Niğde'de 112 Komuta Kontrol Merkezine yapılan asılsız ihbarların ve cevapsız çağrıların tatil günlerinde yüzde 25-30 oranında arttığı belirtildi.

 

Niğde İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. İsmail Coşkun; "Hafta sonları ve yaz tatili dönemlerinde normal çağrı yoğunluğumuz yüzde 25-30 oranında artıyor" dedi.

 

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. İsmail Coşkun, 112 Acil Servis olarak her gün 24 saat hizmet verdiklerini, acil vakalara en kısa sürede ulaşmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Dr. Coşkun; "Bu dönem okullar tatil olduğu için evde canı sıkılan çocuklar, 112'yi arayıp kapatıyor” diye konuştu.

 

112 Komuta Kontrol Merkezine günde ortalama 2 bin çağrı geldiğinie vurgu yayan Dr. İsmail Coşkun; "Bu çağrılardan yaklaşık yüzde 10'u gerçek vaka oluyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri hatlarımızın gereksiz meşgul edilmesi ve asılsız vaka ihbarlarının yapılmasıdır” dedi.

             

“Çocukların cevapsız çağrıları, asılsız ihbarlar, küfürlü konuşmalar ve tacizler, personelimizi gereksiz meşgul ediyor" diyen Dr. Coşkun, asılsız ihbarlar ile cevapsız çağrıların tatil günlerinde arttığına vurgu yaptı.

 

Dr. Coşkun; "Hafta sonları ve yaz tatili dönemlerinde normal çağrı yoğunluğumuz yüzde 25-30 oranında artıyor. Buna da çoğunlukla çocuklar neden oluyor. Bu dönem okullar tatil olduğu için evde canı sıkılan çocuklar, 112'yi arayıp kapatıyor” şeklinde konuştu.

 

Anne babaların da bu konuda biraz daha dikkatli olmalarını, çocuklarıyla ilgilenmelerini isteyen Dr. İsmail Coşkun; “Çocuklarını acil servisi gereksiz yere aramamaları konusunda bilinçlendirerek bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Gerçekten bu konuda sıkıntılıyız" dedi.

 

Komuta merkezinde görevli Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Dilek Erdoğan ise çocukların cevapsız çağrılarının zaman kaybına neden olduğunu, bu nedenle gerçek vakaları değerlendirmede sıkıntı çektiklerini söyledi.

 

Erdoğan; “Kimi bakkalın adresini soruyor, kimi de ambulansları yarıştırmayı teklif ediyor. Merkezdeki ses kayıtlarında ise çocukların, çağrıları yanıtlayan görevlilerle yaşadığı ilginç diyaloglar dikkati çekiyor. 112'yi arayan çocuklardan biri, bakkalın adresini soruyor, diğeri ise ambulansları yarıştırmayı teklif ediyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim