Tüm dünyada 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası Günü olarak kutlanmakta, bunu takip eden hafta boyunca bebek beslenmesinde anne sütünün önemi ve emzirmeye dikkat çekmek amaçlı çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. İlk kez 1990 yılında ‘Dünya Sağlık Örgütü’ ve ‘UNICEF’ tarafından açıklanan bu haftanın amacı; tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmaktır.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Serap Ceran Çağrıl emzirmenin önemiyle ilgili şunları söyledi: “ Anne sütü ve emzirmenin hem anne hem de bebek için çok büyük yararları vardır. Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca tek başına anne sütü ile beslenmesini, 6.aydan itibaren de ek besinlere başlanarak, ek besinlerle birlikte olmak koşulu ile 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesinin devam ettirilmesini önermektedir. Buna karşın ülkemizde pek çok bebeğimize 6 aydan çok önce ek gıdalara başlanmakta ve birçoğu da 2 yaşından önce anne sütü ile beslenmeden mahrum bırakılmaktadır. Sütteki bağışıklık sistemini uyaran, bağışıklık sistemine yardım eden maddeler sayesinde çocuklar enfeksiyon hastalıklarından korunurken, aynı zamanda sağlıklı ve dengeli bir beslenmeden de yararlanırlar.

 

Anne sütü ile beslenen süt çocuklarında besin alerjileri, ani bebek ölümü gibi durumlar daha az görülürken, uzun dönemde obezite, diyabet ve kalp hastalıkları, ülseratif kolit gibi bazı barsak hastalıkları daha nadir görülür.

 

EMZİRMENİN ÖNEMİ

 

Emziren annelerde doğum sonrası kanama daha azdır, meme ve yumurtalık kanseri riski daha düşüktür.Ayrıca anne sütüyle beslenme anne-bebek bağlanmasını güçlendirir, annenin özgüveni artar. Tüm bu yararlar göz önüne alındığında en sağlıklı, en ucuz ve en kolay erişilebilen besin olan anne sütü, her zaman bebek beslenmesinde ilk tercih olmalıdır. Tüm anne sütü ve bebek dostu hastanelerde olduğu gibi, biz de hastanemiz bünyesinde gerçekleşen tüm doğumlarda ve poliklinik hizmeti verdiğimiz süt çocuklarının ailelerine anne sütünü öneriyoruz. Çünkü anne sütü, yenidoğan bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermektedir. ‘Dünya Sağlık Örgütü’ ilk altı ayda sadece anne sütü ile iki yaşa kadar da tamamlayıcı beslenmeyle beraber anne sütünün alımını önermektedir.

 

 

 

Editör: TE Bilişim