Niğde komşu iller ile makas oldukça açıldı.Konya,Kayseri gibi iller aldı başını gidiyor.Aksaray,Nevşehir ise  onlara yetişme uğraşı veriyor.Niğde alt küme olmadığı için olduğu yerde debelenip duruyor.

Bir dönem başkentlik edecek kadar önemli merkez olmasına rağmen yanlış yönetimler ve sahipsizlik Niğde ilini tüketti.

Kısır çekişmeler, göstermelik gerçekçi olmayan vaatler ile bugunlere erdik. Son kırk yılda yapılan onca yanlış ile  komşu illerle aramız açıldı. Nerede ise onlar bölge ili Niğde ilçe durumuna düşürülecek boyuta geriledi.

Niğde ilinden üç il çıktı.Üniversitesi bölündü. Gelişir gibi oldukça bir engelle karşılaştı. Şimdilerde nufusu on bine ermeyen ilçeleri ile il durumunda. Bor hariç diğer ilçelerin durumu da darladıkça daralıyor.

Kitreli gibi, Yeşilyurt gibi, Ulukışla Kasaba gibi, Kızılca Gibi, Bademdere gibi tarihi oldukça eski büyük kasbalar dahai nufusu azaldığı için köye döndü. Neden niçini üzerine çokca söz edebiliriz. Bugun için değinmek istediğim konu üniversite birliği ile oluşan durum.

Niğde Üniversitesi Niğde için bir şans .Üniversiteye sahip çıkmak ve destek olmakta herkesin bir görevi olmalı.Üniversite gelişirse bundan Niğde önemli fayda sağlar. Bunun içinde Üniversiteye destek olmak önemli. Üniversite de güzel çalışmalarda var. Gelişmeler iyi yönde.Son olarak Niğde Üniversitesi KOP kapsamında birlik oluşumunda yer aldı.

Ülkemizde çok sayıda üniversitemiz oldu.Kimi merkezlerde birden çok Üniversite var. Hal böyle olunca  üniversiteler arası dayanışma ve işbriliği de bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yapılan Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL vakfı Kapadokya Çalıştayında Üniversitelerin birliği üzerinde ciddi olarak durulan konu olmuştu.

Bölgede turizm,tarım ve sağlık ile ilgili bir üniversiteler birliğinden söz edildi. Bu bağlamda Konya Ovaları Projesi Kapsamında yer alan illerin bir birliktelik oluşturulduğu  haberini  alınca keşke bu birliktelik Kapadokya Bölgesi Üniversiteler birliği olsa idi dedim. Çünkü Konya ,Kayseri, Niğde, Aksaray,Nevşehir ve Kırşehir’i  Üniversiteleri içine alacak bir Kapadokya Üniversiteler Birliği daha güçlü bir doku oluşturur ve tarım yanında özellikle turizm gelişmesi adına daha kapsamlı bir çalışma birliği doğardı. Adının Konya olarak sınırlanması  ve Ova projeleri kapsamında tanım bulması bir sınırlama yaratacakmı? Yoksa ilerisi yeni açılımlara doğrumu olacak göreceğiz.

 Oluşum Konya Ovaları Projesi  Bölge Kalkınma İdaresi kapsamında Niğde, Aksaray,Karaman,Konya üniversitelerinin  yer aldığı KOP Üniversiteler Birliği adı ile  kuruldu. 8 Aralık 2012 tarihinde  Konya'da Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel katılımı ile yapılan toplantıda alınan karar kamuoyuna duyruldu.KOP Üniversiteler Birliği'nin ilk başkanlığını  Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel seçildi.

Birliğin, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlayacak. Üye üniversiteler arasında her türlü akademik ve idari işbirliğinin tesis ve KOP bölgesinin kalkınmasına öncelik verilecek şekilde faaliyet gösterecek.

Selçuk Üniversitesi tarından yürütülen kurucu birlik başkanlığı üniversitelerin kuruluş yılına göre her yıl ayrı bir birlik üyesi tarafından dönüşümlü olarak üstlenilecek. KOP Üniversiteler Birliği'nin gelecek yıl ki başkanlığını da  Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür'ün yürütmesi kararlaştırıldı.  Umalım birlik Kayseri, Kırşehir illerini de içine alacak bir Kapadokya Üniversiteler birliğine doğru gelişir.