Altunhisar’da ikamet eden ve iki gün önce umre ziyaretinden dönen 2 kız kardeş Mers-Cov şüphesi ile önce Altunhisar Devlet Hastanesinde ardından da sevk edildikleri Niğde Devlet Hastanesinde müşahede altına alındılar.

Haber: Selim GÖKEL-özel

Altunhisar İlçesi’nde umre ziyaretinden dönen 2 kız kardeş, F.A ve A.A.  evlerinde rahatsızlık yaşamaları neticesinde bugün akşam saatlerinde Altunhisar Devlet Hastanesine tedavi için gittiler. Altunhisar Devlet Hastanesinde yapılan tedavi tetkiklerin ardından Mers-Cov hastalığı şüphesi ile gerekli hijyen ve izole tedbirleri alınarak Niğde Devlet Hastanesine gönderildi.


Altunhisar’da olası Mers-Cov vakası düşünülerek Niğde’ye sevk edilen iki kız kardeş,  Niğde’de izole edilmiş özel odada kalıyor.  2 kız kardeşin Mers-Cov hastası olup olmadığı yapılacak tahlil ve tetkiklerden sonra anlaşılacak. İki kız kardeşin olası Mers-Cov hastası olması halinde umreye giden grubun da ölümcül hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle aynı hastalık şüphesi ile tedavi ve tetkiklerinin gerektiği öğrenildi.

Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı umre ye gidenleri Mers-Cov hastalığı konusunda uyardığı öğrenildi.

Güncelleme: Ulusal basında da yer alan rahatsız iki genç kardeşin Niğde Devlet Hastanesindeki tetkiklerin ardından Mers-cov olmadıkları anlaşıldığı öğrenildi.

 

MERS-COV Hastalığı Nedir?

Mers-Cov  - (Middle East Respiratory Syndrome) Türkçesi Ortadoğu Solunum Sendromudur. Yeni tanımlanan bu hastalık 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıktı. İnsanlarda akut sistematik bir hastalık olarak görülmekte ve ağır solunum yolu bulgularıyla seyretmektedir.

Halen Suudi Arabistan olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, İran, Kuveyt, Yemen, Umman, Lübnan gibi Ortadoğu ve bazı Afrika ülkerinde görülmektedir. Hayvanlarda da görülmekte olup, Orta Doğuda develerden ve deve sütünden de geçebilmektedir. Solunum yoluyla geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Ölüm vakaları ile sonuçlanan hastalığın özgün bir tedavisi ve aşısı da bulunmamaktadır.  WHO  verilerine göre 16 Ekim 2014 tarihine kadar dünyada 877 Mers-Cov hastalığı görülmüş ve bunun 317’si ölümle sonuçlanmıştır.

 

Editör: TE Bilişim