14 Mart Bayramsa ; Mutlu ve Huzurlu geçirelim, eşitlik – adalet istiyoruz!

Kesk’e bağlı Sağlık Hizmetleri Emekçileri Sendikası SES Niğde İl Temsilcisi Yılmaz Yıldız, 14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile basın açıklaması yaptı.

 

Yıldız açıklamasında şu görüşlere yer verdi. BİR 14 MART DAHA DÜŞ KIRIKLIĞI VE ÖFKE İÇİNDE “KUTLANMAKTADIR” Üyelerimizin ve tüm çalışanlarımızın sorunlarına karşı çözüm önerilerimiz sürekli demokrasinin diyalog ve uzlaşı anlayışı içinde konuşma kültürünü önemseyen bir üslupla yöneticilere anlatılmaktadır. Bu alanda verilen mesajların idarecilerce yeterince anlaşılamadığı veya bilinçli olarak önümüzün tıkandığı zamanlarda yerelden merkezimize doğru bir alan eylemselliği geliştirmemize neden olmaktadır. Yerelden gelişen bu gayri insani taleplerimize yerinde ve zamanında müdahil ol(a)mayan yöneticiler işin içinden çıkılmaz bir hal alınca da sürekli sokağa çıkan, yasal haklarını kullanarak eylem yapan sendikamızı suçlayarak sorumluluklarını üzerlerinden atmaya çalışmışlardır. Bizler SES Niğde olarak ilimizde bu ve benzeri sorunların yasal olan haklarımız çerçevesinde çözülmesi ve bundan sonraki süreçlerde de ilimizin kamuoyuna demokratik hakları önemseyen diyalog kültürüyle sorunların üstesinden gelebilen bir mekanizmanın içinde olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bu nedenle 14 MART TIP BAYRAMI etkinlikleri çerçevesinde Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Rıza ERDOĞAN’ı ziyaret ederek sorunlarımız ve çözüm taleplerimizi ilettik.Sağlık Emekçilerinin Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle kaygılı olduklarını, her geçen gün acaba ben bu gün nerede çalışacağım, tayinim nereye çıkacak, iş yerin değiştirilirse okuldan çocuklarımı kim alacak, uygulanan bu ücret adaletsizliği ne zaman giderilecek vb nedenlerden dolayı huzursuz olduklarını, nitelikli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunumu için eşitlik-adalet istediklerini bildirdik. Bu son on yılın yarısında, hizmeti birlikte verdiğimiz değişik mesleklerdeki bileşenleri olan biz sağlık çalışanlarını bölen, parçalayan, birbirimizle rekabete sürükleyen, bizi bize düşman ederek iş barışını bozan, sağlık çalışanını işini yaparken baskısı altına alan, her ay farklı ödenen, ödenip ödenmeyeceği de belirsiz, geleceğimize, emekliliğimize yansımadan "PERFORMANS" uygulamasıyla yaşıyoruz.

 

 

Hepimizin mesleği değersizleşti, görev tanımlarımız ve sınırları değişti, her işi yapar olduk.

 


On yılda, onlarca arkadaşımızı kurban verdik: Ya şiddete, ya iş kazasına ya da meslek hastalığına. Saldırı ve şiddet sonucu yaralananların sayısını bilmiyoruz, unuttuk.

 

 

On yılda poliklinik sayısı üç kat, ameliyat sayısı dört kat arttı, artan bu yükün altından kalkmaya, halka nitelikli bir hizmet vermeye çalıştık. Sendikalar arası adam kayırmalar, taraf tutmalar nedeniyle idareciler sürekli çalışanlarını hükümetlere yakın sendikalara üye yapmak için baskı unsuru oluşturduğu, çalışanlar kendi hür iradelerini kullanarak sendikalara üye olmalarının engellendiği, sağlık idarecisi atamalarını sadakate göre değil, liyakat kriterlerine göre belirlenmesi gerektiğini ve bu nedenle 4688 sayılı yasa gereği sendikalar arası ayrım yapılmaması, sendikal çalışmalarda iş yeri amirlerince kolaylık tanınması, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve bir iç genelge yayınlanmasının anlamlı olacağını ifade ettik. Ayrıca; SES Niğde Temsilciliğin yalnızca bir (1) tane İş Yeri Sendika Temsilcisi olduğunu ve yasal olmadığı halde kendi isteği dışında KHB’ne tayinin çıkarıldığı bu tayinin iptal edilip, eski çalıştığı birime atamsının geçici de olsa yapılmasını talep ettik. Bu güne kadar yaptığımız görüşmelerden ve yazılı başvurularımızdan cevap alamadığımızı, idarecilerin sessiz kaldığını, yasal hakkımız olmasına rağmen talebimiz cevap verilmemesinin fakat ayrım yapılarak yasal hakları olmadığı halde kimi çalışanların tayin isteklerinin karşılandığını ve bizce bu durumun manidar olduğunu, konun takipçisi olduğumuz söyledik. Bir de hastalık mazerete bulunan bir üyemizin talebine vicdanen de olsa cevap verilmesini gerektiği ve bu konuda ki gerekçelerimizi anlattık.

 

Sağlık Bakanı'nın, 14 Mart günü "Tam Gün" yasası ile ilgili yeni bir "Müjde" vermeye hazırlandığı bilgisi çeşitli haber portallarında ve basında yayınlanıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için yeni düzenleme zorunluluğu olan “Tam Gün”   ile ilgili bir müjde vereceği açıklaması sorunları buna indirgemek ve görmezden gelmek bizce gerçek anlamda ne hekimlerimize ne halkımıza bir bayram müjdesi olamaz. Niğde ki Sağlık Emekçilerinin ayrımsız tamamının eğer 14 MART bir tıp bayramıysa ifade ettiğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimizin dikkate alınması gerektiğini, en azından önümdeki dönem için diyalog kapısının aralıkla kalması adına bir müjde olarak kabul etmek istiyoruz.

 

 

Editör: TE Bilişim