Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer geçtiğimiz günlerde Bor ilçesine yayılan koku ile yeniden gündeme gelen Akkaya Barajı sorunu için laftan öte icraata geçilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve il yetkililerinin konu ile ilgili açıklamalarında yer alan ifadeleri dikkatle okuduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer “Akkaya sorununu Akkaya barajı önünde basına açıklama yaparak çözülmesi şansı yoktur. Eğer 10 yıldır ciddi biçimde gündemde olan konu için daha projeden söz ediyorsanız Bor ilçesinde tehlike büyüyor demektir. Niğde valiliğininde katılımı ile 2002 yılında hazırlanan Niğde raporunda yazılı “Akkaya acil önlem uyarısı”nından on yıl geçti. Daha projeden söz ediliyor. Çevre Bakanı Akkaya Barajına seçim öncesi getirilip temizlenecek sözü verirken laftan başka ortada bir çalışamadamı yoktu. Halkımıza seçimde oy almak içinmi gösteri yaptınız? İnsan sağlığı doğanın geleceği adına böylesi büyük bir sorumsuzluk sizin vijdanınızı yaralamıyormu? Şimdi yine başa dönüp sanki sorun yeni gibi çözüm yolları ararken bizleri aldattınızmı? ” Dedi.
TBMM NİĞDE MİLLETVEKİLLERİ SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ.
 Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Akkaya sorunu ile yeni ilgilenenlere rehber olması amacı ile barajda kirlenme sürecini de şöyle anlattı.  Akkaya Barajı Niğde atıkları Fertek, Koyunlu, Organize, Üniversite ile kirlenme başladı. 2000 li yıllarda kirlenme belirginleşti. Ancak hiçbir kurum sorumluluğa yanaşmadı. Herkes açıklama ile kendini haklı buldu. Balıkların ölümü tehlikenin ilk işaret feneri oldu.  Akkaya kirlenmesi Bor ilçesi toptan tehdit eder noktaya ilerliyordu. Sorun TBMM taşınmıştı. 2004 yılında dönemin CHP Milletvekili Orhan Eraslan, 2009 yılında dönemin MHP milletvekili Mümin İnan mecliste soru önergeleri de verdiler. Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi, Niğde Belediyesi de konuyla ilgili geçmiş dönemlerde açıklamalarda da bulundular. Çözüm için Niğde Belediyesi arıtma tesisi düzenli çalışması, organize atıkları baraja akmaması, Fertek, Koyunlu gibi yerlerin atıklarının baraja ermemesi için önlemelerde konuşuldu.  Baraja paralel bir kanalizasyon hattı döşeneceği de söylendi. Niğde Üniversitesinden konuyla ciddi ilgilenen öğretim elemanları çabaları ile bir ara umutlandık. Hamle gazetesi Akkaya Kurtarmak için kampanya düzenledi. Yetkililer gündeme geldikçe sorunun farkındayız proje üretiyoruz dediler Ama Akkaya konuşulmaktan öteye özellikle sorunu çözmesi gereken makamların gereği yapmamaları ile bugüne erildi.” Dedi
ŞİMDİ BAKANI GETİRİN
Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer hemşerilerimiz arıyor. Memleket durumu vahim diye dert yanıyor. Kokudan camları açamaz olduk diyorlar. Yetkililerde Akkaya Barajını ziyaret ve demeçlerle zamanı dolduruyorlar. Oysa seçimlerden önce haftada bir bakan getirerek her konuda sözler verdirenler şimdi Çevre ve Orman Bakanını bölgeye getirip Akkaya için kapsamlı bir toplantı düzenlenmesinin zamanıdır. Her kesiminde yer alacağı bu toplantıda konuyu duymadan öte fark etmeyenlere de bir kez daha detayları ile mesele anlatılmalıdır. Brifing sonunda ise bakan çalışma takvimini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Akkaya için ne zaman ne yapılacak tarihi günü zamanı ile bunu duyurmak mecburiyetleri vardır. 60 bin insan sağlığı tehlikededir. Çevre felaketine yol açacak duruma doğru giden Akkaya için seyredilecek, konuşacak zaman bitmiştir” dedi.
AKKAYA BU KERE DE DEMEÇLER VE TOPLANTILARLA KALIRSA PRENSESİN GÖÇÜ GERÇEKLEŞİR.
 
 Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer “ Akkaya sorununu çözecek olan biz değiliz. Konuyu gündeme getirme adına on yıldır yazıyorum. Yetkilileri uyarıyorum. Koku ilçeyi sarınca Akkaya sorunu var olduğundan haberdar olanlar oldu. Oysa  Yetkili olan makamlar on yılda bu konuya ciddi çözüm için uygulamaya başlamış olmaları gerekirdi. Niğde Valiliği 2002 yılı raporunda durum vahim olduğu yazılı onu dahi okumadıkları bugun söyledikleri sözlerden anladığım yetkililer var. Bu bağlamda işi önemseme gerekenlerin ciddi çalışmadığı günü kurtarmak için demeçlerden öte bir şey yapmadıkları anlaşılıyor. Bor halkı tedirgindir. Artık yapılacakların somutlaşması şarttır. Havası suyu doğası ile güzel Bor ilçesinin sonu olacak bu durumun bir an önce durdurulması şarttır. Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye sözünde sağlığını yitiren ve çare bulunmayan bir prensesin olduğu yere bir gezgin yolu düştüğünde iyileşmesi için son şans Bor’a gitmesi olarak söylediği, Prensesin Bor’a geldiği ve Bor havası suyu doğası ile şifa bulup mucizevî kurtulduğu ancak bu olayın duyulması ile Bor’a olan akın nedeni ile Bor’dan daha yakın bir yere taşınıp gidip gelecek yerde olayım düşüncesi ile Niğde göçtüğü Niğde Söylence Şaka Fıkra kitabımda detayları ile yazdım. O hikâye günümüzde gerçek olmak üzeredir. Bu durumda Bor ilçesi kasaba köyleri ile böyle giderse yaşam olanağı zorlaşacaktır. Çevre kirlenmesi ile suyu havası bozulan Bor göç verir duruma gelme noktasına erebilir. Ayrıca suyun bostanlarda kullanıldığı, Bor içinden aktığı bağ bahçelere ulaştığı dikkate alındığında tehlike boyutu ciddidir.Çözüm için uzun vadede olacak demek sorumsuzluktur. Hemen derhal gerekenler yapılmalı ve ciddi önlemler bir an önce uygulamaya konmaya başlamalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim