Niğde İl Sağlık Müdürü  Dr. Yılmaz Yücel, “112 Acil İhbar telefonunu meşgul etmek acil sağlık hizmetine ihtiyacı olan birinin hayatına mal olabilir” dedi.

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, 112 telefon hatlarının gereksiz yere meşgul edilmesi konusunda vatandaşlarımızı uyardı.


Yılmaz Yücel konu ile ilgili yaptığı açıklama da; 112 telefon hatlarının gereksiz yere meşgul edilmemesi hususunda vatandaşlarımızın daha sağduyulu ve duyarlı davranmaları gerekmektedir. Gereksiz yere 112'nin aranması nedeniyle, gerek acil vakalara ulaşım gerek acil yardıma ihtiyacı olanların 112'ye ulaşması konusunda sıkıntı yaşandığını ve bunun önlenmesi için toplumun 112'yi doğru şekilde kullanması çok önemli "Unutulmamalı ki gereksiz yere 112'yi meşgul etmek acil sağlık hizmetine ihtiyacı olan birinin hayatına mal olabilir" dedi.

112 Gereksiz Meşgul Etmenin Cezası Var

İl Sağlık Müdürü Yücel 112 ihbar hattının istatistiki verilerine de yer verdi. Yücel; “Niğde ilimizde 2014 Ağustos dönem verilerinde 14 bin 890 çağrının 3 bin 487 ‘si ambulans ile hastanelere sevki sağlanırken 11 asılsız ihbar 11 bin 392 gereksiz arama yapılmıştır Türkiye vaka gerçekleşme ortalaması %14 iken ilimizde %23’tür

Kötü amaçlı aramalar hakkında 20/2/2014 tarihli ve 6525 sayılı kanunun 15. maddesinde İçişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28. maddesine eklenen fıkra ile "112 Acil Çağrı Merkezinin asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler  Kanununa göre 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı uygulanır." hükmü yer almaktadır”şeklinde konuştu.

112 Aranırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Dr. Yılmaz Yücel, açıklamasının devamında: “Size daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek ve en kısa sürede yardımcı olabilmek için ;112 yi aradığınızda sakin olun, net ifadelerle konuşarak;   
   
1. Bulunduğunuz yeri veya olay yerini tam olarak tarif edin (etrafınızda bulunan market, okul, cami, karakol v.b. gibi yerleri ayrıntılı olarak telefondaki görevlimize vermeye çalışın).    
       
2. Olay veya Hastalık ile ilgili olarak detaylı bilgi verip varsa yaralanmanın tarifini yapın.  
        
3. Hasta veya yaralı sayısını bildirin.   
  
4. Adınızı, soyadınızı ve telefon numaranızı görevlimize vererek teyit yapmasına imkan sağlayın. 
          
Çağrınızı karşılayan 112 görevlisi size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayın.112 görevlisinin sizi tekrar arayabileceğini akılda tutun ve telefonunuzu gereksiz yere meşgul etmeyin. 
 Gereksiz yere meşgul ettiğimiz her arama gerçekten ihtiyacı olan hastaları çok zor durumda bırakabilir, unutmayalım ki ambulansa ihtiyacı olan kişiler yakınlarımızdan hatta ailenizden (anne baba eş veya çocuğunuz) sevdiğimiz kişiler de olabilir lütfen bu durumları düşünerek gereksiz yere 112 acil servis hatlarını meşgul etmeyelim”dedi.


 

Editör: TE Bilişim