Seçim gürültüsünde Niğde için çok  önemli bir konu duyulmadı… Es geçildi…
 
Geçtiğimiz haftalarda NİTSO - Niğde Ticaret Odası tarafından iş fikri proje yarışması ödül töreni düzenlendi. Bu konunun haberini yapmıştık. (Burada Tıklayın)
 
Nitso borhaber.net’e  akretide uyguluyor ama halka açık bir program ve gittik.  Nitso gibi büyük sivil toplum kuruluşları oldum olası dikkatimi çekmiştir. Nitso hakkında çok okunan bir  yazı da kaleme almıştım. (Burada Tıklayın)
 
Programı seyirci koltuğundan izledim. Davetliler arasında  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü hemşerimiz Cevahir Uzkurt’da vardı.
 
Genel Müdür Uzkurt’un konuşması çok dikkatimi çekti. Konuşmasını Niğde odaklı yaptı. Seçilmiş kelimeler ile serzenişte bulundu. Niğde için kendi alanında tespitlerde bulundu, nazikçe eleştirdi ve çözüm önerisini iletti.
 
 
Sitemizde bu haberi “ Nitso töreninde Niğdeli Genel Müdür Damgası” şeklinde manşet ve konuşmasından uzun bir bölüm verdik.  Biz hariç konu yerel basında ve ulusal basında, Niğde’yi içermeyen, önemsiz  küçük bir paragraf şeklinde yer aldı.
 
Bu haber, seçim tantanasında gereken değeri görmedi. Oysa, hemşerimiz Genel Müdür Cevavhir Uzkurt’un Niğde için güzel  tespitleri çözüm önerileri vardı.
 
 
Genel Müdür Uzkurt, konuşmasında ve özellikle son bölümlerinde,  Niğde’nin sorunlarını sadece konuşmak değil, çözüm üretmekten bahsediyor.
 
Devletin kurumlarının verdiği desteklerden diğer iller gibi hazırlanacak projeler neticesinde Niğde’nin de faydalanmasını istiyor.
 
Niğde’den proje gelmediğini nazikçe hissettiriyor.
 
Niğde’den gelecek her proje, çalışma ve  konuyla bizzat ilgileneceğini belirtiyor.
 
 
Niğde için gerekli olan projelerin arkasında duracak, ona sahip çıkacak, onun için elini taşın altına koyacak bir iradenin oluşması konusunda  biraz daha motivasyona ihtiyacımız var diyor.
 
Niğde’nin geleceği için üretilmiş projelerin peşinden koşacak, sivil bir güç birliği platformunun  oluşturulması gerektiğini düşünüyor.
 
 
Niğde’de böylesi sivil güç birliği oluşturulur mu? Hemşerimiz Genel Müdür Uzkurt’un  diğer tespit, teklif ve serzenişleri yankı bulur mu?
 
Niğde’yi bilmem ama, Bor’da seçimden sonra bu güç birliği oluşturulacak. Bunun için  zemin çok uygun.
 
 
 
 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü hemşerimiz Cevahir Uzkurt’un programdaki konuşmasının özetini  aşağıda metin olarak yazdım, tamamını ise videodan izlebilirsiniz.




 
 
 
 
… Biz sadece büyük illerimiz değil, devletin  verdiği desteklerden sadece büyük iller yararlanmasın, Anadolu’daki illerde bundan yararlansın, bende Niğdeli bir hemşeriniz olarak bu konuda bir fikriniz varsa, gerek üniversite olarak , gerek sanayici olarak sadece alo demeniz yeterli, Niğde'den gelen herkese bir randevu veriyorum, özel kalemime özellikle emir verdim. Yeter ki Niğde'den birisi bizim şöyle bir işimiz var Genel Müdürümüz ile görüşmek istiyoruz desin yeterli…
 


…Özellikle Üniversitede olmam hasabi ile Üniversitedeki bu potansiyeli hareket geçirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Rektörümüzün,  Üniversite yönetiminin bu alanda proje yazmaya yönelik, gerek TÜBİTAK'tan, gerek Bakanlıktan, gerekse  KOSGEB'ten proje destekleri almak için bir takım girişimlerinin olduğunu biliyorum. Gelin Üniversitenin desteği ile Sanayi Odamızın, desteği ile buraya kamuyu da ekleyerek. Kamu güçlü bir irade ortaya koyalım. Niğdemizin de kamunun verdiği desteklerden mümkün olduğu kadar daha fazla yararlanmasını sağlayalım. Belki, benim burada olmamım en önemli çıktısının ilerleyen dönemlerde 5-6 tane projenin bize gelmesi beni özellikle mutlu edecektir. Burada bulunmamın somut bir çıktıya dönüşmesini özellikle istiyorum….
 

Sadece bu alanda değil, açıkçası etrafımızdaki illerden Kayseri'ye Nevşehir'e, Aksaray'a baktığımızda Niğde'nin biraz daha fazla ilgiye özellikle Niğde'nin yerel dinamikleri, Niğde'nin sahipleri biraz daha ilgiye, fedakarlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ben eminim ki, Niğde'de yaşayan, yada Niğdeli olan her insanın Niğde'nin geleceğine yarın çocuklarınıza, torunlarınıza daha gelişmiş bir Niğde için kafa yorduğunu biliyorum. Bunu hangi Niğdeli ile konuşsam Niğde için ne yapabilirizi konuşuyoruz. Bir takım projeler üretiyoruz. Ama bu projeleri gelin sadece kendi  dost meclislerinde konuşarak dost sohbetlerinde bırakmayalım. O projeleri sahiplenelim, şuan Niğde için ne yapabiliriz dediğimizde inanın şurada anket yapsak bir çok konuda mutabık kalırız. Ama mesela sorunları konuşmak değil, mesele sorunlara çözüm üretmekte değil. Bizim sorunumuz Niğde için gerekli olan projelerin arkasında duracak, ona sahip çıkacak, onun için elini taşın altına koyacak bir iradenin oluşması konusunda biraz daha motivasyona ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum…
 
 
Zaman zaman Niğde’ye geldiğimde hep bunun altını çizerek söylüyorum. Şuan Ticaret ve Sanayi Odamızın yaptığı, Üniversitemizin yaptığı,  Organize Sanayi Bölgemizin yaptığı,  Kamu İdarelerimizin yaptığı, Sayın Valimizin de bu anlamda çok ciddi faaliyetleri olduğunu da yakından gözlüyoruz. Bu anlamda bütün yerel dinamiklerimizin bir araya gelerek Niğde için sivil bir işbirliği, güç birliği platformunun oluşturularak ve bu platformunda özellikle Niğde’nin geleceği için üretilmiş projelerin peşinden koşacak. Bu anlamda kamudan ne tür destek alınır, siyaset kurumundan ne tür destek istenir, bunların bizzat peşinden koşacak sivil bir platformun oluşması gerektiği söylüyorum. Bu platformun oluşması bize ne sağlayacak, işte bütün güçlerimizin yerel dinamiklerin güçlerinin birleşmesini sağlayacak, bu birliktelikten önemli bir sinerji çıkacağını düşünüyorum. Bu anlamda Niğdeli bir bürokrat olarak, Niğdeli bir kardeşiniz olarak, yapacağınız her şeye, atacağınız her adıma, bana gelecek her talebe  canı gönülden destek vereceğimi buradan sözünü veriyorum. Yeter ki Niğde için yapılacak bir şeylerin arkasından koşalım, taşın altına elimizi koyalım…