Akkaya Platformu üyeleri Niğde Belediyesine ait Atık Su  Arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.

 

Akkaya barajının kirlenmesinin en büyük sebeplerinden birisi olan Niğde’nin atıklarının arıtılmadan baraja dökülmesiydi.

 

Niğde Belediyesine ait  Atık Su Arıtma tesisin geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 15 gün çalıştırılmadığı şeklinde sitemize gelen duyumlar üzerine Bor Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu üyesi 5 kişi Arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.

 

Akkaya barajında Niğde ve Çevresine ait kanalizasyon ve diğer atıkların meydana getirdiği çevre kirliliği üzerine büyük mücadeleler verilmiş ve nihayetinde barajın temizlenmesi  konusunda çalışmalar başlamıştı.

 

 

AKDOĞAN “ 1 LİTRE ATIK SU BİLE ARITILMADAN AKKAYA’YA GİTMEYECEK” DEMİŞTİ.

 

Akkaya ve Arıtma konusunda ki tartışmaların ardından, 21 Haziran 2012 tarihinde Niğde Belediyesi konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklama da Niğde Belediyesi Hollanda’dan aldığı 1 milyon Euro’luk hibe ile Arıtma Tesisinde revizyon yaptırmış,  tesise gelen atık suyun saniye de 900 litresini arıtma imkanına kavuşulmuştu.

1 Litre atık suyun bile arıtılmadan Akkaya Barajına gitmeyeceği belirten Niğde Belediye Başkanı Akdoğan “Manüel sistemden elektronik sisteme geçtik. Bu sistemle beraber hem arıtma tesisimizi ana kumanda odasında kontrol ettiğimiz gibi Niğde Belediyesi’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da Niğde Belediyesi Arıtma Tesislerinin tamamı kontrol altında tutulmuş olacak hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Niğde Belediyesi Arıtma Tesislerinin çalışıp çalışmadığını, çalışıyorsa saniyede kaç litre su geldiğini ve kaç litresini arıtmış olduğu görecek hem de Belediye Başkanlığımız olarak belediye ana binasında bunu bizde görme imkanı bulacağız” demişti. (Tıklayın) 

  

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ ; ÇALIŞMAYAN  KİRLİLİĞİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞI  ARITMA TESİSİ “DİYOR.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne bağlı yönetici ve uzmanlar  11 Temmuz 2012 günü Akkaya Barajında inceleme de bulunmuş hazırladıkları Eylem Planında bu incelemeye  aynen şu ifade geçiyor.

 

Eylem planı çerçevesinde çalışmayan ve kirliliğin en önemli kaynağı olan Niğde Atıksu Arıtma Tesisindeki teknik yetersizliklerin giderilerek işletmede çalışan personelin eğitilmesi sağlanmış ve arıtma tesisi çalışır hale getirilmiştir.” 13 Temmuz 2012 tarihi itibari ile internet sitelerinde yayınlandı. (Tıklayın)    

BİZİ KİM KANDIRIYOR?

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Haziran 2012 tarihinde Niğde Belediyesi

1 Litre Atık Suyun arıtılmadan Akkaya Barajına dökülmeyeceğini açıklıyor.

 

Temmuz 2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Uzmanları inceleme yapıyor ve Arıtma Tesisinin çalışmadığını ve eksiklikleri raporluyor ve yayınlıyor.

 

AKKAYA PLATFORMU TESİSTE İNCELEME YAPTI

 

Geçtiğimiz haftalarda Barajın kokusu eskisi kadar olmasa da yine hissedildi. Sitemize ulaşan bir bilgi ile tesisin 15 gündür çalışmadığı belirtildi. Geçtiğimiz hafta  Akkaya Platformu üyelerinden 5 kişi ile birlikte  tesiste inceleme yapıldı.

  

Akkaya Platformu Başkanı Turan Uçan inceleme sonucunda yaptığı açıklamada “ Edindiğimiz duyumlar üzerine yaptığımız inceleme de tesiste havuzlarda atık su sirkülasyonunun yavaş da olsa çalıştığı ancak atık suya karıştırılması gereken bakteri – kimyasal maddenin olmadığından 15 gün boyunca tam arıtma yapılamadığı öğrendik. İnceleme yaptığımız  tarihte ise kimyasal maddelerin geldiği ve şu an için normal şekilde çalıştığı belirtildi.   Atık Suya bakteri yapma özelliği sağlayan kimyasal maddenin atılıp atılmadığını  ise alınan atık su numunelerinin labaratuvar sonuçlarına göre öğrenilecek ve değerlendireceğiz” dedi. 

“BİRİLERİNİN YAPIP BİRİNİN BOZMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

Uçan “ Platform olarak Akkaya Barajının kirliliği konusunda epey çaba sarf ettik. Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi hükümet nezdinde,  Doğan Şafak, Özcan Yeniçeri ise verdikleri soru önergeleri ile, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat her ortamda bu konuyu dile getirdi, platform olarak bizi destekledi  kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu konu da epey aşama kaydettik ve gördük ki temizleme çalışmaları devam ediyor. Bu çabaları, bu insanların umutlarını,  bir kişinin bozmasına izin vermeyeceğiz. Birileri yapıp, birilerinin bozduğunu gördüğümüzde o kişileri ifşa edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Akkaya Barajı’nda balık tutana kadar görevini yerine getirmeyen yerel yöneticiler ve diğer sorumlularla  mücadelemiz sürecek” dedi.



 

 

Editör: TE Bilişim