Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık alanındaki suistimalleri önlemek için hazırladığı ’Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi’ 20 ilde uygulamaya başlandı. Yeni sistemle doktorun hastayı görmeden ilaç yazması dönemi de sona ermiş olacak.


Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK)müdürü Adil Demir; “Sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin kimlik doğrulamalarının, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanı ile yapıldığı ancak bu yöntemlerde bazı sorunların ve suistimallerin yaşandığı ifade etti. Hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği sorunların önlenmesi amacıyla, genel sağlık sigortalılarının, sağlık hizmet sunucularına sağlık hizmeti almak amacıyla müracaatlarında, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutarın geri alınacağı hüküm altına alınmıştır" dedi.



Demir; “Genel sağlık sigortalısı olan kişilerin, T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanıyla sağlık hizmeti almak amacıyla sağlık hizmeti sunucusuna başvurularında avuç içi damar izi sistemine ilk kayıt işleminin sağlık hizmet sunucusu tarafından yapılacağı, ilk kayıt işlemi tamamlanan genel sağlık sigortalısının sağlık hizmeti sunucuna yapacağı başvuruda MEDULA takip numarası alınması işlemi öncesinde sağlık hizmeti sunucusu tarafından sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi sistemi ile biyometrik kimlik doğrulamasının yapılacağı kaydedildi. Yaklaşık bir yıldır bu sistemin kontrolleri yapıldı. Kademeli olarak illerde avuç içi okuma ve sağlığa erişim sistemine geçilecek. İlimiz 15.09.2012 tarihiyle 15.10.2012 tarihleri arasında yapılacak çalışmalar neticesinde ilimizdeki özel hastanelerde ve özel kliniklerde uygulama başlatılacak. Diğer kamu hastanelerinde ise ileride geçilecektir. Özellikle vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine başvuracakları sırada kimliklerini belirten TC numaralarıyla müracaat ederlerse ilk defaya mahsus hızlı bir şekilde avuç içi okuma sistemine kayıtları yapılır. 0-12 yaş arası olan çocuklar, her iki eli olmayanlar, her iki elinin avuç damar izi herhangi bir sebeple bozulmuş olanlar, acil hastalar ve felçli gibi benzeri hastalıkları olanlar avuç içi okuma sisteminden hariç tutulacaktır. Acil haller durumunda avuç içi sistemine bakılmaksızın vatandaşlarımızın gereken tetkik ve muayeneleri yapılacaktır. İşleri bittikten sonra sağlıklarına kavuştuklarında kimlik bilgileriyle aynı hastaneye müracaat ettiklerinde sistem kayıtları yapılıp sonuçlanmış olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.



Editör: TE Bilişim