Toplu yaşamın olduğu yerde; hayatı kolaylaştırıp işbölümü eşliğinde varlığını sürdürme çabası biz insan evlatlarının beraber yaşamasını mecburi kılmış ve bu durum günümüz şehir hayatının ortaya çıkmasını sağlamıştır dediğimde, birçoğunuz bana karşı gelmezsiniz herhalde.

Nitekim insan ihtiyaçlarının düzenlenmesi hususunda genel idare yerleri ve kurumları hayatımızı düzenlemeye çabalarken, bu çabanın en önemli yeri haline gelen belediyelerin hizmet ve sorumluluk alanları, daha bir artmış ve genişlemiş halde.

Şehrin imarından altyapısına, itfaiyesinden zabıtasına, çöp toplanmasından yolların yapımına kadar sıralayabileceğimiz yüzlerce insan ihtiyacının karşılanmasında rol oynayan belediyelerin, temel  görevleri arasına girmese de, kültürel ve sportif hayata olan katkısı ciddi boyutlarda insan ihtiyacı olmakta ve en az asli görevler kadar önem taşımakta.

Nitekim Niğde’mizde, Niğde Belediye Sporun 2. Lige yükselmesi noktasında, isminde yer alan Belediye katkısı, azımsanmayacak bir düzeyde Niğde’ye ayrı bir hava katıp şehri heyecana sürüklemesi hasebiyle, canlı bir örnek olarak karşımızda.

Ciddi profesyonel başarıların dışında kentin sosyal yaşamına renklilik katan ve geçtiğimiz Çarşamba günü sona eren Geleneksel 5. “ Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları Arası Futbol Turnuvası” her kesimi içine katmasıyla şenlik havasında geçiyordu. Geleneksel hale  gelmesi ve düzenli olarak zamanı kollanarak hazırlanılan yönüyle, Niğde’nin sosyal yaşamında bir soluk olmakta bir çok kişiyi buluşturan haliyle insanları kenetleyen ciddi bir organizasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü arasında geçen final maçının son maç olması dışında, turnuva da oynanan 51. Maç olması özelliği ise, Niğde’nin il plakasına nazire yapan farklı  ve ince bir detay olarak karşımıza çıkıyordu. 3. Ve 4. lük maçında Niğde Açık ve Kapalı Cezaevlerinin mücadele etmesi, kaderin bir oyunu olma halinin, futbol oyunundaki vücut bulmuş şekli olarak yorumlanabiliyordu.
Yine güzel bir o kadar da çarpıcı faaliyete Bor Belediyesi imza atıyordu.

 “Ahmed Kuddusi’nin Gülleri” adlı tasavvuf müziği grubunun, onarılarak restore edilen eski bir Ermeni kilisesinde verdiği konser, organize edilişi ve hissettirdikleriyle farklı bir tat olarak zihinlerimize kazınıyordu. 19 Mayıs Bayramının Bor Belediyesi tarafından, geçmişle kurulan bağ olarak algılanıp okçuluk eskrim ve halat çekme gösterilerine sahne olurken, Kayı Boyu Ekibinin gösterileri Başkan Erat tarafından, “öze dönme ve yad etme” olarak tanımlanan harika bir kültürel organizasyon olarak Borlularla buluşuyordu.

Belediyeler; hizmet ettikleri vatandaşlarının ekonomik ve fiziki ihtiyaçlarına cevap vermek kadar kültürel, sportif ve sosyal alanlarda ki ihtiyaçları da gözlemlemek ve halkla buluşturmakla görevli olduklarının farkındalığıyla güzel şeylere imza atıyorlar.

Vatandaşta zaten yapılması gerekenlerin dışında insan olmanın farklılığını hissettirecek, bir araya gelinecek ortak birliktelik ve ruh oluşabilecek anlamlı faaliyetlerle buluşma ve dolaylı kaynaşma yollarını, ilgililerden bekliyor.

Üniversitenin lokomotif olduğu birçok kültürel ve sportif faaliyetin içerisine belediyelerinde dahil olması, Niğde’yi ortalama bir Anadolu kenti olmanın dışına taşıyabilecek potansiyelinin olabileceğinin ışıklarını veriyor.

Zaten hemen akabinde bulunduğumuz bu günlerde Kent Meydanında açılacak teşekküllü bir kitap fuarıyla bizleri buluşturacak olan Niğde Belediyesi, geleneksel hale getireceğini ifade ettiği böylesine kapsamlı bir fuarla kitap dostu herkesi buluşturacak, olmayanları da kitapların sihirli dünyasında onların kokusuyla uyandırmaya çalışacak.

Niğde’de  Faruk Başkan, Bor’da da Sıtkı Başkan…

Artık birbirlerine naziremi yapıyorlar bilmem…

Lakin…

 Kültür, Spor ve Sanatta ortak akıl ve hizmetle…

Kazananın hepimiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyorlar…