Uzun yolun yorgunluğuyla Bor üzerinden Niğde merkeze doğru girerken sağ tarafımda beliren ışık kalabalığı uyku mahmurluğunu alır üzerimden.
Bir zamanlar boş arazi üzerinde karanlığın içine sığınmış kampüs arazisini, artık bir üniversiteyi gerçek manasıyla üniversite yapan ve gelişiminin en somut göstergelerinden biri olan bina, yurt, derslik, laboratuvar, araştırma merkezleri gibi olması gerekenlerle beraber görmek çok güzel bir duygu.
Niğde’yi Üniversitesiz, Üniversiteyi Niğdesiz düşünmek, gerçekten güç.
1992 yılından bu yana geçen 25 yılda; doğan, emekleyen ve büyüyerek gelişimini tamamlamış dinamik ve üretken genç bir insan yapısıyla benzeştirebileceğimiz üniversite, şu an bu yapısına uygun, kendi itici gücünü devam ettirip gelişimini daha da ileriye taşıyacak yeni Rektörünü bekliyor.
2009 yılından bu yana Rektörlük görevini yürüten ve 2. Dönem rektörlük süresini de dolduran mevcut Rektör Sayın Görür’ün haziran ayının ilk haftalarında biten süresi, atanması beklenen rektörün atanmamış olması nedeniyle, şu an itibariyle devam ediyor.
Görev süresinin bitimi olan süreçten bu yana geçen 2 aylık zamanda gerek Üniversite camiası gerekse de Niğde halkı, kentin lokomotifi deyimini hak etmiş üniversitesinin başına geçip o lokomotife makinistlik edecek yeni Rektörünü de doğal olarak merak ediyor.
Eski atanma sürecinde üniversite içinde yapılan seçim sonrası ilk altıya girenler Yüksek Öğretim Kuruluna bildiriliyor, bu kurumda aday sayısının üçe indirerek, Sayın Cumhurbaşkanının onaylarına sunuyorlardı.
Yeni sistemde ise seçim işini rafa kaldıran YÖK aday başvurularını değerlendirerek, kendi mülakat sürecini işlettikten sonra, ilk üçü belirleyerek Sayın Cumhurbaşkanın onayına sunuyor.
Rektörlük seçim sürecini üniversite de birebir gözlemlemiş biri olarak; sürecin kamplaşmaya yol açması ve beraberinde bölünme ve farklı hesaplaşmalarla gönül kırgınlıklarına neden olması itibariyle, kendi içinde sıkıntıları da barındırıyordu. Lakin yine de rektör adaylarını öyle veya böyle oy verecek öğretim üyeleriyle bir araya getirip diyalog ve kaynaşma zemini yaratması açısından da avantaj olarak değerlendirilebiliyordu.
Yeni dönem rektörlük adaylığı için başvuruda bulunan aday sayısı  tahmini 19 olarak tarafımca bilinirken, bunların 11 kişini bizzat Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin hocalarının oluşturduğu gelen haberler arasında.
Yani geriye kalan 8 aday ise kentin üniversitesinin dışında görev yapıp, rektör olmak için başvuru da bulunanlar arasında.
Mülakat öncesi ve sonrası her adayın kendince ortaya attığı veya haberleri manipüle ettiği durumlar zaten dedikodu kazanını kaynatırken, kimin rektör olacağı sorularının açığa çıkmasından ziyade daha akıl karıştırıyor.
Lakin mülakatların bitimi ve seçim sürecinin işlemesi kaynaklı daralan dedikodu kazanından ziyade daha sağlam duyumlar, ilk üç sıranın YÖK tarafından Sayın Cumhurbaşkanına sunulduğu yönünde.
Herkesin duyumlarla konuştuğu ve Niğde için de ciddi öneme sahip olan rektörlük için yine kendi duyumlarımız çerçevesince…
YÖK ilk üç sırada;
Birinci olarak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Sayın Muhsin Kar,
İkinci olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran,
Üçüncü olarak Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Sayın Bedrettin Mercimek,
şeklinde bir sıralamayla sunulduğu şeklinde.
Bu tablo çerçevesinde bakıldığında 1. Ve 3. Sıralarda üniversite dışından adaylar seçilirken, üniversite içinden ise 2. Sırada Sayın Erduran yer alıyor.
Şimdi tartışılan ana konu ise; üniversitenin kendi içinden yetişmiş bir adayın mı, yoksa dışardan gelecek olan bir adayın mı daha faydalı olup olmayacağı…
Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanının takdirleri önem arz ediyor…
İlk üç sıralamada ki adayların bu gün için şansı var…
Amma Velakin Sayın Cumhurbaşkanının bu listeyi de 1 ay beklettiği takdirde, ülkenin herhangi bir üniversitesinden adaylığa başvurmamış olsa dahi, Profesörlükte 3 yılını doldurmuş herhangi birini de rektör atama durumu var.
Artık takdir edenin takdirlerinin…
Niğde’nin takdirini gönlünde ve vicdanında hissedecek birilerini..
Rektörlüğü layıkıyla yapacak olana…
Takdir etmelerini bekliyoruz…
Evet Sayın Cumhurbaşkanım…
Takdir sizin…