Niğde’de üretici için sıkıntılı süreç devam ediyor.
Patates üreticileri sorunlarını anlatabilmek için valilik önünde eylem yapmak zorunda kaldı.
Aylardır sorunlarını her yetkiliye anlattılar çözümsüz kalınca da valilik önünde bir kez daha konuyu gündeme taşıdılar. Hepsi perişan ve Ramazan mübarek günde bizim halimize çare olun diye devletin kapısına dayandılar.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Niğde temsilcisi Rasim Yılmaz ise yaptığı açıklamada
Sorunları kamuoyunun dikkatine sundu.
Niğde’de “çağ atlatan”, “altın yıl” yaşadığını söyleyen, her anlamda “Niğde uçtu” diye konuşanlar ise bu konularda çözüm ve çare merkezi olamıyorlar.
Olağan ve doğal yapılan işleri dahi abartı ile topluma sunalar gerçek sorunlar karşısında daha çözümcü olmaları gerekiyor. Tek parti iktidarı döneminde Niğde bu denli sorunları çözümsüz kalması da sorumluların gereği gibi uğraş vermediklerinin belgesi oluyor.
Yazı yazdığı için öğretmen Göksel Rıza Özkan’ı tayin edilmesine vesile olan ve seyredenlerin sorun üretici sorunu olduğunda çözümsüz kalmaları gerçek hedeflerini doğru belirleyemediklerinin de göstergesi değimlidir?
Niğde ilinde tarım ön plandadır. Bunu bu kentte yaşayan her yetkili bilir. O nedenle bu bağlamda sorun içinde önlemler alınması gerekir.
Niğde Patates, pancar, elma, lahana, kiraz, karpuz gibi ürünleri ile tanınır.
 Hububatta ekili alanlar içinde önemli bir yer tutar.
 Ürün ekim ve eldesinden pazarlanmasına kadar sorunludur. Özellikle patateste yıllardır sıkıntı yaşanır. Kimi zaman değer bulur çoğunluk ise patatesten fayda sağlayamaz  Özellikle  su için kullanılan elektrik  ile de borcu katlanıp mağdur olur.
Lahana da çok üretildiğinde koruma olanağından sıkıntı  yaşanmaktadır. Kimi zaman don ile ürün zarar görür.
 Elma ise geçmişe oranlar damlama yöntemine geçilince daha sorunu azaldı gibi ama bitti denemez.Ürün değer bulmadığı gibi Pazar sorunu da yaşanır.
 Kiraz yıllık fiyat değişimi ile bir iyi bir sorunlu giderken bu yıl karpuzda sorun oluştu.
 Bölgede yetişen tarım ürünlerinde de bağ bahçe ürünlerinde de sıkıntı kökten çözüm olmadığı için yıllardır süre gelir.
   TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Niğde Temsilcisi Rasim Yılmaz  bölge de  tarımsal sorunlara şöyle değindi. –“Niğdeli buğday üreticileri 2012 buğday hasadından yüzde otuz ile yüzde yetmiş    (%30-%70)arasında verim kaybı yaşamıştır. Yaşanılan verim kaybının sebebi güz aylarında meydana gelen erken donların buğday tohumunda çimlenme eksikliği meydana getirmesidir. Yöremizde sulu şartlarda dekardan 550-700 kg ve kıraç şartlarda 300-400 kg buğday alabiliyorken bu yıl sulu buğday tarımında verim 150 kg a kadar düşmüştür. Bunun üzerine Nisan  ayında yaşadığımız kuraklıkta eklenince buğday üreticimiz büyük bir hayal kırıklığına uğrayarak tarlasından üzgün ayrılmıştır.Bu durum hayvancılık yapan üreticilerinde sap ve saman balyasını çok pahalı temin etmesine hatta saman bulamamasına ve dolayısı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerinin girdilerinin aşırı yükselmesine sebebiyet vermiştir.Ayrıca 2011 güz aylarında yaşanılan olumsuz hava şartlarının sıkıntılarını buğday üretiminde de hisseden çiftçi arkadaşlarımızın don paraları henüz hesaplarına yatmamıştır.Tarım Bakanımız Sn. Mehdi EKER meclisteki bir oturumda Niğdeli çiftçi arkadaşlarımıza 2012 sezonunda yapılacak patates ekiminde hiç olmazsa tohum alsınlar diyerek dekara 200 TL destek verileceğini duyurmuştu lakin; patatesler sökülmeye başlanmasına rağmen dekara 200 TL destek henüz üreticilere ulaşmadı.”
Hal böyle olunca da Niğde tarımsal üretimde gelişme istenen düzeyde olamıyor. Yabancıların bölgede toprak almaları ile ekim alanları genişlese de yerli ve küçük sayılacak üretici sorunları bitmiyor.  Sorunu köklü çözmenin yolu bölgede entgre tarım işleme stoklama ve yurt dışı satış olanağı da olacak bir üretilen ürünleri değerlendirecek tesislerin fabrikaların kurulmasından geçiyor.  Patates ürününün satışı yanında ekim ve sulama ile  ilgili sorunlarının çözümünde Orhanlı ve  bölgede sulama suyu sorunu aşmanın yolu da Niğde’de doğal kaynak sularının yönünü değiştirmektir.Ecemiş Suyu Nevşehir için projelendirileceğine Niğde için projelendirilse bu sorunlar yaşanmazdı.