Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, 8 Mayıs Dünya Talesemi günü nedeniyle bir bilgilendirme açıklaması yaptı. 

Dr. Ertan Değirmencioğlu, açıklamasında;  Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı ya da tıptaki adıyla Talasemi; Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından “Beta Talasemi” geninin kalıtımsal olarak geçişi ile ortaya çıkan bir tür “kansızlık” hastalığıdır.

 

Ülkemizin de bir Akdeniz ülkesi olması nedeniyle toplum olarak bu hastalığı taşıma riskimiz vardır. Tüm Türkiye nüfusunun yaklaşık % 2,1’i taşıyıcıdır. Bunun için her evlenecek çiftin evlenmeden önce bir takım basit kan tahlillerini yaptırması gerekmektedir.

Talasemi kalıtsal olarak geçen bir kansızlık hastalığıdır. Anne ve babadan çocuklara geçebilir. Her ikisi de taşıyıcı olan anne ve babanın, her doğumda hasta çocuk sahibi olma ihtimali % 25 tir. Talasemili çocuk sahibi olan bir çiftin, sonraki çocuklarının da hasta olma riski, her doğum için yine % 25 tir. Talasemi taşıyıcılığının asıl önemi, evli çiftin her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda ortaya çıkar; bu durumda çocuğun % 25 Talasemi Major, yani hastalığın ağır ve ölümcül seyreden biçiminde olma ihtimali vardır. Anne ve babadan yalnızca biri Akdeniz Anemisi taşıyıcısı ise doğacak çocuklarının taşıyıcı olma ihtimali % 50 dir, hasta olma ihtimalleri ise yoktur.

Talasemi taşıyıcılığın asıl önemi, çiftlerin her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda ortaya çıkar; çünkü bu durumda çocuğun % 25 hastalığın ağır ve ölümcül seyreden biçiminden olma ihtimali vardır. Anne ve babadan yalnızca biri Akdeniz Anemisi taşıyıcısı ise doğacak çocuklarının taşıyıcı olma ihtimali % 50 dir.

 

Talasemi taşıyıcılığı kalıtsaldır. Anne ve babadan çocuklara geçebilir ve hayat boyu devam eder. Taşıyıcılar hasta değildir. Hafif derecede kansızlık ve soluk görünüm dışında bir rahatsızlıkları yoktur. Taşıyıcılık ancak özel bir kan testi ile anlaşılabilir.

 

Kan testi ne zaman yapılmalıdır?

 

Evlilik öncesinde her genç talasemi testini yaptırmalıdır. Bu testin sonuçları evlenmeye engel değildir. Amaç her ikisi de taşıyıcı olan çiftleri saptayarak, bu çiftlerin hasta çocuk sahibi olmalarını önlemek ve sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlamaktır.

 

Tedavisi oldukça zor ve pahalı olan Talasemi hastalığının önlenmesi ise kolay ve ucuzdur. Talasemi hastalığı ile mücadelede, evlenecek çiftlerin evlilik öncesi yaptıracakları testlerin önemi büyüktür.

Editör: TE Bilişim