CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak! CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak!

Niğde Valisi Cahit Çelik, İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının son birleşimine katıldı. İl Özel İdaresi’nin 2024 yılı mali bütçesinin karara bağlandığı toplantıda 2024 mali yılı İl Özel İdare Bütçesinin 430 milyon TL olarak kabul ediğini, 2024 yılı bütçesinin yüzde 67,50’sinin yatırıma ayrıldığını belirtti.

Vali Cahit Çelik İl Genel Meclisinde yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ İl Genel Meclisimizin yaptığı 20 günlük yoğun bir çalışma sonucunda 2024 yılı bütçemiz 430 milyon TL olarak kabul edilmiştir. Öncelikle yaptığınız bütçe çalışmaları ve idaremizin yaptığı işlerle ilgili olarak bugüne kadar almış olduğunuz kararlardan ve kararların oy birliğiyle alınmasından dolayı başta İl Genel Meclisi Başkanımız olmak üzere siz meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.  İdare ile il genel meclisimiz arasındaki bu uyumlu çalışma, beraberinde hizmetler de başarı getirmiştir.  2024 yılı bütçemizin hayırlı ve güzel hizmetlere vesile olmasını diliyorum” dedi.

430 milyonluk bütçenin içerisinde Ahiler Kalkınma Ajansı, Konya Ovası Projesi Başkanlığı ve KÖYDES gibi dış kaynaklardan proje karşılığı alınan ödeneklerin yer almadığını ifade eden Vali Çelik; “ Niğde İl Özel İdaresi stratejik planına ve performans programına uygun, öz gelirimize dayalı hazırladığımız 430 milyon TL bütçemizde Ahiler Kalkınma Ajansı, Konya Ovası Projesi Başkanlığı ve KÖYDES gibi dış kaynaklardan proje karşılığı alınan ödeneklerin yer almadığını ifade etti.

430 MİLYONLUK BÜTÇENİN 290 MİLYONU YATIRIMA AYRILDI

2024 yılı bütçesinin yüzde 67,50’sinin yatırıma ayrıldığını belirten Vali Çelik; “ Bütçemizin gider bazında dağılımına baktığımızda; Cari Giderlerine 140 milyon TL,  Yatırım giderlerine 290 milyon TL ayrılmıştır. Buna göre 2024 yılı bütçesinin yüzde 67,50 ‘si yatırıma ayrıldığını belirtti.

2024 YILI MALİ BÜTÇEDEN EN FAZLA PAY EĞİTİME

2023 yılı bütçesinden İl Özel idarenin hiç borçlanmadan bir çok hizmet yaptığını ifade eden Vali Cahit Çelik; “ 2024 Mali yılı bütçemizde; Eğitim Hizmetleri için 50 milyon TL, Yol Hizmetleri için 44 milyon 250 bin TL, Köylerin İçme Suyu Yapım ve Onarım Hizmetleri için 28 milyon TL, Kanalizasyon Yapım ve Onarım Hizmetleri için 8,5 milyon TL, Tarım Hizmetleri için 8 milyon 780 bin TL ödenek ayrılmıştır. 2023 yılında 230 milyon TL olan bütçemiz ile İl Özel İdaremiz bu güne kadar borçlanma yapmadan imkânlar ölçüsünde bir çok hizmetler vermiştir.

BÜTÜN KÖY YOLLARINA ASFALT ATILDI

2023 yılında yapılan hizmetleri de açıklayan Vali Çelik; “Yaptığımız bazı hizmetlere değinecek olursak; Bütün köylerimize ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. 83 adet köy girişi ulaşımı sıcak asfalt kaplama ile sağlanmaktadır.2023 yılında idaremizin yaptığı hizmetler, 420 km sathi kaplama, 146 km bitümlü sıcak asfalt kaplama yapılmış olup, sıcak asfalt devam etmektedir. Harcamaların 32 milyon TL ‘si KÖYDES ödeneği ile karşılanmıştır.

