Terör ve şehit haberlerinden yerel gündeme odaklanmakta güçlük çekiyoruz ama yerel de öyle gelişmeler oluyor ki, yine Niğde tarihine not düşmek, uyarmak, kaçan trenin ne olduğunu göstermek ve bundan dolayı gelişecek olumsuzlukların ve sorumlularının Niğde tarihine geçmesi gerekiyor.

Başbakan Davutoğlu  Niğde – Aksaray “Hasandağı Havaalanı yapılacak” dedi.

Ereğli-Niğde-Aksaray bölgesi potansiyeli düşünüyordu.  Son iki yıl içinde gündeme gelen ve  siyasetçilerinin becerikliliği  ile 2016 yatırım programına alınan Karaman Havaalanı ile Ereğli ayağı çöktü.

Karaman Havaalanı haberimiz büyük yankı bulmuş ve Niğde Milletvekili Sayın  Erdoğan Özegen, “2018 yılında Niğdeliler uçacak, mevcut yerine yapılması planlanıyor, etüt ve fizibilite çalışması bitti. Bu konunun tartışma konusundan çıkartılmasını rica ediyorum” demişti.  Sayın Kavaklıoğlu’nun  bu konuda bir demecini duymadık.  Belediye başkanları  ve yerel siyasetçilerin zaten gıkı çıkmıyor.

Demek ki;  Hasandağı Havaalanı  eski yerine yani Kızılca Köyü ile Bor Osb arasındaki eski yerine olacak. Zaten başka bir yere yapılması Niğde’den uzaklaşması demektir. Böyle bir durumda Nevşehir, Adana, Kayseri havaalanının Niğdeliler açısından daha avantajlı halde olması anlamına geliyor.

Havaalanı konusunda Aksaray çevresinden farklı haberler alıyoruz. Bakanlık nezdinde kulisler var. Bakanlık yetkilileri Aksaray’a gidiyor. Aksaray siyasetçileri Bakanlığa… Bölgesel, uluslararası tartışmaları yapılıyor.

Siyaset boşluk götürmez…  Bakan-lık takibe güce! bakar.

Havaalanı konusunda diyelim ki biz çok şüpheciyiz…

 Ama asıl önemli konu Hızlı Tren.  

Hızlı Tren konusunda şüphe edecek bir durum da yok.

Ankara -  Aksaray – Konya -  Ereğli – Adana – hattı… Kayseri – Nevşehir – Aksaray ve Konya – Ereğli ve coğrafik mecburiyetten dolayı Ulukışla’da buluşup  Niğde’den  teğet geçen bir Hızlı Tren hattı. Niğde'yi bu coğrafya ya bakıp da bu hatlar dışında gösterecek proje çizmek, ya büyük düşmanlık, yada büyük bir siyasi ilgisizlik. 

Hızlı Tren konusunda Niğde, bariz şekilde bypass edilmiştir.

Niğde’nin sahibi ve takip edeni olmadığı için Demiryolu yolcu taşımacılığında adı yoktur, konulmamıştır. Hızlı Tren’in geçtiği illere katkısı Havaalanlarından çok daha yüksektir.

Siz Niğde’ye Tıp Fakültesi düşüneceksiniz, Üniversiteyi geliştireceksiniz.  Niğde ve Bor Osb’ye yatırımcı bekleyeceksiniz. Yeni OSB düşünceleriniz var. Kalkınma diyeceksiniz, Tarım ve hayvancılık diyeceksiniz. Orta Anadolu’nun Çukurovası yapacağız diyeceksiniz. Enerji bölgesi, entegre tesisler diyeceksiniz. Ama  havaalanı, demiryolu, otoyol gibi alt yapı hizmetleriniz diğer illerin gerisinde olacak ve sizin üreticiniz, yatırımcınız  onlarla rekabet edebilecek öyle mi?

2005 yılında Niğde’nin çevresindeki bütün iller IPARD kapsamına girerken IPARD’dan haberi olmayan Niğdeli siyasetçiler vardı.  Yarın bütün ülkeyi kapsayan Havaalanı ve Hızlı Tren ağında  korkarım ki  Niğde’nin dışarda kalışını  seyreden yerel siyasetçilerin olduğunu yazacağız.  

İddia ediyorum,  1995 yılında temeli atılan yerde havaalanı yapılmaz da başka bir yere taşınır ise, Niğde’den, Bor’dan bir hızlı tren geçmez ise,  Niğde’nin ne rekabet gücü olur, ne de yaşama gücü olur.

Sadece, “küçük olsun, benim olsun” … “yatırımcı önce benim onayımı alsın” şeklinde düşünen,   yerel siyasetçi ve ticaretçilerin!  KÖYÜ olur. Köyde de muhtar kadar çapı olur, sözü olur.  

Belki o kadar bile olmaz…

İsmi cismi unutulur.

Niğde’nin siyasi mevtalarına yeni isimler eklenir.

Aksi durumda da hayırla anılır, minnet duyulur.

Unutulmaz, Unutturmazlar…

Henüz tren kaçmadı…