Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezinin, “Anlayarak Hızlı Okuma Yazılımı” adlı projesini inceleme fırsatı buldum. Odak2023 adlı bir kart üzerinden başlayan yolculuğunuz kart üzerindeki başlıklardan çok daha fazlasını ihtiva ediyor. Her şey oldukça profesyonel bir çerçevede, hiçbir detay atlanmadan hazırlanmış. Yazılımın odak2023.com uzantılı adresine girdiğiniz anda ana sayfada ilgiyi arttıran bir taslak sizi karşılıyor.

Projenin amacı şu şekilde ifade edilmiş: “ODAK 2023 yazılımı kullanıcılara herhangi bir teknik öğretmemekte, kullanıcıların motor becerilerini geliştirmektedir. Bu nedenle kullanım sonrası elde edilmiş olan becerilerin zamanla kaybolması söz konusu değildir. ODAK 2023 yazılımında; anlayarak okuma hızları, dikkat, odaklanma, okuma hızı gibi tüm ilerlemeler ayrı ayrı kayıt altına alınmakta, grafikler halinde kullanıcıya sunulmaktadır.”

Sitedeki açıklayıcı butonlar, daha üye olmadan sizlerin hangi kazanımlara ulaşabileceğinizi, görsellerle, özet ifadelerle, sayısal verilerle, ön izlemelerle gayet somut bir şekilde izah etmiş.

Kart üzerindeki lisans anahtarı ile oluşturduğunuz üyelikle birlikte başlayabileceğiniz program belirli aşamalarla sizi yönlendiriyor. Başlangıçtaki “Harita” başlığı bir seviyeyi başarmadan diğerine geçmeye izin vermeyecek şekilde planlanmış. Uygulamaya, seviyenizi tespit etmek amacıyla bir metin üzerinden on soruluk değerlendirme etkinliği ile başlıyorsunuz. İlk seviyede, size verilen metni okuduğunuz süre ve metinle ilgili sorulara verdiğiniz cevapların dökümünü ortaya koyan bir bilgilendirme geliyor. Her bölümün ardından okuma ve anlama seviyenize göre başarınız belirleniyor. Yine başarı oranınız grafiklerle somut bir şekilde gösteriliyor.

Okuma anlamanın ardından görsel dikkatinizi ölçen bir etkinlik devreye giriyor. Burada amaçlanan, hem göz kaslarınızı kuvvetlendirmek hem de dikkatinizin yoğunlaşmasına katkı sağlamak olduğu görülüyor. Ekranın sol üstünde verilen nesnenin hem yatay hem de dikey olarak kaç adet geçtiğini bulmaya yönelik çalışma gözün çok yönlü olarak gelişmesine katkı sağlayacak şekilde planlanmış.

Odak2023 yazılımı hızlı okumanın yanı sıra okuduğunu anlama, yorumlama gücünü de etkinleştiren bir paket program olarak tasarlanmış. Programın içindeki oyunların tamamı göz hareketlerini ve zihinsel hızı artırmaya katkı sağlıyor. Nesne bulma, sayı yakalama, takistoskop vb her biri dikkat artırıcı nitelikteki tasarımlar, eğlenerek anlamaya imkân verecek bir şekilde düzenlenmiş.

Yine “göz” başlığı altındaki her bölüm, görme duyusunu hızlandırmayı ilke edecek etkinliklerle doldurulmuş. Seviyelerini artırabildiğiniz göz egzersizleri aynı zamanda dikkat yoğunlaşmasına katkı sağlayacak bir nitelikte hazırlanmış.

“Okuma” bölümünde yer alan hızlı okuma, blok okuma, grup okuma ve noktalı okuma kısımları, aşamalı bir şekilde okuma gücünün kalitesini artıracak etkinliklere yer vermiş.

“Diğer” başlığı altında toplanan on parmak ve kitap önerileri de hem bilgisayarı daha verimli kullanmanız için bir egzersiz alanına dönüşürken hem de hangi kitapları ne kadar sürede okuyabileceğinize dair bilgilendirmeler içeriyor

Hakeza Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın “Odak2023” adlı “Anlayarak Hızlı Okuma Yazılımı” bireyin okuma kültürüne oldukça ciddi katkı sunacak şekilde hazırlanmış bir program.

Programın okullarda, kurumlarda ve toplumun pek çok alanında okuduğunu anlama, yorumlama, okuma hızını artırma hususlarında büyük etkisi olacaktır. Yine öğrencilerimizin LGS, TYT, AYT, ALES gibi sınavlarındaki başarılarına, büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü bu sınavlar yeni nesil sorular olarak adlandırılan, okuduğunu anlama ve yorumlama ama aynı zamanda süreyi verimli kullanma esasları üzerine kuruludur. Sınavlarda çıkan sorular incelendiğinde sözle mantık, mantık muhakeme, görsel okuma gibi soru tiplerinin yoğun olduğunu görürüz. Buradan hareketle “Odak2023” bu alandaki büyük bir boşluğa cevap verecek bir program olarak farkını ortaya koyacaktır. Programın “görüşler” kısmına yer vermesi de gelişime açık bir niteliğinin olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı pek çok çalışmasında olduğu gibi bu projesinde de köklerinden kopmadan çağı doğru okuyan ve çağlar ötesini aydınlatmaya talip olan bir neslin inşasına büyük bir işaret taşı koymaktadır.