Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, ishale bağlı ölümlerin nedeninin su ve mineral kaybı ile yetersiz beslenme olduğunu bildirdi.

Öztürk, Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 5 yaş altı çocuklarda ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 1986 yılından itibaren İshalli Hastalıkların Kontrolü Programının yürütüldüğünü belirtti.

Her yıl temmuz ayının ilk haftasının "Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası" olarak kutlandığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Asıl amaç ishal görülme sıklığında artma olasılığının olduğu yaz günlerinde ishalden korunma konusunda hijyenin öneminin vurgulanması ve ağızdan sıvı tedavisinin önemini anlatmak. İshale bağlı ölümler sıklıkla su ve mineral kaybı nedeniyle olmakta. Beslenme durumunun iyi olmaması da ishal ve ishale bağlı ölüm riskini artırmaktadır. İshalin nedenlerini virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara karşı hassasiyet, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalardır. Uzun süre bekletilmiş besinler, iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme suları ve uygun şekilde hazırlanmamış konserveler de mikropları barındırarak ishale neden olur."



İshalin dışkılama sayısının artmasıyla kendini gösterdiğini ifade eden Öztürk, "Birincisi ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması, ikincisi beslenmenin sürdürülmesi, üçüncüsü ise zamanında hekime götürülmesidir. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmeli, çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmeli, temiz içme suyu kullanılmalıdır. Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalı, eller yemekten önce, sonra ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır" ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilişim