliyata katıldı. Saat 12:45’de hastanemizde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Dr Tarık Demirdağ ve Dr Murat Özdil ameliyata katıldı.Yapılan tüm müdahalelere rağmen kanama kontrol edilemedi ve İl Sağlık Müdürümüz tarafından Kayseri İl Sağlık Müdürü ile direk iletişim kurularak saat 14:20’de helikopter ambulansla Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı hastanemize ulaştı. Müdahale sonucu kanama kontrol altına alındı ve kanama kontrolü hastanın Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesine transportuna karar verildi. Saat 17:00’da hasta helikopter ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesine sevk edildi. Bütün bu işlemler sırasında hastaya 33 Ünite kan nakli yapıldı. Hastanemiz ve her iki ilin tüm imkanları seferber edildi. Halen hastamız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde takip edilmekte olup genel durumunda düzelme izlenmektedir” dedi.


Editör: TE Bilişim