Niğde dışında ilgi odağı olan çok merkez gördüm. Gittiğim her yerde Niğde ile mukayese yaparım. Niğde ilinde olanları bildiğim içinde Niğde neden geri kaldı diye sorgularım. Yazılarımda da yıllardır bu konulara dikkat çekerim.

Özünde Niğde’de Niğdelilerin dededen kalan evlerini onararak kurtarmaları dahi başlı başına önemli bir değişim sağlardı ne var ki önemli bölümü Niğde dışında olanların dededen kalma evlerinin harap olması oraya “tapuda bir kayıt var” diye bakmaları çok tarihi yapıyı kullanılmaz kıldı.

Niğde Kayardı bağlarının olduğu alan dahi tek başına ele alınsa Niğde de ciddi bir gezinti alanı doğar.

Yakın illerde bulabildikleri her alanı değerli kılan yaklaşımla çekim alanlarının doğduğu bir gerçek. Niğde ise elinde olnaı gözü önünde duranı değerli kılamadı. Kılamıyor, Birkaç girişim çaba hepsi orada kalıyor. Bir sihirli formüle de gerek yok çevre illerde ne nasıl yapıldı görülse Niğde yükselecek. Dünyayı yeniden keşif edilmesi gerekmiyor. Bulunanların olanların ya da kalanların doğru anlatılması tanıtılması yansıtılması gerekiyor. Yapılacak olan bu kadar kolay .

Niğde ili coğrafi dokusu yanında tarihsel derinliği olan bir merkezdir. Her köyünde tarihin izlerine ermek olası olduğu gibi dağı, bitkisi, ürünü kısacası doğal dokusu ile de irdelenmeye değer özellikleri var var da bunu dahi o alanda yaşayanlardan farklı irdeleyen kaç kişi ya da kurum var.

Niğde ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmayan için bir orta Anadolu şehri olmadan öte anlam ifade etmez, Niğde gezen gören için ise vazgeçilmez değerlerin merkezidir. Her köyü her kasabası ilçesi farklı anlatılar ve güzelliklerle doludur. Niğde anlatımında ve tanıtımında yıllardır aşamadığı sorunu ile gereken öneme erememiştir.

Niğde için sosyal yaşamın yokluğundan yakınıp kasaba benzetmesinde bulunanlar dahi var. Özellikle kent ile bütünleşemeyen ve geçici süre Niğde de bir nedenle bulunan için Niğde’yi keşf etmek zordur. Niğde Niğdelilerin dahi farklı yerlerdeki detaylarını görmediği bilmediği ayrıntıların olduğu bir coğrafyadır. “Niğde’ye hayran kaldık” diyenler ise Niğde için doğa ve tarih yolculuğuna çıkanlardır.

Niğde ilinin ayrıntılarını Niğde’de lise öğrenimi gören gençlerimiz dahi çoğunu bilmiyorlar. Bazı okullarda konuya ilgisi olan öğretmenlerin anlatısı ya da düzenlediği geziler ile görüyorlar.

Niğde’de kale ve çevresi dahi evleri ile ele alınsa ayrı dünyalar kurulur Niğde kalesinin çevresi restore edilse düzenli kılınsa sohbet odaları, dinlenme evleri, oyun mekânları yapılsa farklı bir renk doğar. Yapılması gerekenler çok ta zor işler değil yaklaşım ve bakışın daha geniş bir pencereden ele alınması gerekiyor.