Akkaya Barajının kirlilik sorunu için çabalar devam ediyor. CHP Milletvekili Doğan Şafak'ın Araştırma önergesi teklifinin ardından, daha önceki bir görüşmemizde Akkaya Barajı için destek vereceğini belirten MHP Ankara Milletvekili Prof.Dr. Özcan Yeniçeri, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması isteğiyle bir soru önergesi verdi. 


Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesiyken son genel seçimlerde MHP Ankara Milletvekili  seçilen Prof. Dr. Özcan Yeniçeri Akkaya Barajı ile ilgili soru önergesi verdi.

Yeniçeri'nin verdiği soru önergesi şu şekilde. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularıma Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EREĞLU tarafından yazılı olarak cevap vermesini saygılarımla arz ederim. 03.11.2011

Prof Dr. Özcan YENİÇERİ,  MHP Ankara Milletvekili

 

Akkaya Barajı, Niğde İlinde Tabakhane Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1964 - 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 426.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 18,00 m dir.

Niğde, Akkaya Barajına sanayi atıkları ve kanalizasyon sularının karıştığı, barajın suyunun çevreye ve insan sağlığına büyük tehdit teşkil ettiği öteden beri bilinmekte olup, konu arıtma tesisleri kurmakla çözülemeyecek kadar vahimdir. Geçmişte balık tutulan, yüzülen, baraj suyu şimdi bakteri üreten, gelecek nesilleri tehdit eden, içerisinde canlı yaşayamaz bir hal almıştır.

Niğde Üniversitesi bahse konu barajın hemen kenarında bulunmaktadır. Barajın çevreye yaydığı kötü kokulardan dolayı, Niğde ili ve Bor ilçesin de yaşayan vatandaşlar, durumdan son derece rahatsızdır.

Bu bağlamda;

1-   Akkaya Barajı ile ilgili sosyolojik, ekolojik, ekonomik inceleme yapılmış mıdır?

2-   Çevreyi rahatsız eden kötü kokular için, bir etüt çalışması yapılmış mıdır?

3-   Su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre, baraj gölü suyunun analizi yapılmış mıdır?

4-   Baraj gölü suyunun tarım sulama amaçlı kullanılmasında bir sakınca var mıdır?

5-    Bakanlık olarak konunun çözümü için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?


Konu ile İlgili daha önceki haberimiz için TIKLAYIN


Editör: TE Bilişim