Niğde  Torosların geçiş kapısı. Giden gelen konaklama yeri. Ülkemizde Niğde gibi olan kentler her yönden gelişti. Niğde kapı olsa da o bağlamda dönem dönem yaşadığı canlılığı ne yazık ki sürekli kılamadı. Kent sıradan bir yerleşim alanı olarak kaldı. Kentleri kimlikli kılan kültür sanat folklor ve üretimleridir.

Onları korumaz geliştiremez yaşatmaz iseniz sıradan bir yerleşmeden öte değer bulamazsınız. O nedenle çok kent tarihsel dönüşüme çoktan geçti. Dünde olanı güncelle birleştirip eski çarşı ve eski meslek özelliklerini turizmin bir parçası haline taşıdılar. Niğde 20’den fazla el sanatından günümüzde yaşayanın sayısı çok azaldı. Yaşatılması içinde özel bir destek ve çaba sağlanmadı. Kimi mesleklerde yapılacak projelerle hibe sağlamakta olası iken o yönlüde bir atılım doğmadı. Okullar veya birkaç kurumun yaptığı bazı projeler olsa da onlarda sınırlı kaldı. Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabımda Niğde bazı mesleklerini anlattım. Niğde dünde kalan bir meslekte bez üretimi idi. Niğde 1900’lü yıllarda kendine yetecek kadar bez dokunan bir yerdi. Dr Mehmet Hayri  ‘Her evde değilse de ekseri evlerde bir çıkrık birde bez tezgâhı vardı’diye yazmıştı.

 Dr. Mehmet Hayri verdiği detaya göre de pamuk alınıp çıkrıklarla eğirirmiş, tezgâhlar da dokunurmuş, Niğde için önemli sayılacak bu çalışmada ‘ Su ipliği olarak anılan fabrika ipliği çoğalması ile mebni çıkrıklar kısmen ortadan kalktığını, bu fabrika ipliklerinden kıvırtma adı verilen ince ve güzel bezler dokunduğunu ve yabancı ülkelerden gelen kaput, Amerikan ve astarları yerli bez mamulü hayli sarstığını ve tamamen imha ettiğini anlatır. Amerika,Çin derken yerli üretimler yerine ithal ile dolu hale geldik. Bu sorun ayrı bir yazı konusu ama görünen o ki Niğde dünde el sanatları adına önemli varlığını yaşatamadı. Bedesten her odası Niğde ilinde yapılmış bir mesleğin yaşadığı konuma taşınsa bir de içinde dinlenme kahve çay içme alanı yapılsa en azından kente gelen yabancı ya da gurbetçiler için bir gezi alanı doğar. Kale de kısmen mesleklerle ilgili bir düzenlenme sağlandı ama onunda saati ile açılan bir durumu var. Gece kapanan, saatli açılan birkaç meslek olsun anımsanacak bir Kalemiz var. Oysa Niğde mesleklerinin tümünü içine alacak bir eski çarşımız yok onun içinde elimizde kalan önemli bir yapı bedesten, Çok ilde  tarihsel dönüşümde mesleklerin önemi  fark edildiği için bir değil birkaç çarşı oluşturulmuş. Onlarında turizmde yeri ve önemi büyük. Niğde için bir kez daha konuyu yinileyelim  Niğde için eski bir çarşı oluşturmak ve meslekleri burada bir adet dahi olsa dükkanlarda yaşamak Niğde’nin kimliğinin anlaşılması adına çok önemli olacaktır. Birkaç meslek değil en az yirmi bilinen mesleğimizi yaşatmanın yolu açılmalıdır.Bazı mesleklerde son ustaların öğretecekleri vardır.