Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu yaptığı basın açıklamasında;     Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanıdır. Hipertansiyon, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonları ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliğidir. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir.Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

   Hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini arttırmak amacıyla Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak ilan edilmiştir. Bilinç düzeyinin arttırılması yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişilerin bilgilendirilme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesi hedeflenmiştir.

    Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan “aşırı tuz tüketimi” de ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim  miktarı 6 gramdır.En büyük sorun ise hipertansiyon hastalarının çok önemli bir bölümünün hastalığını bilmemesi ve bu yüzden iyileştirici değil kötüleştirici tercihlerini sürdürmesidir Yüksek kan basıncında can ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu, erken tanı konabilmesi; bunun tek yolu da zaman zaman yaş ilerledikçe daha sık tansiyon ölçtürmektir. 

Hipertansiyonun Gelişimi Nasıl Önlenebilir?    
   

Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

Hipertansif Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?
 
Hipertansif bireyler;
- Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeli,
-  Sağlıklı beslenmeli,
-  Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli,
- Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı
- Tuz kullanımını azaltmalı,
- Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,
- İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı
- Kan basıncı düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim