Vizyon; ...gelecek resmi, gelecekte olunması gereken yer, hedeflenen nokta.

Bundan 27 yıl önce…

Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi 1992 yılında Türkiye Cumhuriyeti  49. Hükümetinin Devlet Bakanı  hemşerimiz Akın Gönen’in büyük çabaları ile kuruldu. O dönem birinci derecede kalkınmada öncelikli iller açıklandı Niğde yoktu… Kendi hükümetini mahkemeye verdi ve mahkeme sonuçlanmadan hükümet Niğde’yi birinci derece kalkınmada öncelikli iller arasına kattı. Deri Sanayi taşındı ve adam akıllı OSB yolunda devam ediyor. En son güneş paneli ve hücre üretimi fabrikası temeli atıldı. Vizyon budur.

OSB’nin temeli atıldığı yıllarda  Bor - OSB karayolu 4 şeritli yapıldı. Çünkü gelişecek OSB ve ileride karşısına yapılacak havaalanı da düşünülmüştü. Vizyon budur.

Bu günlerde Ecemiş Suyu’nun Aksaray’a taşınması  tartışmasını  yaşıyoruz değil mi? Oysa…

Devlet Eski Bakanı, 17. ve 20. Dönem Milletvekili Akın Gönen, Çamardı Demirkazık’da doğup, onlarca kaynakla beslenerek Akdeniz’e dökülen Ecemiş Deresinin Niğde, Bor, Altunhisar’a içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılmak üzere 1998 yılında fizibilite için  ödenek çıkartıp, “Ecemiş Projesi Anadone Toplama ve Master Planı” ismi ile bu projenin ihalesini yaptı. İki yıllık çalışmalar sonucunda buna ait çizimlerle birlikte rapor hazırlandı, kitaplaştırıldı,  projenin verimli, gerçekleştirilmesi mümkün olduğu resmileşti. 2010 yılında tamamlanacak devasa ve heyecan veren bir projeydi. Vizyon budur… 

Ecemiş projesi,  Niğde’nin tarımsal kalkınması için şart bir proje idi. Bugün Ecemiş Suyu hatırlandı oysa yıllar önce Akın Gönen’in bu projesinin takibi gerekiyordu. Bundan 3-5 yıl önce “Niğde Anadolu’nun Çukurovası olacak” seçim vaadi ile oy alıp unutmak hangi iki dönemlik vekile aitti? Vizyonsuzluk da budur.

Ecemiş Suyunun katıldığı tarımsal sulama ardından onu tamamlayacak bir proje daha  1996 yılında Akın Bey'den geldi.  İlimizde Patates Üretme İstasyonunu, onun döneminde  Patates Araştırma Enstitüsüne dönüştürüldü.  Bu gün bu Araştırma Enstitüsü yerli tohum üretimine ve ihracına başladı. En büyük sorun tohumdu.Ekibi ile Dr. Servet Kefli'yi Enstitü başına getirdi. Şuan yerli patates tohumu sorunu çözüldü.  Geçen hafta tarım bakanı da ziyaret etti.  Vizyon budur.

Bütün bunların yanına Araştırma Geliştirme, kalifiye eleman gerekliydi… 1992 yılında Niğde Üniversitesini kurdurdu. İlk Anadolu Lisesini  Bor İlçesinde kurdurdu. Vizyon budur.

Bu ilden nice iktidar siyasetçileri geçti… İsimleri için hafızanızı zorlayın… Vizyonları yoktu zaten… Misyonları da olmadı…  (Misyon; bugün hangi konumda, kimlerle ne yaptığı)

Akın Gönen Bey'in yaptığı bir nevi balık tesisi kurmakla birlikte, balık tutmayı da öğretti. Onun 25-30 yıl önceki vizyonu, geçtiğimiz gün Bor İlçesine bir büyük yatırım kazandırdı.

Eko-re Temiz Enerji şirketi yıllardır sürdürdüğü fizibilite, plan, finans, proje, bürokrasi vb.  zorlu çalışmalar neticesinde güneş paneli ve hücre üretimi fabrikası kuruyor. Temeli geçtiğimiz gün atıldı. Bu fabrika sürecini yakından takip edenlerden biriyim. Eko-re Temiz Enerji Ceo’su Serhan Süzer ile 4 yıl önce oturup sohbet etme imkanım da oldu. Genç, son derece pozitif,  mütevazi birisi. Temel atma töreninde  en net bilgiyi  Eko-re Temiz Enerji Ceo’su Serhan Süzer verdi. (Burada tıklayın)

Aslında bu tesis başka illerde çok daha ekonomik yapılabiliyordu. En az 10 farklı il için bakan düzeyinde  teklifler ve çok kolaylıklar yapıldığını biliyorum.  Serhan Süzer kişisel bloğunda “Yatırım için Niğde’yi seçme nedenimiz” başlığı ile şunları yazmış.

“Oradaki idari yetkililerin Niğde Valisi, Bor Belediye Başkanının bize her konuda çok yardımcı olması, Eski adı Niğde Üniversitesi yeni adı Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde güneş hücre laboratuvarının kurulmuş olması (ODTÜ’lü hocalar tarafından kurulmuş), Niğde’nin güvenli ve rahat bir yer olması, Halkın böyle büyük bir yatırıma çok istekli olması. Bence Niğde bizim yatırımımızı izleyen süreçte Türkiye’de güneş enerjisinin merkezi konumuna gelecek….”

Temeli atılan bu yatırımın yerel mimarları, dönemin Valisi Necmettin Kılıç, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ve İl Özel İdare Ar-Ge personeli Ali İlker Atabay’dır.

Yılların emeği, çalışması ile bakanlığa sunulan proje,  Cumhurbaşkanımızın  onayı ile proje bazlı teşvik alarak gerçekleştiriliyor. Teşvik derken, önce  Eko-re firması 700 milyon dolarlık yatırım yapacak, 2023’de tamamlanacak ardından vergi, stopaj, sgk primi, , enerji indirimi, nitelikli personel desteği gibi teşvikler alacak. Bunlar diploma boyutundaki teşvik belgesinde net yazıyor.

Bir kere yatırım bu fabrika ile kalmayacak. Daha başka yerli ve yabancı yatırımcı da gelecek.

Temel atma töreninde, ne yazık ki sadece sayın Vali Yılmaz Şimşek bazı konulara dikkat çekti. Bunlar,  Enerji İhtisas ve Endüstri Bölgesinin hemen hayata geçmesi, Niğde İl Özel İdaresince projelendirilen veya üzerine yoğun çalışılan  Enerji Mükemmelliyet Merkezi, Niğde Uluslararası Akredite Güneş Paneli Test ve Kalite Kontrol Merkezi ve Niğde Karbon Ticaret Merkezi... Ayrıca  bunlarla bütünleşen Niğde Hayvancılık Organize ve Bio Enerji Endüstri Bölgesi olmak üzere bütün enerjimizi ve heyecanımızı bu yatırım ve projelere vermemiz lazım. Burada misyon sahibi siyasilere ve bürokrasiye büyük iş düşüyor. Bürokrasi deyince   hatırlatmakta fayda var. Niğde’den proje gelsin diye çırpındığını bildiğimiz KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt hemşerimiz var. Vizyonumuz bu projeler  olsun…

Herkes birazda haklı olarak,  iş, aş, katma değer açısına takılıyor. Bu yatırım ekonomiden daha ötesini Niğde’ye Bor’a kazandıracak.

Evet…  Niğdeliye iş, aş ve katma değer de katacak ama asıl bu fabrika bileşenleri ile birlikte Bor ve Niğde’de toplumun sosyal dönüşümünü sağlayacak. Tıpkı yıllar önce köy olan MKE’dan dolayı gelişen, dönüşen Kırıkkale’de olduğu gibi.  Petrol ile Batman’da olduğu gibi. Yakın dönemde ise yine Güneş Enerjisi ile Karaman’da oluşacağı gibi.

Fabrika ile birlikte nitelikli personel gelecek,  belki de çaycısı, temizlikçisi bile İngilizce bilen olacak. Nitelikli personel ile etkileşim olacak, insanımızın ufku açılacak. Eğitim sektörü, alışveriş, yeme içme, konut sektörü değişime uğrayacak. Yan sanayisi de eklenince  işsizlik yok olacak, göç alacak. Her firma sosyal projeleri ile gelecek. Yerele yönelik sosyal, kültürel katkılar yoğun olacak.

Bu siteden tarihe not düşelim, 5 yıl sonra Niğde ve özellikle Bor İlçesinde dönüşüm olacak, hani hep marka şehir deriz ya, enerji kaynaklı markalaşma olacak.(Niğde'nin marka kent olması projesi için çalışan Prof.Dr. Mutlu Başaran Öztürk hocama duyurulur)  

Bundan yaklaşık 30 yıl önce ileriyi görerek oluşan,  Akın Gönen Bey’in vizyonu, yeni yeni vizyonlara yol açıyor, umut oluyor.

İzleyin bir şey daha kesin olacak; Niğde ve Bor’a “Pura Vida Felsefesi” gelecek!  Özü şudur. "Pozitif yaşam. Hayat anlamla donatıldığı ölçüde güzeldir. O yüzden sorumluluk alıp, olumlu ve anlamlı olanı üretmeye yönelmeliyiz"
 
Vizyonunuz kutlu olsun!