Patates ile ilgili oluşan pazarlama sorunu çiftçileri perişan etti. Üretici çok acil destek bekliyor.
 
 Yıllardır patates üreticisi sorunlarını bilen izleyen yazan biri olarak çok kere kalıcı çözümden başka yol yok dedik ama gereğini yapması gerekenler gecici çözümlerle süreci geçiştirdiler. Geldiğimiz noktada mevcut patates artık önemli ölçüde zarar gördü. Depoda ürünün bir an önce yararlı kılınabilmesi için  acil girişimlerde şart görülüyor.
 
 Niğde Ziraat Odası bu bağlamda bazı çözüm önerileri de geliştirmiş. Kısa vadede hemen çözüm için Ziraat odasının önermeleri yararlı olabilir ama sorunun kalıcı çözümü için mutlaka entgre bir tesisin bölgeye yapılması zamanı gelmiş ve geçmektedir.  Ziraat Odası bu konuda şu tespitleri yapmaktadır.”İlimizdeki patatesin fiyat istikrarsızlığından ve ihracatın az olması sebebiyle depolarda bekleyen tahmini olarak 40 – 50 bin ton patatesin depodaki ömrünü 10 ila 15 gün içinde tamamlayacağına sorun acil olarak çözülemez ise çürüyerek çöpe atılacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Konuyla ilgili önceki yıllarda çalışmalar yapılarak bir nebze dahi olsa çözüm üretilmeye çalışılmıştır.” Ziraat Odası Acil olarak yapılmasını istedikleri ise şöyledir.-“-Ülkemizdeki büyükşehir belediyelerinin Anayasamızın sosyal devlet ilkesi sorumluluğu gereği alım yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtım yapılması. -Sınır Bölgesindeki Suriyeli Mülteci çadırlarına Patates gönderilmesi -Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının gıda yardım paketine patatesi ilave ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırması.
 
 Devlet gözetiminde olan yemekhanelerde, patates yemeklerine ağırlık verilmesi ve özendirilmesi -Milli ürünümüz olan patatesimiz için kamuoyu yaratılarak birkaç hafta gündemde tutulması bile fayda sağlayacaktır.
 
 Bu yıl stoklarda bekletilen patateslerin bir an önce yukarıda bahsedilen bir yöntemlerle bile piyasayı rahatlatacağı düşünülmektedir.08.05.2012 tahihi itibari ile köy ve kasabalardaki depodaki patates(ton):Ağcaşar:3.500-Alay:8.000-Aktaş:500-Çarıklı:350-Çavdarlı:500-Kiledere:6.000-Edikli:7.000-Orhanlı:8.000-Gösterli:500-Kayırlı:900-Hacıabdullah:250-Yıldıztepe:1.000-Pınarcık:250-Karatlı:1.500-Ovacık:1.500-Gölcuk:8.000-Hasaköy:500-Konaklı:8.000-Bağlama:2.000-Genel Toplam:58.250 Ton Tahmini Patates Çürüme Durumundadır.”
 Niğde ilinde patates yaygın ve önemli bir ekim alanına sahiptir. Üretici içinde toprak yapısında en iyi verim alabildiği patatestir. Çok farklı alanlarda kullanımına karşın patates için bu kadar ihmalkâr kalınmasını anlamakta olası değildir. Niğde ve Nevşehir dışında başka bir ilde bu kadar ürün desteksiz kalsa ülkede gündem olur ama bölgemizde bu durum birkaç açıklamadan öte anlam kazanamamaktadır. Üretici ürününün gelecekte de benzer sorunlar yaşamaması adına ciddi bir örgütlenme yaratamaması da bir eksikliktir.
Patates kullanılmadığı yer yok gibidir. Bu kadar kolay tüketimi olan ürün neden bu haldedir. Patates ile yapılan çok çeşitli yemekler yanında patates nişastası Unlu mamuller, pastacılık, ekmek maya üretimi, çorba, sos olarak, yem sektöründe, Tekstil sektöründe haşıl uygulamalarında, Kâğıt üretiminden petrol sektörüne değin değişik alanlarda kullanılabildiği bilinmektedir. Bu denli yaygın fayda sağlayan bir ürünün pazarlanamadığı dönemlerde çiftçileri mağdur etmesinin önüne geçilmemesi tamamen bölgenin sahipsizliği ile açıklanabilir. Ülkemizin patates üretiminde birinci olan bölgesi olmamıza rağmen ürünün değer bulmaması sorunun gereği gibi hükümetler tarafından sahiplenilmediğinin açık göstergesidir. Patates için geçici değil kalıcı çözüm entegre işleme ve üretim tesisidir.