İnsan Ölür , Hayat devam eder.
 
 (özkıyım=intihar)
* Balkona çıkan kadın intihar etmek istedi.
* Öğretmenin intiharı üzdü.
* Bor'da Market Sahibi intihar etti.
* Belediye işçisi kendini yakmak istedi.
* Genç kız intihar etmek istedi.
* Kemerhisarda bir genç intihar etti.
* Niğde’de öğrenci evinde cinayet
* Niğde’de yine cinayet
* Yakılmış ceset...
 
….. diye uzayıp gidiyor Borhaber.net arşivinde… diğer yerel gazete ve sitelerde  bu tür haberler hayli fazlalaştı. Aslında özellikle intihar haberlerini yapmak istemiyoruz.  Ama gerek ulusal basın gerekse  internet haberleri bu konuda hiç duyarlı değil bizimkisi okyanusta bir damla misali kalıyor.
 
Aşağıdaki  linkler durumu iyi anlatıyor.
 
 
Ulusal basında ise son zamanda yazılanları bir hatırlayalım
 
* 24 saatte 9 intihar vakası (internethaber)
* Tiyatrocu Yaman Tarcan intihar etti.
* Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay`ın intiharı
* Küresel kriz, intihar salgınına yol açtı.
* Güneydoğu’da kadın intiharları yaygınlaştı.
* Aselsanda mühendislerin intiharı
* Batman’da bir haftada 5 kişi intihar etti.
* BOTAŞ Başmüfettişi Metin Özbalcı`nın, intiharı
* Subay Bekar evinde intihar etti.
* Polis intihar etti… 
 
Rtük , Basın konsey ve kuruluşları ,  Aileden sorumlu Bakanlığın, intihar ve cinayet haberleri konusunda bir tedbir alması gerekiyor. Zira psikologlar bu haberlerin teşvik edici unsuru olduğunu söylüyor. 
 
İntiharlar konusunda yeterince araştırma ve istatistik yapılmıyor yada çok az.  TUİK 1962 den bu yana intihar  verileri tutuyor. Bazı üniversitelerin çalışmaları da mevcut ancak böylesi bir sorun için yetersiz.
 
İstatistiklere göre her geçen gün katlanarak büyüyor. Kriz dönemleri tetikleyici oluyor.  İstatistiklerden anladığım kadarı ile krizin etkisi büyük ancak bunun haricinde bir çok sebeplerde  mevcut.
 
TÜİK'in son 10 yılın intihar ve intihara teşebbüs rakamlarını karşılaştırarak yaptığı incelemede başlıca sebepler, ekonomik sıkıntı, ailevi geçimsizlik, ticari başarısızlık, hastalık, öğrenim başarısızlığı olarak gösteriliyor. 2000'li yıllardan önce Türkiye'deki intihar vakaları on binde 3'ün altında kalırken, son 9 yılın ortalamasının on binde 3.5'e kadar yükselmesi dikkat çekici .
 
 
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın verilerine göre, bu yılın ilk aylarında da intihar oranlarında artış gözlendi.
 
Geçen yıl bu konuda rekor kırıldı 3.081 kişi intihar etti. 27.367 kişide intihara teşebbüs etti. Bu yılın ocak ve şubat aylarında 445 kişi intihar ederken, 6403 kişi intihara kalkıştı.
 
İntiharlar 15-34 yaş arası daha yoğun olduğu gibi , farklı sosyal çevrelerden de olabiliyor. Eğitim olarak ilkokul mezunları daha fazla. Dünya sıralamasında geçen yıl 66. sırada idik ancak sürekli yükseliş görünüyor. Farklı din,  inanç ve ülkelerde de gözüküyor. Ülke sıralamasında  birinci sırada Litvanya var.
 
Sosyal yapının daha güçlü olduğunu düşündüğüm Ülkemizdeki bu yükseliş kaygı verici.
 
Niğde ‘de olduğu gibi diğer illerde de bir artış ve kaygı söz konusu yerel basını araştırdığımızda bu sonuç çıkıyor, bazı illerde Sağlık Bakanlığının il verilerine dayanarak Malatya’da olduğu gibi  hastanelerin acil bölümlerinde intihar ve kriz birimleri oluşturulmuş.
 
Biyolojik , Ekonomik , Sosyolojik ve psikolojik nedenlere dayanıyor.
 
Dünya da da intihar hızla yayılıyor. Dünya sağlık örgütleri bu konu üzerinde yoğun çalışmalar yapıyorlar. İngiltere’de trafik kazalarından ölenlerin sayısı intiharlardan ölenlerden daha az. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) intiharları geleceğin sağlık sorunu olarak ilan etti. Sanayileşmiş ülkelerde intiharla gelen ölüm, ilk üç ölüm nedeni arasına girdi.
 
Ülkemizdeki  İntihar vakalarında ,  İnançlı–İnançsız , Zengin–Fakir, Kadın-Erkek ayrımı yok. Her sosyal tabandan vakalar bulunuyor.
 
İntiharların büyük çoğunluğu , İnsanların umutlarının yok olması ve toplumsal baskıyı hissetmeleri sonucunda ortaya çıkıyor.
 
Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre gerekli önlemlerin acilen alınması gerekiyor. Ekonomist, Sosyolog ve psikologların bu konuda faydalanılabilecek bir çok çalışmaları  mevcut. Bunlar artırılabilir.
 
Hükümetin bu konuya hızlı ve kapsamlı  bir biçimde el atması şart. Sosyal , psikolojik ve ekonomik etkenlerin azaltılması gerekiyor. Bu konunun Niğde bazında da ele alınması gerekiyor, Sağlık İl Müdürlüğünün bu konuda bir çalışma yapması lazım, anne babaları ve halkımızı aydınlatması lazım. Küçük bilgilerin hayat kurtaracağını unutmamamız lazım. Hastane bünyesinde bazı diğer illerde olduğu gibi intihar ve kriz birimleri oluşturulması lazım.
 
Benim tanıdığım, intihar etmiş birkaç kişinin sorununun ekonomik olduğunu bildiğimden , hükümetin özellikle ekonomi politikalarını gözden geçirmesi lazım, kredi , kredi kartı  konularında toplumu aydınlatması. Sosyal konulara,  yaşam sevincine , inancımızın bu konudaki söylediklerine,  Ailenin korunması, diriltilmesi gibi konularda çalışmaların hızlanması gerekiyor.
Yerel yönetimlerin  öncelikli konularının istihdam sağlayıcı ve sosyal yatırımlar olması  gerekiyor.
 
 Anne babaların çocukları konularında büyük sorumlulukları olduğu gibi bunun daha ötesinde toplumun etkisinin olduğunu düşünüyorum. Her bir fert olarak bu haberleri sadece üzücü bir haber olarak değil, görevini yerine getirmemiş bir kişilik olarak, her intihar olayının ardından  vebal altında olduğumuzu düşünelim, vicdanımızı sızlatalım, diyorum…
 
İnsan ölür, ancak hayat ölmez, Hayat bizden sonrakilere de lazım.
 05/05/2009
 
eski siteden taşınmıştır.