"Niğde Belediye Başkan adayınız kim olsun?"  Anketimiz tamamlandı. Anketi yayına koyduğumuzda “Çok Konuşulacak Niğde Anketi” demiştik, nitekim Niğde gündemini yine biz oluşturduk.
 
Anketimiz ; Kimler olabilir? sorusuna bir fikir verme imkanı sağlanmıştır. Hangi isimlerin ön plana çıkma ve tartışma başlatma açısından faydalı olduğumuzu düşünüyoruz. Ankette yer alan isimlerin bir kısmını bizlerde ankete yazana  kadar tanımıyorduk. Ancak şuan anketimizde yer alan isimleri tanımayan yok. Tanımayanlar ise etrafındakilere  veya bizlere  sordu…  Son gün dahi aracı koyarak ankette yer almak isteyenler oldu.
 
Anket hakkında onlarca telefon ve mail aldık. Bize ulaştırılan ileti ve telefonlardan büyük bölümü takdir ve tebrik niteliğinde. Bir kısmı ise “ Ben aday değilim”, “Benim desteklediğim şu isim var zaten”  Kimisi de “ Neden benim ismim yok”  şeklinde oldu.
 
Buradaki isimler kamuoyuna mal olmuş isimler, isimleri oluştururken  bazı partililer ile Niğde siyasetini takip  insanlarla görüşerek oluşturduk.  Bürokrat isimleri de mevcuttu ancak kimilerinden izin almamıza rağmen, bulundukları konumu düşünerek yazmadık.
 
Ulusal anketler bile 1000 en fazla 2000 kişi ile yapılıyor. Sitemizdeki anket sadece 8 gün kaldı. Bu 8 gün içinde bir partiye 4 bin 488  oy kullanıldı. Anketlerin doğruluğu, tutarlılığı, amacı  elbette tartışılır. Yaptığımız anketin de yüzde yüz isabet  edeceğine dair bir iddiamız yok. Ama aldığımız tepkiler bu konuda bir fikir oluşturduğu, tartışma yarattığı, psikolojik etki yaptığı şeklinde.
 
İlk anketimiz “ Nerelisiniz?” diye sormak oldu. Sitemizin % 60 oranında Niğde Merkez’den takip edildiğini gördük. Bu sonucu google analytics istatiskilerinden zaten biliyorduk, sadece sizlere göstermek istedik. Diğer ilçelerin nufüs oranlarının   da burada dikkate alınmasını isteriz.
 
Parti sonuçlarını açıklarken şunu da hatırlatmak gerekiyor. Bazı adaylar bu anketi eş, dost ve ekiplerine sosyal medya ve cep telefonları ile haklı olarak tanıtımını yaptı.


AK PARTİ'DEN BAŞKAN ADAYINIZ KİM OLSUN DEDİK...
 
Ak Parti’den Niğde Belediye Başkan Adayınız kim olsun? Sorumuzda birinci sırada 1.640 oy alarak, oyların % 36,5’sini alan halen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan yer aldı.  % 36,5’yi küçümsemek lazım  21 aday arasından bu oy oranı oluştu. Bu sonuç Sayın Akdoğan’ın Niğde siyasetindeki etkisinin göstergesi açısından önemli.
 
 
İkinci  sırada Melendizler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sebahattin Altındağ yer aldı. Oy oranı 18,8 ile şaşırtıcı bir oy aldı ve Niğde’deki Melendizlilerin siyasete etki etme çabaları  burada belirginleşti.
 
Üçüncü sırada bir bayan aday, önceki dönem Ak Parti’den  milletvekili aday adayı olan Avukat Özlem Sırakaya yer aldı. Onun aldığı oy sayısı 687 oranı ise % 15,3 oldu.
 
Dördüncü sırada ise asıl sürpriz bir isim Bor Ticaret Odasının başarılı, genç başkanı  Emrah Çalapkulu yer aldı. 21 adayın içerisinden 310 oy olarak kendisinden sonraki diğer 17 adaya büyük fark attı. Çalapkulu’nun Niğde siyasetinde bundan sonra daha çok konuşulacağını, ayrıca önümüzdeki dönemde Niğde siyasetinin gençleşeceğini, kabuk değiştireceğini göreceksiniz.
 
Ak Parti Adayları listesinde aslında adlarının çok ön plana çıktığı ama bürokrat olduğundan dolayı yazamadığımız bazı isimler de oldu. Ak Parti Anketinde toplam 4.488 oy kullanıldı.


VEKİL ŞAFAK'IN ADAY LİSTESİNDE OLMASI  ŞAŞIRTTI
 
CHP Anketimiz ise, Milletvekili Doğan Şafak’ın isminin yer alması siyasi çevrelerce sürpriz olarak değerlendirildi. Sayın Şafak’ın Belediye Başkanlığına sıcak baktığını biliyoruz. Ancak Kemerhisar’da yapılan ön seçimden ve TBMM’ye verdiği önseçim kanun teklifinden sonra  CHP’de Belediye Başkan Adayının ön seçim ile belirleneceğine emin olabilirsiniz. Tabi Sayın Şafak’ın aday adaylığına Genel Merkezleri  ne diyecek oda önemli. Şafak 773 oy aldı.
 
En çok oyu olan 800 oyla Hulusi Özen oldu. CHP Niğde Yönetiminde ve Genç Kemalistler Derneği Yöneticisi olan Hulusi Özen Niğde’nin yine yıldızı parlayan genç siyasetçi adaylarından.
 
Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi  Yrd.Doç.Dr. Bülent Kara, Dr. Nadi Özdamar ve Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer’de  12 kişilik CHP Aday listesinde Hulusi Özen ve Milletvekili Doğan Şafak’ın yüksek oy oranlarının ardından gelen kişiler oldu.
 
CHP Anketine toplam 2.321 oy kullanıldı. CHP’den isimleri verilmesine rağmen unuttuğumuz ve sonradan verilen birkaç isim daha oldu ama özür dileyerek onları da ileriki anketlerimizde değerlendireceğimizi bildiririz. 
 
MHP'DE HAKAN ER İPİ GÖĞÜSLEDİ...

MHP ise aday yazmakta en çok zorlandığımız parti oldu. Yazmak istediğimiz, olması gereken bazı isimler yazmamamızı talep ettiler. Bazıları da yazdıktan sonra kaldırmamızı, bazı isimlerde neden yazılmadıklarını ilettiler. MHP şuan için biraz karmaşık duruyor. Bu konu ayrı bir yazı gerektirir. Ancak Niğde MHP’nin şuan ki durumu aday olacaklara, adaylığı düşüneceklere de etki ediyor. Ama MHP’deki bu sorunun böyle devam etmeyeceğini biliyoruz. Yakında saflar daha net gözükecek diye düşünüyoruz.
 
MHP’deki sorunun benzeri Ak Parti’de mevcut olduğunu biliyoruz. Her iki parti de kıran kırana bir güç gösterisi var. Parti içi mücadele den kafalarını kaldırıp seçime, adaylara odaklanamama, önlerine bakamama sorunu var.

Niğde’de seçime en hazır partiyi  CHP olarak görüyoruz.
 
MHP’de en çok oyu alan 1.390 oy ile oyların % 40.3’ünü alan İl Başkanı Hakan Er oldu. Hakan Er adaylığına sıcak bakılıyor. Önceki dönemlerde milletvekili Adayı olan  Maide Yaramış 781 oy ile ikinci sırada, Bor İlçe Yönetiminde yer alan Dr. Murat Işıklı’da yine sürpriz şekilde  719 oy ile üçüncü sırada yer aldı. Önceki dönem Milletvekillerinden Mümin İnan ise 317 oy olarak ben hala buradayım dedi.

Seçime daha bir yıldan fazla var ancak yaz ayları girdiğinde partiler isimlerini netleştirecek yada aday adayları açıklama ve çalışmalarına başlayacak. Şimdi den Niğde Belediye Başkanlığına adaylığını ilk açıklayan kişi Ak Parti’den Çamardılı İbrahim Bıçkı oldu. Bir çok adaylık  düşünen kişilerin partiler ve kamuoyu nezdinde nabız yokladıklarını biliyoruz.
  
Bu anketimizde samimiyetle söylüyoruz, ankete müdahale imkanımız yok, yapmadık, yapmayız. Bizlerinde kullandığı bilgisayarın ıp’sine ait sadece bir oyu var. Tamamen iyi niyetle bir anket yaptık. Adaylara ve katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.  Bu anketin ve yukarıdaki yorumların bir yansıması olacaktır. Bu ve benzeri anketlerimize devam edeceğiz.
 
Bizi takip etmeye devam edin.

Niğde’nin gündemi önce Borhaber.net’de oluşur ve yayılır…

Sağlıkla Kalın...

Diğer anketlerimize katılmak ve sonucunu görmek için TIKLAYIN...