Türkiye’de Anıt Ağaçlar var, bir ağacın anıt olabilmesi için yaşı, çapı, boyu ve kültürü olması gerekiyor.
 
Türkiye’de 2000 (Antakya’da)  - 1500(İstanbul’da) yaşına ulaşmış ağaçlar bulunuyor. Binlerce de 600 - 300 yaş aralığında anıt  ağaçlar var. Bir kısmı tescillenmiş, Anıt Ağaç olarak kayda geçmiş. Ülkemizin bir çok yerinde var. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanununun 6. Maddesine  göre korunuyorlar, yaşatılıyorlar.
 
Anıt ağaçların pek çoğu, yöresel kültür, folklörik açıdan da özellikleri oluyor. Hüzünlü, neşeli öykülere,  ünlü kişilerin ilhamlarına konu oluyor. Tarihi ağaçların hemen hemen hepsinin bir kültürü var.  Bunu Anadolu’nun her yerinde görmek mümkün.
 
Anıt Ağaçların olduğu yerlerin içinde Niğde yok… Olsa şaşırırdık.
 
Lafa gelince “Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir” deriz. Binlerce yıllık tarihimizden bahsederiz.  Ama bir tek Anıt Ağacığımız yok. Bırakın Anıt Ağaçları 50- 100 yıllık ağaçlarımız bile yok. Osmanlının Çınar ağacı sevdasından Niğde’de eser yok. Bırakılmamış…
 
Niğde’de özellikle yerleşim yerlerindeki ağaçların yaş ortalaması çok genç,  şu yazın kavurucu sıcağında Niğde’de sokak ve caddeler de  bırakın aracınızı, kafanızı gölgede tutabilecek şekilde ağaç dizisi bulmak mümkün değil.
 
Niğde’de yıllardır ağaç kesilir.  İmam Hatip Meydanından Derbent Kavşağına kadar, bundan 20 yıl önce yetişmiş bir çok ağaç vardı. Onlar kesildi, yerlerine erik ağacı dikildi, bir başkası geldi onları kesti, süs bitkisi gibi bir başka ağaç dikti. Eski terminal caddesinde bulunan bir çok ağaç kesildi. Yerlerine dikildi ama daha bir yıllık ağaçlar…  Niğde’nin en eski caddelerin de  şuan altında gölgelenecek  ağaç yok.  Bir Vali geldi, Valilik çevresindeki çam ağaçlarını acımadan kesti. Bir belediye başkanı geldi, Belediye önündeki  50-60 yıllık çınarları kestirdi.  Yeni Çarşı düzenlemesi altında ağaçların altına beton döküldü, şuan hem orada, hem de belediye binası önündeki ağaçlardan bir kaçı kurudu bile.
 
Derbent Kavşağı’ndan  Sabancı Yurdu’na kadar ki dikilen ağaçlar daha iki yılını bile doldurmadan kesildi, söküldü. İleriyi düşünmeden plansız programsız şekilde yapılan üç şeritli yol nedeni ile Derbent Kavşağı’ndan Üniversite Yerleşkesi’ne kadar ki bölümdeki ağaçlar fotoğraflarda görüyorsunuz Niğde Belediyesi’nin dozerleri ile sökülüyor. Eskiden dostlar alışverişte görsün misali Şahenklerin bağışladığı ağaç sökme makinası ile kökünden sökülür, kamyonlarla belediye deposuna atılırdı. Şimdi ise buna gerek bile görülmüyor.

 
 
Niğde’de ağaçların ömrü çok az…  Daha etrafına gölge verecek, güzelleştirecek seviyeye gelmeden bir çırpıda kepçelerin hışmına uğruyor. Niğde merkezli onlarca kere ağaç katliamına dair şahitlik yaptık, haber yaptık. Ama sadece biz yaptık.
 
Öyleki… Geceleyin Bor Caddesinde  hızar makineleri ile ağaç kesildiğini fotoğrafladık ve hemen ertesi günü o ağaçları kesenlerin Çevre Günü yürüyüşüne katıldıklarını da yine biz haber yapmıştık.  
 
İddia ediyorum, Niğde’de dikilen ağaçlardan çok,  sorgusuz sualsiz kesilen ağaçlar var…  Sadece üç şeritli yol için söylemiyorum. Bugüne kadar ki kesilen ağaçlar ile ilgili Orman’dan sorumlu Müdürlüğün bir uyarısı, bir tasarrufu, bir tavsiyesi olmuş mudur? Daha ileriye gideyim haberleri var mıdır?
 
Bence ağaç görüntü ve serinlikten öte bir kültürdür, inançdır.
 
Niğde ağaçsızlığı ile  çırılçıplak çirkin bir şehirdir.
 
Niğde’den Ulukışla’yı çıkarsak kalan 525 bin hektarlık genel alandan sadece 16 bin küsür hektarlık, büyük bölümü bozuk orman olarak da tabir edilen bir ormana sahibiz. Resmi tablo aşağıda.
 
Her bir şeyin fakiri olan Niğde,  aynı zamanda orman fakiri de… Ama reklam amaçlı tebala hatıra ormanı zengini…  Reklam amaçlı fidan dağıtımı zengini…
 
 Burnumuzun direğinin kırıldığı,  Akkaya çevresi bile ağaçlandırılamadı. Oysa “Kıyametten önce elindeki fidanı dik” inancından,  “Yaş kesen baş keser” deyişinden gelen bir milletin atileriyiz.
 
Bir şehrin medeni! olabilmesi için yazımın başındaki söylediğim gibi, yaşı!, çapı!, kültürü!  olması gerekiyor.
 
 
İşletme Müdürlüğü
Normal Orman
Bozuk Orman
Toplam Orman Alanı(Ha)
Ormansız Alan
Genel Alan
Niğde
21.682,5
29.271,5
50.954,0
609.905,0
660.859,0
 
İşletme Şefliği
Normal Orman
Bozuk Orman
Toplam Orman Alanı (Ha)
Ormansız Alan
Genel Alan
Niğde
3.495,0
13.431,5
16.926,5
508.244,5
525.171,0
Ulukışla
18.187,5
15.840,0
34.027,5
101.660,5
135.688,0