Niğde İl Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu yaptığı açıklamada; Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da önemli bir halk sağlığı sorunu olan "Obezite" konusunda AB Ülkelerinin yaptığı çalışmaları yerinde görmek ve ülkemizde de bu çalışmaların yaygın ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla hazırlanan ve  Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen  “Avrupa İle Ortak savaşımız Obezite” adlı AB  projesi kapsamında 5 personelimizin katıldığı İsveç yurt dışı hareketliliği mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Edinilen deneyimlerle ilgili İlimizde bulunan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yönelik eğitimler verilmiştir.

              İsveç’in günümüzdeki ulusal toplum sağlığı politikası 1997 yılında oluşturulmuş, Sağlık ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı İsveç Toplum Sağlığı Uygulama Planı yayınlamıştır. Bu planda öncelikler sağlık hizmeti sunumunda eşitsizliklerin, alkol tüketimi ve tütün kullanımının azaltılması ,obezite ile mücadele gibi konular olmuştur.1997 yılında aynı zamanda Ulusal Toplum Sağlığı Komisyonu kurulmuştur. Söz konusu komisyonda siyasi partiler, yardım örgütleri, konusunda uzmanlar ve devletten temsilciler üye olarak bulunmuştur. Bu yapı, komisyonun geniş tabanlı olması ve bünyesindeki uzmanların fazlalığı ile daha etkili stratejiler geliştirmesini sağlanmıştır. Bu stratejilerin amaçlarına uygun olarak İsveç’te 190 belediye geniş kapsamlı olan kamu hizmetlerini saptamakla yükümlüdürler. Belediye sosyal hizmetleri İsveç refah sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu hizmetlerin amacı Sosyal Hizmet Yasasında belirtilmiştir.

Belediyeler çocuk bakımı, okul sağlık hizmetleri, yaşlıların ve sakatların bakımı ile uzun süreli psikiyatrik hasta bakımını içeren sosyal hizmetlerin sağlanmasından sorumludur. Bunun yanı sıra ev hemşireliği ve evde bakım hizmetlerini de yerine getirmektedirler. Yine Belediye kanunlarına göre her yapılan yolun bir kısmının bisiklet yollarına ayrılması, spor imkânı sağlayacak tesisler ile yeterli yeşil alanın ve parkların düzenlenmesi mecburidir.
Okul sağlığı politikaları kapsamında, her okulun bir hekimi ve her okulda sürekli görev yapan bir okul sağlığı hemşiresi bulunmaktadır. Okul sağlığı hemşireleri öğrencilerin boy, kilo vb gelişimlerini takip etmekte, beslenme ve diğer sağlık konularında bilgilendirme faaliyetleri yapmakta; gerekli durumlarda öncelikle 1. Basamak sağlık kuruluşu ve diyetisyenlere yönlendirmektedir. Okullarda yemekhane bulunurken kantinlere yer verilmemiştir. Ayrıca, besin alerjisi olan çocuklara veya diyet yapan çocuklar için ayrı menüler çıkmaktadır.

Halka obezite konusunda eğitim, danışmanlık ve tedavi hizmeti verilmesi ile obezite artış hızının düşürülmesi ve buna bağlı olarak kronik hastalıkların ortaya çıkışının azaltılması temel hedefimizdir" dedi. 



 
Editör: TE Bilişim