Niğde ilinde Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt Kasabası çok yönlü görülmeye değer bir bölgedir.

Tarihin farklı dönemlerine ait önemli buluntular kasabada yer almaktadır. Aksaray Ihlara gibi çekim alanı olması gereken zenginlik merkezi ne yazık ki Niğdelilerin dahi yeterince tanımadığı da bir gerçektir. Kral Mezarları, Niğde ilinin en eski tapınaklarından biri, yer altı şehri, Taşlara oyulmuş tanrı kabartmaları, Kalesi ile her adımın tarihi taşıdığı alanda yeşil dokuda ayrı bir güzelliktir. Kasaba için uğraş veren gönüllülerde var.


Muhtar Mahmut Say kasabada yaşayıp bu anlamda çaba gösterenlerden. Ayrıca Niğde İli Yeşilyurtlular Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Taşdelen’de önemli çaba ve çalışmalarda bulunuyor.  Taşdelen dernek faaliyetlerini anlatırken “İstanbul’da ve gurbette yaşayan Yeşilyurtlular olarak derneğin sadece yardım, sünnet, aş dağıtımı gibi hayır işleri ve benzeri faaliyetleri değil son dönemde gelenekselleştirilmesi amaçlanan ağaç dikme organizasyonu içerisine girdiğini, Yeşilyurt kasabası ve çevresinin yeşillendirme çalışmalarına katkıda bulunmayı önemsediklerini belirtiyor Hedeflerinin köylerine 20.Bin fidan dikmek olduğunu söylüyor. Bahar dönemi 1500 Fidan dikimi yaptıklarını ifade eden Taşdelen, “ 2013 yılında ilk olarak dişbudak, akçaağaç, dişbudak, akasya, ardıç çam, ve sedir gibi fidanları getirip köydeki boş alanlara dikimlerini yaptıklarını, 5 Mayıs 2013 Pazar günü gurbetteki dernek üyelerinin katkılarıyla Ağaç dikme etkinliğine hazırlandıklarını da vurguluyor. Kasabada düzenlenen etkinlikle ilgili değerli Dost Ali Akbaş çalışmalarla bir haber geçti. O haberde Yeşilyurt Belediye Başkanı Kemal Kayasan, gurbette yaşayan Yeşilyurtlular Yardımlaşma Dernek Başkanı Hakkı Taşdelen, Dernek yöneticileri Baki Gündoğdu, Şaban Özil, Orhan Tanık, İhsan Albayrak, Selçuk Taşdemir, Önay Caket ve Ali Akbaş’ a köylerine duydukları sevginin ağaç sevgisiyle birleşince Yeşilyurt’ta bayram yaşandığını ifade ediyor.

 Yeşilyurt’ta çok sayıda araştırılmayı bekleyen yer var. Bunlar içinde Kınık Höyükte kazı başladı. Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat tarihi bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz, 2012 Yılı Kınık Höyük kazıları çalışmalarında, Kınık Höyüğü'nün kuzey yamaçlarındaki yerleşimi çevrelediği düşünülen anıtsal sur duvarlarına ait ilk izlerin devamının ortaya çıktığını açıklamıştı. Höyüğün tepe kesiminde ki ikinci alanda ise jeo-manyetik ve jeo-radar ölçümlerinde varlığı görülen anıtsal büyük yapının ortaya çıkarılması içinde çalışmalar devam ediyor.

Yeşilyurt Kasabasında öncelikle ele alınması gereken yerlerden biri de Romalılardan kalan kilisesi çevresi. Bu alanda onlarca keler ve sığınak onarılarak turizme kazandırılmayı beklemektedir. Yer altı yerleşmesi, mağaraları, Kaya oyma yerleşmeleri, değirmeni, kral mezarları, kalesi, manastırı, müzede sergilenen tanrı figürleri ile çok önemli ayrıntıları barındıran bölgenin mutlaka  değer bulması gerekir..1962 yılında bulunan Keşlik steli, Geç Hitit şehir devletlerinden Tabal Krallığı dönemine aittir Bölgede1980 yılında andezit taşından yapılmış steller ve kaidelere rastlamış ve bölgenin M.Ö 1.bine tarihlediği buluntulardan yola çıkarak bölgenin tapınç ve kültür merkezi olduğu saptanmıştır.

 
Yeşilyurt yerleşmesinin çevresinde yer alan tarihin izlerini önemli kılan halen Niğde Müzesinde iki ayrı steldir. İki ayrı tanrıyı tanımlayan bu bulgular dışında bölgede parçalanmış örneklerin varlığı Hitit döneminde ve sonrası bu bölgede atölyelerin varlığının da işaretidir. Bir dağ yamacında insan yüzüne benzeyen işlemede ilgi çekicidir.


 Bu bölge turizm için mutlaka dikkate alınması gerektiğini yazan biri olarak bu anlamda yapılan çalışmaları ve doğaya yönelik girişimleri önemsiyorum.