Deprem gerçeği kentlerde dönüşüm için çalışmaların başlamasına vesile oldu. Ülkemizde çok sayıda belediye dönüşüm uygulaması yapıyor.

Dönüşümde amaç mevcut olanın yerine daha sağlıklı yapıların oluşmasını sağlamak. Ne var ki ülkemizde dönüşümde bir getirim olayına kurban edilmeye başlandı. Dönüşümün uygulama yöntemleri o kentin geleceğinin şekillenmesini de sağlayacak. İşin özü yaşadığı yerde sağlıksız konutta olan yurttaş o dönüşümden pay alarak yine aynı mahallesinde, yine aynı sokağında yine aynı konutunun olduğu alanda yeni bir eve kavuşacak mı? Kavuşmayacak mı? Yani dönüşüm bir sürgün uygulaması mı bir sağlıklı yaşamın önünü açacak dönüşüm uygulaması mı? Soru bu. Ülkemizde belediyeler dönüşümü sağlarken birden çok yol izliyor. Deprem dönüşüm, kentsel dönüşümü, yerinde dönüşümü uygulamaları ile örnek belediyeler var.


 Niğde ketsel dönüşüm uygulamasının ne şekilde sonuçlanacağı da bu anlamda önemli. Kenti yönetenlerin kent için verdikleri kararlarda ne kadar çok sivil toplum örgütü ile işbirliği yaparsa o kadar yararlı sonuç doğar ama ondan ötesi örnek uygulamaları iyi irdeleyip panellerle tartışarak, uzmanlarla üniversitelerle konuyu irdeleyerek dönüşüme yönelmek gerekir. O da yetmez kâğıt üzerinde bakılan her konunun geleceği planlanırken olasılığı da hesaplanmalıdır. Kent gelişim alanları, kent yolları, kültürel ve sanatsal dokusu, alt yapı üst yapı kısacası yeni binalar yaptık oldu da öte kentin bütünsel dönüşümü düşünülmelidir. Kat kat binaları dikmek kadar doğası çevresi ile yaşamı doğru kurgulamakta önemlidir. Neyi nasıl kim için yapmayı amaçladığınızı iyi değerlendiremez iseniz yaptıklarınız yeni sorunların yolunu açar. Dönüşüm gerekli ve ihtiyaç ise orada yaşamanı yokluk yoksullukla sürdürenlere daha iyi koşulda yaşam olanakları sunmakta gereklidir. Al paranı taşın buradan git bugün olduğu gibi hayatını sürdür yerine yıllardır alışkanlığın olan yerde daha çağdaş daha modern bir mahalle dokusunda yaşamak seninde hakkındır diyebilen bir yaklaşım gerçekci olur. Kültüre, sanata,  gelenek ve yaşamsal dününe sırtını dönenler geleceği güzel kılamazlar sorunların çözümü yerine dügümüne neden olurlar o nedenle kentlerde yapılanların her açıdan iyi irdelenmesi ve bir karar varıldıktan sonra onun kente katkısının ve insana sağlayacak yararın ranttan öte  ele alınmasının doğru olacağı bir gerçektir.