Niğde neden böyle - 6

Seçimler yaklaşıyor, adaylar pazarda, pazarlıkta… Vaatler projeler açıklanmaya başladı.

Seçim aslında seçileceklerle, seçenlerin  pazarlığıdır.  Bu pazarlığı yüksek tutmak için, kaliteli hizmet almak için, işaret fişeği, tahlil, anekdotlar şeklinde  partizanlık yapmadan, fayda temalı, iyi niyetle seri yazılar yazmayı düşünüyorum.

Bugüne ışık tutmak için eski dönemlerden bazı tespit ve karşılaştırmalar yapmam lazım.

Bugün Niğde – Bor üç şeritli yolu yapılıyor, yol yapımı ağır aksak gidiyor, belli ki planlama ve aşılamayan noktalar var. (Burada okuyun)

Niğde – Bor üç şeritli yolun yılan hikayesi bana, Bor – Zengen arasındaki 4 şeritli yolun 90’lı yıllardaki yapımını akla getirdi. Yapıldığında rahatlıkla uçakların inebileceği söylenen o zaman başka illerde olmayan,  4 şeritli 38 kilometrelik yol yapıldı. O dönemin milletvekili Akın Gönen ile bir görüşmemizde,  bu yolu  anlatmış yolun önemini vurgularken, bir yandan tarım yolu, bir yandan endüstri yolu ve havaalanına giden yol olarak düşündüklerini belirtti. Zaten 1992 yılında o 4 şeritli yol ile birlikte 352 parsellik Bor OSB kurulmuş, Niğde Havaalanı inşaatı başlamıştı. 

Dikkat edin 90 yıllar ve yatırımlar…

1970 li yıllarda yapılan bir diğer 14 kilometrelik 2 şeritli gidiş geliş Niğde-Bor yolu da o zamanın şartlarında bırakın ilçeleri başka illerde yoktu. Dönemin başbakanı Turgut Özal 1984 yılı idi sanırım Bor ilçemize geldiğinde,  eski garaj civarı Ahmet Kuddusi hz. türbesinin önünde durup seçim otobüsünün üzerinde  yaptığı kısa konuşma da, bu şekilde bir yolun başka bir ilçede olmadığından bahsetmiş ve elektrik direkleri ile kendi dönemlerinde aydınlatılmasının sağlandığını söylemişti. Bu sözler ve oradaki  görüntü hala hafızamda.

Bu Yollardan!  havaalanına geçelim…

Dört şeritli Bor-Zengen yolu, Bor Organize Sanayi Bölgesi ve Niğde Havaalanı ve ardından Ecemiş Suyu projesi…

Havaalanı o dönemki vekillerin çabaları ile ödenek ayrılarak yatırım programına alındı. 10 Eylül 1996 tarihinde de inşaatına başlandı. O zaman ne Nevşehir havaalanı gündemde idi, ne de bugün ki Şırnak ve ilçesi Cizre Havaalanları  gündem de idi. Nevşehir Havaalanı peribacalarına zarar verir raporuna rağmen yıllar evvel açıldı. Artık ilçelere açılmaya başladı.  Bugün Niğde Havaalanı yapılmış olsaydı, Niğde ve Bor için çok önemli olan  Bor OSB’deki 352 parsel dolmuş ve hatta Aksaray’a kadar uzanmıştı. Niğde ekonomisi üç-dört kat büyümüştü.

Havaalanını bugün hala bazı iktidar siyasetçileri lüks buluyor.  Kastamonu için lüks olmayan havaalanı Niğde için lüks oluyor. Bugün lokanta açılışı  ile vakit geçiren iktidar siyasetçilerinin, adaylarının  vakti olabilir ama, yatırımcının, işadamının zamanı çok önemlidir. Bizler için önemli değil mi? Bugün itibari ile İstanbul – Şırnak uçak bileti 39 lira… Niğdeli ise  Ankara’ya 35 liraya gidiyor.

 Niğdeli çok mu zengin… Hayır…  Siyasetçi fakiri!…

Yine 1990 Yıllarda dönemin milletvekili Akın Gönen tarafından uygulanabilirlik kazandırılması için  büyük çaba sarf edilen Ecemiş Suyu projesi vardı.

Ecemiş Suyunun yılan hikayesinden önce bilinmesi- örneklendirilmesi gereken birkaç konu var.

Ecemiş Suyu ile birlikte 90’larda zamanın hükümetinin gündeminde KOP projesi ve Kayseri Zamantı Irmağı projesi var.

KOP Projesi uygulamaya çoktan sokuldu, GAP – DAP gibi önemli bölgesel projelerden. KOP için fazla bir şey yazmaya gerek yok. Yapılan çalışmaları zaman zaman sitemizden de takip ediyorsunuz… biliniyor.

Ecemiş Suyu ile birlikte 1990 yıllarda gündemde olan bir başka su projesi vardı oda Kayseri Zamantı Irmağı projesi idi.

Kısaca bu proje hakkında bilgi vermem lazım.

Kayseri Pınarbaşı’ndan doğan Zamantı Irmağı aynı Ecemiş gibi Akdeniz’e akıyordu. Yeşilhisar, Develi, Yahyalı, Pınarbaşı, Tomarza’dan binlerce hektar alanın sulanmasını sağlayacak hatta ırmağın yönü Akdeniz’e değil Kızılırmak’a ulaştırılıp  Karadeniz’e yönlendirilecekti. Sadece sulama değil o bölgenin içme suyu da çözüme kavuşacaktı.  Nitekim bu projeye sahip çıkıldı, aşama aşama gerçekleştirildi.

