Niğde Neden Böyle - 9

Okullar açılmasına  sayılı günler kaldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bu yıl okul yönetici yani okul müdürleri farklı yöntemle atanıyor. “Atanıyor” kelimesi yanlış “seçiliyor” desek daha uygun. Seçiliyor ama inanın karpuz gibi özenle seçilmiyor. Sadece kabuğunun yeşilliğine! bakılıyor, içi geçmiş mi, ham mı? Hiç önemli değil.
Niğde genelinde 130 okul müdürünün  şuan görevine son verildi.  Okullar Eylül ayında açılıyor, bu süreç Kasım’a kadar uzayacak. Okullar açılırken tam bir kargaşa yaşanacak. Milli Eğitim hep böyle yapar, yaz günleri durur, okullar açılınca okul tamiratlarına başlar.
Yeni Müdür atamaları yöntemi biliniyor, burada izah yazıyı uzatır. Bazı Öğretmen ve Okul Aile Yönetimi puan veriyor. Ama bunların puanı müdür olmak için yeterli  puan değil. Öğretmen ve veliler bir nevi figüran.  Asıl puanları İlçe Milli Eğitim ve Şube Müdürleri veriyor. Yani öğretmenler ve Okul Aile Birliği tam puan verseler de ilk aşamayı geçmek  için gerekli 75 puana yetmiyor.
Geçtiğimiz hafta “ Yönetici Değerlendirme Puanları” açıklandı. Açıklandı diyeceğiz ama MEM sitesinde bir gün dahi durmadan kaldırıldı. Bu konu şüphe uyandırdı, niye ki!
Açıklanıp,  ardından kaldırılma açıklaması dahi yapılmayan listede 75 ve üzeri puan alıp müdürlüğü garantileyen 39 isim mevcut. (Burada, tıklayın isimleri görün)
Niğde’de 130 müdürden 39’una 75 üzeri puan verilip sizi tekrar müdür olarak görmek istiyoruz denildi. Yani 91 müdür yetersiz görüldü ve 75 puanın altında kaldı. Diğer illerin oranına bakınca Niğde’de tam bir kıyım yapılmış.
İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Yetkili Şube Müdürleri diğer puan vereceklerle birlikte  “Değerlendirme Formu”ndaki 120 soru üzerinden puanlama yapmışlar. Formda çok ilginç değerlendirme kriterleri mevcut.  Puanlar verilmiş ve…
130 Müdür adayı içinde 39 tanesi geçer not almış. 91 tanesi ise yetersiz görülmüş.
Buraya kadar bir nevi tespit yaptık…
Bundan sonrası edindiğimiz bilgiye göre!
39 Müdürün büyük bölümü hükümete yakın,  son memurun aleyhine olan zammı onaylayan Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir Sendikası üyesi. (39 isimden birkaç ismi teyit edemedim o yüzden büyük bölümü ifadesi var)
Değerlendirme kriterlerinin 120 maddesini de okudum.(Burada Tıklayın) Niğde’den tek  100 puan alan Mustafa Eke isimli mükemmel   müdürümüzü tanıma şerefine ermek isterim.
İl Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü olup da kendilerine nasıl puan verdiler, onlarında değerlendirme kriterleri formunu görmek isterim.
Hakkında soruşturma açılan, yüz kızartıcı olduğu için haberini yapmakta tereddüt ettiğimiz,  hatta davaları devam ettiği iddia edilen müdürlerimize 80 üzeri nasıl puan verildi merak ediyorum?
Bazı isimleri elemek de Eski Başbakanın anlayışına paralellik! sağlanmış, ama bazı isimlerde  paralellik! sağlanmamış, rapor etmesinler  ha!
Diğer sendikalar ve siyasi partiler  “Kadrolaşma!” diyor. Haklılar… Bu kadar bariz olmamalı araya çeşni katılmalı, renk olmalı, Türkiye ebem kuşağı gibi,  kalite katılmalı, nitelik verilmeli, kıskandırılmalı. Hükümetin sendikasından olmak bariz referans olmamalı. Bu durum eğitimde kaliteyi düşürür. Kutuplaşma yapar sadece eğitimciler arasında değil, velilere kadar hissettirir. Bir yanda yandaşlık, diğer yanda keser-sap çeteleleri tutulur. Bu yöntem devam ederse, gündemde tutularsa,  bu  müdürler halk nezdinde, kafalarda, hatta kendi kafalarında fişlenir.
