Niğde İl Sağlık Müdür Yılmaz Yücel, "Antibiyotiklerin doktor kontrolü dışında kullanımına karşıyız. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı toplum ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor" dedi. 

Dr. Yılmaz, herhangi bir boğaz ağrısı veya ateş rahatsızlığında evde bulunan ilaçları yada komşumuzdan antibiyotik almamız tehlikeli olduğunu söyledi.

Müdür Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Özellikle gereksiz antibiyotik kullanımı ülkemizde bir hayli fazladır. Halkımızda şöyle bir bilinç vardır. Küçük bir ateş veya boğaz ağırsında hemen evde bulunan ilacı kullanmaktayız veya komşumuzda boğazım ağrıyor, başım ağrıyor gibi isteklerde bulunuyor komşu da hekim bana vermişti iyi geliyor gibi kullanım oluyor. Özellikle antibiyotik kullanımında böbrek ve karaciğere yan etkileri vardır. Onun için doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmamalıyız. Hekimlerimiz gün geçtikte bu konuya duyarlılık gösteriyor. Halkımızda zamanla bu duyarlılığa varacağına inancımız sonsuzdur. Çünkü hem gereksiz yere ilaç veriyoruz vücuda zarar veriyor. Ayrıca antibiyotiği bilinçsiz alıyoruz günde 3 tane alınacaksa 2 tane alıyoruz veya zamanından önce bırakıyoruz. Belirtiler geçti iyileştim deyip ilacı bırakıyoruz. Böyle olunca mikrop oradan kalıyor ve ileride yine rahatsızlandığımızda bu mikrop antibiyotiğe direnç gösteriyor. Bu sefer de tedavilerinin yapılması mümkün olmayıp ölümle sonuçlanma olabilir.

Yeni bir antibiyotiği bulmak hem zaman alıyor hem de hayli maddi kayba yol açıyor. Bir antibiyotiğin bulunması 5 yılı buluyor ve maliyeti de 180-200 milyon dolar civarında oluyor. O yüzden halkımızı uyarmak istiyorum. Hekime danışmadan kesinlikle antibiyotik kullanmamalarını rica ediyorum” dedi.

Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgiler veren Yılmaz, “Ülkemizde ve tüm dünyamızda son yıllarda bilinçsiz ilaç kullanımı ile ilgili büyük sağlık sorunları yaşanmaktadır. Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde konu ciddi bir şekilde ele alınmaktadır. Bilinçsiz ilaç kullanımı ile ilgili eğitimler yapılmaktadır. İlaçların büyük oranda yüzde 60 oranında bilinçsiz kullanım olduğu tespit edilmiştir. Akılcı antibiyotik kullanımı projesi kişilerin hastalıkları durumunda ve bireysel özelliklerine göre uygun zamanda kullanmak gerekiyor. Akılcı ilaç kullanımı uygun dozda ve sürede kullanılarak akılcı ilaç kullanmış oluruz. Ülkemizde gider olarak yüzde 50 gider sağlık gideridir. Bakanlığımız ciddi bir çalışma yapmaktadır. İstanbul’da sağlık yöneticilerinin bulunduğu bir Çalıştay yapıldı. Bilinçsiz ilaç kullanımında antibiyotik ön sıradadır. Ülkemizde reçetenin yüzde 35-40 antibiyotiktir ve Niğde’de bu oran biraz yüksekçedir. Ama son yıllarda yapılan çalışmalarla kademeli olarak düşüş sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerde yapılan çalışmalarla tam akılcı ilaç kullanımı tüm hekimlerimize, eczanelerimize ve hastalarımıza bilinçlendirme yapacağız” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim