Niğde Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, ilaç kullanımı konularında uyarılardı bulundu. 

Dr. Yılmaz Yücel, açıklamasında; Akılcı ilaç kullanımı “Kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlayabilmeleri”olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır.

            Ülkemizde, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 20 yıldır sürdürülen çalışmalar 12  Ekim 2010 tarihinde Bakan Oluru ile Akılcı İlaç Kullanımı Birimi kurulması ve 19 Mart 2012 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi kurulması ile hız kazanmıştır.  

Ülkemiz sağlık harcamalarının yaklaşık % 60’ının ilaç harcamalarından oluşması endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu oran Avrupa ülkelerinde %15 civarındadır. Bu ilaçlarda ise %44’lük oranla başı antibiyotikler çekmektedir. 2013 yılı Reçete Bilgi Sistemi (RBS) verilerine göre, ülkemiz aile hekimlerinin antibiyotik reçeteleme yüzdesi %33,95’tir. İç Anadolu Bölgesinde bu oran %32,32 iken, ilimizde ise %36,23 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.

Antibiyotikler, bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bakterileri öldüren, üremesini durduran ilaçlardır. Yalnızca bakterilere karşı etkili olan antibiyotikler, virüslere bağlı grip gibi enfeksiyonları tedavi edemezler. Antibiyotikler, ateş düşürmezler. Uygun doz ve şekillerde kullanılmaları ile hastalığın kaynağı olan enfeksiyonları ortadan kaldırmaları sonucunda ateş düşer. Burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı gibi genellikle kendi kendine iyileşebilen semptomlar ve/veya hastalıklar antibiyotik kullanımını gerektirmez. Aksine yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde antibiyotik kullanımı bakterilerin ileriki dönem ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine yol açabilir.

Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir. Antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Antibiyotik-dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve  hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile, direnç nedeniyle ölümcül olabileceğine, insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekerek bu sorunun günümüzü ve geleceği etkileyen küresel bir tehdit olduğunu belirtmektedir.

Bu kapsamda; T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi tarafından hazırlanan “Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017” çerçevesinde öncelikli faaliyet alanlarında antibiyotikler ilk sırayı alan ilaç grubu olarak yer almışlardır. Konu ile ilgili olarak 2014 yılı içerisinde Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk sağlığı Müdürlüğü tarafından yazılı görsel basın bildirileri, hastaların ve sağlık çalışanlarının bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve halkımızda Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

UNUTMAYALIM Kİ; ÇOK İLAÇ DEĞİL, DOĞRU İLAÇ İYİLEŞTİRİR.





Editör: TE Bilişim