Emzirme Haftası nedeniyle,  Niğde Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Bilgehan Öztürk, bir basın açıklaması yaptı.

 

İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, açıklamasında; Çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar daha bebekler dünyaya gelmeden başlar ve doğumla birlikte artarak devam eder. Bütün bebekler ve çocuklar, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en uygun yöntemdir. Sağlıklı bir beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adım, anne sütü ile emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.


Ülkemizde çocuklarda ölüm nedenleri arasında beslenme yetersizlikleri, tek başına veya enfeksiyonlarla  birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesi gerekmektedir. Bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenmelerinin önemi büyüktür. Anne sütü bebekler için gerekli tüm besinleri içerir, kolay hazmedilir ve bebekleri hastalıklardan korur. Aynı zamanda da steril  ve  ekonomiktir. Ayrıca yapılan araştırmalar göstermiştir ki; anne sütü ile beslenen bebekler ileri yaşlarda zeka testlerinde daha başarılı olmaktadırlar. Anne sütü; bebeklerin hem fiziksel hem ruhsal olarak daha sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlarken annenin sağlığını da korur. Özellikle emziren annelerde meme kanseri  görülme riski emzirmeyen annelere oranla çok daha düşüktür.

Emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığınca 1991 yılından bu yana Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı yürütülmektedir. Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda belirli standartlara uygun olan hastaneler Bebek Dostu Hastane olarak uluslararası platformda ödüllendirilmektedir. İlimizdeki  mevcut  Hastanelerimizin tamamı “Bebek Dostu Hastane” unvanı  almıştır. Ayrıca Bebek dostu il olabilmek için il merkezindeki doğum yapılan tüm hastanelerin bebek dostu olmasının yanında ve Aile Sağlığı Merkezleri ile Ana Çocuk ve Aile Planlaması Merkezlerinde  emzirme odası bulunması, sağlık personelinin eğitilmiş olması, annelere emzirme konusunda danışmanlık hizmetleri verilmesi, bu sağlık kuruluşlarında ek gıda/mama reklamlarının yapılmaması, ilk altı ay ek gıda/mama verilmemesi ve bölgedeki eczanelerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Sağlık Kurumlarımız  Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu olduğu için İlimiz Altın Bebek Dostu İl Unvanı almaya hak kazanmıştır. Mevcut durumumuzda Aile Hekimliklerimize de Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu unvanı verilmiştir.

Yürütülen programın temel hedefi her bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesinin sağlanması ve 6. aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde ülkemizde anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. Ülkemizde ilk altı ay anne sütü ile beslenen bebek oranı günümüzde % 93 lere ulaşmıştır.  Bu konudaki artışlar birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarının koordineli olarak çalışması sonucunda sağlanmıştır.


Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim 2014 tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar, personel  ve halk eğitimleri yoğun olarak devam edecektir. Hedefimiz; geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. 


Editör: TE Bilişim