En son Develi, Yeşilhisar, Sindelhöyük, Gazi, Zile Belediyeleri ile Öksüt, Karacaören, Sarıca ve Tombak köyleri içme suyu çalışması yapım işi 12 Şubat 2013’de ihale edildi ve proje 2014’de tamamlanıyor. Rakamlara boğmak istemiyorum ama büyük tüneller, kanallar, hatlardan oluşan yatırımlar yapıldı. Bu bölgede binlerce hektar alan sulamaya kazandırıldı. Bu bölgenin, üzerine ağıtlar yazılmış  içme suyu sorunu  çözüldü.

Kayseri’de bu oldu da… Sizce Niğde’de Ecemiş Suyu Projesi neden gerçekleştirilemedi?

Yine 90 yıllarda eski milletvekili Akın Gönen döneminde ödenek aktarılarak Ecemiş suyu fizibilite çalışması DSİ’ye yaptırılmış. Ecemiş Suyu hem Niğde’nin hem Bor’un içme suyunu karşılayacak. Projeye göre Niğde kasaba ovaları,  Bor Emen Ovası hatta Altunhisar Ovası sulanabilecekti.  1990’lı yıllarda DSİ tarafından yapılan proje bir çok kuruma gönderilmiş olmasına rağmen bugün hiçbir kurumda yok…

 
Ama Nevşehir’in Ecemiş Suyu projesi var, Kayseri DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından planlaması yapıldı, az kalsın Nevşehir’e gidiyordu. Neyse ki bakanlık tarafından ekonomik bulunmadı.

 Şuanda Ecemiş Suyuna en çok Aksaray sulanıyor. Niğde’ye Ağustos 2013 tarihinde  gelip Ecemiş Suyundan (Akkaya’dan da) bahsedemediğimiz Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  ilimizden Aksaray’a geçti.  Aksaray Belediye Başkanlığını  ziyareti sırasında Ecemiş Suyunun Aksaray’a getirilmesi için çok ilginç şeyler söyledi.  

Bakan Eroğlu;“Ecemiş projesi Nevşehir için Kayseri DSİ Bölge Müdürlüğümüz tarafından planlaması yapılmış ama ekonomik görülmedi, rafa kalkmıştı. Ama bu konuda sizler  çok ısrarcı oldunuz. Nevşehir’i çıkaralım, Konya DSİ Bölge Müdürlüğü bir çalışma yapsın. Bizzat bende üzerine düşerim, arkadaşlar da hazırlık yapacak. Sizlerinde ellerinde veriler varsa verin. Ankara’da bunu bir ay zarfında masaya yatıralım bende bunu görecem orada elimizden geleni yapacağız.”dedi. (videosu aşağıda)

Yani Aksaray’ın ısrarlı istemelerine karşı Ecemiş Suyu için halen devam ettiğini bildiğimiz çalışmalar var.
 
İlginçtir, Ecemiş suyu Niğde’de değil ama Aksaray’da seçim malzemesi oldu bile… 
 
AKP’li mevcut Aksaray Belediye Başkanı, Ecemiş Suyu için seçimlerde, mega proje, çılgın Proje, 150 yıllık proje…  gibi kampanya çalışması hazırlığı  yapıyor.

Bunu  fark eden   MHP’li Belediye Başkan adayı da aynen şöyle diyor.”  Buradan ilan ediyorum. Ecemiş suyu sadece seçim malzemesidir. 10 yıldır Ecemiş’te su yoktu da yenimi kaynaktan fışkırdı? Aklınız neredeydi? Bilin ki bu masallarla kimseyi uyutamıyacaksınız? Daha Kırkgöz’deki cazibeli akımla gelebilecek maliyeti düşük kendi suyumuzu dahi alamamış bir iradenin 183 km. uzaktaki başka bir ilin sınırları içindeki suyu Aksaray’a getirmesi sadece hayal ürünüdür”.

Burada bir acayiplik var. Nevşehir’de tartışılıyor. Aksaray’da bakana ısrarcı olunuyor ve gerekli cevap, destek alınıyor. Bizim suyumuz Aksaray’da yerel seçim malzemesi oluyor.

Sahi… Niğde’de yerel seçimlerde Ecemiş Suyu malzemesi neden kullanılmıyor?

2 binli yıllarda başlansa bugün kuyu suyu içmezdik. Bugün Bor’un bağları, tarlaları bu su ile sulanırdı. Bu gün başlansa çocuklarımız 2050’de başlaması muhtemel kuraklığı yaşamazlar-dı.

Burada işte bugün itibari ile Aksaray ve Niğde siyasetçisindeki ufuk farkını görüyoruz.

En önemlisi gücü  görüyoruz…

 
Devam edecek… Sağlıkla kalın…

Aşağıdaki Görüntü Bakan Veysel EROĞLU'nun Aksaray Belediyesi Ziyaretinde yaptığı konuşmadır. ( Sayın Bakan yukarıdaki Ecemiş Suyu konusundan önce Niğde Bor Akkaya'nın temizlenme çalışmasını Aksaray Mamasın Barajı için uygulayacaklarını belirtip  Akkaya'yı örnek! gösteriyor, buda ayrı bir trajedi...)