39 kişi seviniyor, şimdi  okul beğeniyor, makam sevdası insanın fıtratında var. Hayırlı-sı olsun…
Gelelim karneleri zayıf olan, zayıf verilen müdürlere…
Küskünler…
İkinci, üçüncü aşama için fakir! umudu taşıyorlar.
Karnesi kırık müdürlerden pek çoğunu dinledim. Genelleme yapmak haksızlık olur ama büyük bölümüne haksızlık yapıldığı düşüncesindeyim.
Niğde Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Niğde’de yükseköğrenime yerleştirme yüzdesinin yüzde 62,2 olduğuyla övündü…(Burada tıklayın)
Niğde,  bazı  okulların katkısı ile LYS – TEOG’ da Türkiye’de  bu güne kadar ulaşılamayan derecelere yükseldi. Nevşehir, Kayseri, Adana, gibi onlarca ili  geçmişiz.
Türkiye birincileri çıkartmışız… Bu güne kadar ulaşılamayan noktalara gelinmiş…
Bu başarıda,  bu güne kadar, “elim sende oynayan” nöbetleşe üç beş ay şube müdürlüğü veya ilçe müdürlüğü yapanlardan öte,  kırık not verilen 91 müdürün katkısı var.
Lys’de, Teog’da başarılar, projeler… projeler… daha daha projeler,  Toplam Kalite Yönetimi, Yılın Kaliteli Okulu, Beyaz Bayrak, Erasmus,  İSO  Belgesi, Başarı Belgesi, Teşekkür, Takdirname, Spor başarıları, sosyal faaliyetler, bina teçhizatı dilenmesi, yarışmalar, plaket vermeler, zengin veli kovalamaca… vs. bütün bu faaliyetleri yapmanın bu gün itibari ile hiçbir anlamı yokmuş, boşmuş…
Sen istediğin kadar Türkiye birincisi çıkar. Sen istediğin kadar proje hazırla, kalite ödülü al. teşekkür-takdir al, Sen istediğin kadar velinin gözünde, öğretmenin gözünde iyi müdür ol…
Yetmez!...
“Yandaş ol yeter” diyeceğim ama, bunun çıtası da yükseldi… Biline…
Bir şey daha biline… Bu ve önümüzdeki süreçte dik duran eğitimci kazanır… Müdürün seni değiştiremez ama, sen dik duran bir öğrenci yetiştirirsin kazanırsın, kazançlısın.
Önümüzdeki dönemlerde, Niğde’nin mevcut eğitim çıtası düşerse fatura kimlere kesilecek?
İnşallah çıta düşmez, sonuçta bende iki kere veliyim!
****
Eğitim konusu açılmışken birkaç not daha ekleyeyim.
Niğde’nin TEOG okul puanları çok yükseldi. İki Öğretmen Lisesi, Anadolu Lisesine dönüştü. Fen Liselerinin kontenjanlarının bırakın artırılmasını Bor Fen Lisesinin kontenjanı düşürüldü, yazık…
Karadeniz’de bir ilin 5 ayrı Öğretmen Lisesi, Fen Lisesine dönüştürüldü. Batıda büyük bir ilimizin merkezdeki üç Öğretmen Lisesi, Fen Lisesine dönüştürüldü. Bunu fark eden bir milletvekili seçim bölgesi olan ilçenin öğretmen lisesini Fen Lisesi yaptırdı. Onu kıskanan aynı ilin bir başka ilçesinin yerel yöneticileri  Öğretmen Liselerini Fen Lisesine dönüştürdü. Diğer onlarca il de Fen lisesine ve Sosyal Bilimlere dönüştürülenler ona keza…
Edindiğimiz duyumlar ve herkesin dillendirdiği, Milli Eğitim Müdürü, Müdürlüğü demiyorum,  bu konuda hiç girişim yapmadı. Milletvekillerinin haberi bile olmadı. Aksini iddia eden varsa burada yayınlarız. 
Niğde’ye veya bir başka ilçeye, bir  Fen Lisesi daha kazandırmak çok mu zordu. Nüfus oranı, kalite düşer bahaneleri geçin bunları kafanızı kumdan çıkarın, her konuda  diğer  illeri takip edin…
Taklit edin…
Taklit durağan halinize biraz ivme katar.