Niğde’de 346 tane dernek var, bunların çoğunluğu cami, cemaat, tarikat yardımlaşma, yanaştırma, kalkındırma endeksli dernekler, bir kısmı da meslek dernekleri. Sayıları diğerlerine göre az olsa da tüzüklerinde çevre ve insan sağlığından bahseden dernekler de var. Hemen hemen hepsinin tüzüklerinde temel amaç; Faaliyetlerinde üyelerine ve topluma fayda, yarar sağlamak. İyi niyetle kurulmuş ama sadece kurulmuş, çevre, toplum sağlığı, ekolojik yaşam, temelli dernekler de sayıları az olmasına rağmen var.
Niğde’de kurulu 346 Derneğin kaçının ismini sayabilirsiniz… Kaçını “KERMES” haricin de faaliyetini gördünüz. Kermes ile, bağış ile sizden aldığını ne şekilde size geri devşirmiş!.
***
Niğde orman, ağaç, yeşil gibi konularda yetersiz bir bölge.
346 Dernekten, hiç bu konuda çözüm-tespit-araştırma içeren bir açıklama görmedim.
***
Niğde’nin Ulukışla İlçesinde siyanür ile altın arama gündeme geldi.
346 Dernekten, bir iki Ulukışla menşeili dernek harici, hiç  biri düşünce belirtmedi.
***
Bor Karma Organize Sanayi bölgesi çevresinde bulunan bir bölüm MERA arazisi yüzünden  Niğde ve Bor yöneticilerinin  basın üzerinden sert tartışmaları olmuştu.
346 Dernekten bir tanesi bile fikrini beyan etmedi. Hatta bazılarına biz gittik “Bakın tam da sizin konu, bir fikriniz olacak mı?” diye ama fikirleri ol-a-madı.
***
Niğde’ye yüksekçe bir yerden bakın, çatıların üzeri baz istasyonu dolu. Niğde’nin Merkezinde İmam Hatip Meydanına baz istasyonu diktiler.
346 Dernekten hiç birisi farkında bile değildi. Bir esnaf pankart açtı, Belediye kaldırdı, gitti insan elinin ulaşabileceği noktaya tesis etti, biz  yayın yaptık oradan da bir başka yere saklandı.
***
Akkaya Barajında Balıklar yok oldu, su zehir saçıyor, canlı hayatı bitti. Baraj koktu ve hala devam ediyor.
346 Dernekten ki bunlardan çevreci olduklarını iddia eden dernekler dahil bir açıklama, yerinde tespit, araştırma, tık yok.
***
Yandaki fotoğrafları Bor İlçesinde parklardan çektik. Bor’da Park alanları Baz İstasyonları merkezi olmuş ve hala da devam ediyor.
Akın Gönen Anadolu Lisesi ve Atatürk İlköğretim Okulunun karşısında 50 metre ötesinde bir park var. Şuan o parka  bir baz istasyonu tesis ediliyor. (Yanlış okumadınız) Şuan o parka bir baz istasyonu tesis ediliyor.
Bor Endüstri Meslek Lisesi ve Lojmanlarının 50 metre ötesindeki bir parka birkaç yıl önce yine baz istasyonu tesis etmişlerdi.
Park , Okul ve Baz İstasyonları ilginç bir ilişki…  Bu ilişkiden! sağlıksız, sakat çocuklar olur. Bu düşüncelerin devamı olur, kötü puanı olur,   vebali de olur.
Bunun gibi yeni yapılan 3 şeritli Bor Yolu Çevresindeki dün kesilen ağaçları da bu 346 dernekten en azından bir kaçının körmesini! isterdim.
Bir gece de Bor Devlet Hastanesine 300 kişinin ishalden başvurduğunu, serumun yetmeyip gece yarılarında Niğde Devlet Hastanesinden serum getirildiğini bir çevre toplum sağlığı derneğinin basına açıklamasını ve NEDEN? diye sormasını isterdim.
Son iki yazımda Sivil Toplum kuruluşlarını yazdım. Çok soran birisi olarak, önüme gelene soruyorum ve gözlemliyorum.  Yorumum; Niğde’nin her geçen gün, kan, can, heyecan kaybettiğidir.
Sebeplerinden birisi de; Bir iki istisna hariç (ama üç değil)  Niğde Sivil Toplum Kuruluşlarının suskunluğudur. Niğde’de kurulu 346 Kermes  Derneği ile birlikte diğer STK’ların da körlüğüdür. Kimisi güdümlü, kimisi paravan, kimisi at gözlü, kimisi de boş teneke ayarındadır. Aksini iddia-ispat eden dernekten özür dilemeyi de bu köşeden yaparım.
Bu Derneklerin bir ortak noktaları daha var, hepsi yatırımcı, hepsi de haklı olarak çocuklarına, çocuklara yatırım yapıyor, yani geleceklerine peki   bu işte de bir tezatlık yok mu?
Sağlıkla Kalın…