Niğde tarihi dünde önemli bir ticaret merkezidir.

“Geçti Bor’un Pazarı Sür eşeğini Niğde’ye” deyişi ile atasözü olan pazarları bölge için çekim noktasıdır.
El sanatlarının yirmiden fazla çeşidi bilinir. Kepe kepenek, çan, çıngırak, halı, kilim gibi dünde yoğun ilgi bulan ürünler için imalat kalitesi ile aranan bölgedir.

Günümüzde diğer kentlerin gerisinde kalsa da farklı üretimlerle adından söz ettirmeye devam etmektedir. Niğde Sanayi ve Ticaret Odasının da oldukça eskiye dayanan bir tarihi vardır.

Niğde ile ilgili kitabımda Ticaret Ve Sanayi Odasının 8 Şubat 941 pazartesi günü
 eski Zahire pazarında Ticaret Odası binasında yapılan seçimine katılan azaların adlarını da yazdım. A grubunda Öksüz oğlu Mehmet Ve Biraderi (Manifaturacı),Mustafa Göncü ve Mahdumları (Manifaturacı), Hüseyin Uyanık ve Ortakları (Manifaturacı), Şahap Şakir Binici (M.Ve Toptan), Ali Tecimer ve Mahdumları (B. ve Müteait), Hasan Yağız ve Ortağı Neşet(Bakkal ), Nail Köksal(Bakkal), Halil Kitapçı ve Ortağı Raci Bayhan(Attar), Kuddusi Kitapçı ve Ömer Kitapçı (Attar), 22 Nolu Niğde Kooperatifi (Banka), Ustabaşoğlu Hasan Bayhan (Emtiai Umumîye) yer alıyordu. Ahi geleneği ile de ünlenen Niğde’de, Oda’da Kemal Taciroğlu, İstiklal Göncü, Ayhan Erem, Hüseyin Çelik, Hüseyin Alpkaya ve 1978-2005 yılları arası E.Özcan Altuncu başkanlık yaptı. 2005’de seçilen Serdar Ecemiş Mayıs 2013 kongresinde aday olmadı ve yeni Yönetim Kurulu Başkanlığı Şevket Katırcıoğlu seçildi. Suna Tuğrul, Ogün Songur, Mevlüt Aktay, Oktay Erdoğdu, İbrahim Çetintürk, Ünal Mandacı, Bekir Mumcu, Mikail Aksungur yönetimde yer aldı. Oda Meclis Başkanlığını da Mehmet Ayduğan yapıyor. Meslek grup başkanları da; Fikret Öztürk, Sakin Aruk, Hikmet Şeker, Ali Osman Ağır, Yaşar Çelikbaş, Gökhan Şahiner, Halit Emiroğlu, Muhittin Kutluer, Veli Kenar, Vedat Göktekin, İsa Alpat, Ali Rıza Demiray, Süleyman Eker, Özcan Akar, Muarrem Acar.

Oda bölge sorunlarını yakınen bilen bir kurum. Başkan Şevket Katırcıoğlu ile sohbetlerimizde sanayi ve turizm ile Niğde’nin gelişmesi çok konuştuk. Sanayi sorunları yanında Niğde içinde çalışma yapacaklardır, umuyorum. 41’ncisi açılan Havaalanı ve hızlı tren konusunda Niğde ötelendi.
 20 yıldır temeli atılıp öylece kalan havaalanın olmasının sanayici için ne demek olduğunu en iyi onlar bilirler. Bu bağlamda yeni yönetim yeni süreçte önemli girişimler bekliyoruz.