Niğde tarımında iki önemli ürün patates ve  Fasulye. Olduğu zaman değeri azalan olmadığında değeri artan iki ürün. Sofralarımızında vazgeçilmez iki besin değeri. Niğde ilinde patates ekim alanı da ürünü de ülkemizin ilk iki sırasında yer aldı. Fasulyede bölgede toprağında özelliği ile  ilgi bulan ürün oldu. Niğde için otuz yıldır  özellikle patates sorun, kimi zaman çöp oldu kimi zaman değer buldu. Kiminde üretici bol kazandı kiminde hacize düştü kısacası varkende yokkende Niğde patates konu oldu. Bu yıl patates ekimi daraldı. Niğde bir diğer ilgi bulan üründe fasulye ekimi, onunda dengesi tutmuyor. 


Patates ve fasulye Piyasası şimdilik iyi ama yıllık ürün düşük olacak gibi. Niğde Ziraat Mühendisleri odası Temsilcisi Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz konuyla ilgili diyor ki. “Geçtiğimiz yıllarda bir buçuk milyon ton patates üretimi olan ilimizde, bu yıl üretim %60 civarı azalacağını tahmin ediyoruz. Fasulye konusunda da Yılmaz dedikleri de şöyle“Fasulyede ise iklim şartları nedeni ile yıllık ürün düşük. Başta Ovacık, Gölcük ve Ağacaşar olmak üzere il genelinde fasulye üreticisi arkadaşlar yıllık ürün düşüklüğünden şikayetçi” Patates ve Fasulyede bu yılki soruna Rasim Yılmaz’la konuştum.  Bir de konu ile ilgili açıklama yaptığını söyledi. Dedikleri tarımda sorunun artacağı yönünde. Rasim Yılmaz konunun içinde sorunu biliyor ve diyor ki-“Bir çok patates üreticisi elektrik, mazot, gübre gibi temel girdilere finans kaynağı bulamadığı için ekim yapamadı.Ne acıdır ki bizim gibi tarım ile uğraş veren birçok sivil toplum kuruluşunun ve çiftçinin sesini ısrarla duymazdan gelenler sayesinde üretimimiz ciddi  oranda azaldı..Patatesin fiyatı iyi ama üreticinin çoğunun tarlası ekili değil.. Niğdeli çiftçi arkadaşlar neredeyse pazardan patates alır duruma geldiler.Niğde ekonomisine bu yıl tarımdan fayda gelmeyecek çünki;Hem üretim azaldı..Hem  de üreticiler geçmişten gelen, başta enerji dağıtım firmasına ve esnafa olan borçlarını anca ödeyebilecekler..Gerek ülkemizde, gerek ilimizde tarım her geçen yıl biraz daha geriliyor.



Örneğin; 2003-2013 yılları arasında. ki;  İthal edilen buğday 24 milyon ton, dışarıya ödenen paran 7 milyar dolardır. Bu kadar zarara ve ithalata dayanamayan çiftçiler sonunda ekemez ve yetiştiremez hale gelmiştir. 2002-2012 karşılaştırmasına göre, son 10 yılda 1.7 milyon çiftçinin tarımdan koptuğunu, 3 milyon hektar araziyi Türk çiftçisinin işlemekten vazgeçtiğini görülmelidir.” Rasim Yılmaz böyle diyor. Ekersin değer bulmaz ekmezsin gelir olmaz kısacası Niğde’de patates dünden bugüne yine sorun.