İÇME SUYU OLMAYAN KÖY YOK

Kent genelinde içme suyu sıkıntısı çeken hiçbir köyün bulunmadığını belirten Vali Çelik; “Bütün köylerimizin şebekeli içme suyu hattı mevcuttur. İçme suyu yetersiz köyümüz bulunmamaktadır. Ünlüyaka ve Çifteköy köyleri arasında içme suyu sorunu mahkemeye taşınmış ve mahkeme süreci devam etmektedir.131 köyümüzde toplam 190 adet içme suyu deposu bulunmaktadır.  Köylerimizde içme suyu ve kanalizasyon bakım ve onarımları idaremiz teknik ekipleri tarafından 7/24 esaslı hizmet verilmektedir. Köylerimize 14 adet projede içme suyu ve kanalizasyon tesisi yapılmış olup, 40 milyon TL harcama yapılmıştır.

NİĞDE’DE 685 HEKTAR ALAN SULU TARIMA AÇILDI

İl Özel İdaresi tarafından bugüne kadar 70 adet göletin yapıldığını belirten Çelik; “ İdaremiz tarafından yapılan gölet sayımızı 70’e çıkardık. Yerüstü su kaynaklarımızla yapılan 163 adet sulama tesisimiz ile 19.550 ha arazi sulaması ve yeraltı su kaynaklarımızla 59 adet sulama tesisimiz ile 18.657 ha alan arazisi sulaması olmak üzere toplam 222 adet tesisimizle 38.207 ha alan sulanmaktadır. Tarımsal sulama hizmeti (kapalı sistem) alanında 2 adet KOP, 5 adet Özel İdare projeleri olmak üzere toplam 7 adet proje yapılmıştır. Bu projeler ile 685 ha alan sulu tarıma açılmıştır. Bu projeler için 39 milyon TL harcama yapılmış olup, 27,5 milyon TL ‘si KOP kaynakları ile geriye kalan geriye kalan 11,5 milyon TL özel idare bütçesinden karşılanmıştır” dedi.

AKTAŞ MEVKİİNDE 1 MWA’LIK GES YAPIM İŞİ BAŞLADI

Niğde merkeze bağlı Aktaş beldesi mevkiinde 1 MWA’lık GES yapımı 25 milyon TL’ye ihale edildiğini belirten Vali Cahit Çelik; “ Köy içi yollarımıza döşenmek üzere 144.000 m2 kilitli parke yapımı ihalesi yapılmıştır. Bu iş için 31,5 milyon TL ödeme yapılacaktır. Köylerimizin içme suyu elektrik giderlerine destek olmak amacıyla Aktaş mevkiinde 1 MWA’lık GES yapımı 25 milyon TL’ye ihale edilmiştir. İşe başlanmıştır. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından bu proje için 12 milyon TL katkı sağlanacaktır. İdaremiz hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 milyon 870 bin litre akaryakıt alımı yapılarak toplam 32 milyon TL harcama yapılmıştır. İdaremiz makine parkımız modernizasyonu kapsamında 10 adet iş makinesi alınarak 26 milyon TL harcama yapılmıştır” diye konuştu.

Vali Cahit Çelik; “ İl Genel Meclisimizce tamamlanan bütçe görüşmelerinde kabul edilen 2024 yılı bütçesi ile 2023 yılında da olduğu gibi ilimize tahsis edilecek ödeneklerle beraber kaynaklarımızı zayi etmeden, İl Genel Meclisimizin alacağı kararların uygulanması hususunda büyük başarı sağlayan il özel idaremiz ile birlik ve beraberlik içerisinde halkımıza hizmet götürmeye devam edeceğiz.  Bu hizmetlerin yapılmasında ve idaremize ödenek sağlanması noktasında desteklerini esirgemeyen başta, Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın milletvekillerimize, birlik beraberlik içinde aldığınız kararlardan dolayı meclis başkanımıza, siz değerli meclis üyelerine ve idaremiz çalışanlarına teşekkür ediyorum.  2024 yılı bütçemizin ilimize hayırlı olmasını ve Niğde‘ye güzel hizmetler getirmesini diliyorum” dedi.  

Editör: Selim GÖKEL