Niğde Cumaları Niğde’de baharın gelişinde bağ bahçelerde uyanışın simgesi idi.

Halk Bahar ile yeşillenen doğa ile buluşur eğlencelerle bir yerde yeniden doğanın uyanışı kutlanırdı.
 
Niğde Cumaları yaşatılması gereken geleneklerimizdi.
 
1990larda birkaç kez belediye eli ile organize edildi ise de uzunca süredir unutuldu.
 
 Özünde belediye valilik kültür müdürlüğü katkı sunmalı ama halkın oluşturacağı bir Niğde cumaları platformu kurulması ve bu yolla etkinliklerin var kılınması daha anlamlı olacaktır.
 
Niğde ilinde dünda yaşayan  çok kişinin Niğde  cumaları ile ilgili anısı da vardır.
 
Özünde dünde Niğde ilinde yaşamış olanlar için Niğde tadı damağında kalan anıların kentidir.  Niğde merkezde bahar ile Cuma etkinlikleri elli yaş kuşağı üzeri ballandıra ballandıra anlatırlar ama yaşatma adına bir girişimde nedense yaratmazlar.
 
Bağ bahçelerin doğa ile yeşillenmesi sürecinde Cuma adı ile düzenlenen hafta sonu etkinlikleri panayır gibi geçerdi.
 
Rizeli İbrahim Tüylü Niğde için fıkrası yaşamı ile dünde olanları konuştuğumuz kiminde yazdığım kitaplarımda yer verdiğim isimlerdendi.
 
İbrahim Tüylü Niğde cumaları ve Kayardı için bakın neler anlattı-“Niğde’nin “meşhur cumaları” olurdu.
 
 Yaz başında her hafta bir yerde Cuma tabir edilen piknikler olurdu. Örneğin Depiyran Cuması, Kayardı Cuması, Tepe Cuması, Kayaardı Cuması, Amas Cuması, Eski Gümüş Kiraz Cuması gibi. O cumalar toplu piknik şeklinde geçer hemen hemen herkes katılır, birçoğunda da kavga çıksa bile tatlıya bağlanırdı. Kavgacılar “bir daha Cumaya gitmem, gidersen şöyle olsun” dese de öteki cumayı iple çekerdi. Birçok Cumaya bende Ali Kuş ve Abdullah Yükünçle katıldım. Öyle güzelliklerin nasıl devam etmediğine inanmak mümkün değil.
 
Niğde devamlı değişime uğruyor adetler, usuller değişiyor. Bütün Cumalar olsa bile sönük geçerken Kayardın da muhteşem yükseliş var. Niğde Nüfusuna kayıtlı herkes Kayaardını bilir. O büyülü yeri şeklen benzemese de “Cennetin bir parçası” olduğuna hatta insanın Cennet te ki İrem bağı ile Kayardı bağlarının akrabalık bağları olduğuna inanası geliyor. Kayaardını boydan boya araba ile gezebilirsiniz, hele günlerden Pazar olursa. Herkes eşi dostu ile alem yapar eğlenir, şehre bağlantılı yollardan gider tepeden seyredersiniz, tepede arabayı park edip hafif hafif demlenirsiniz yada seyredersiniz amma Kayaardını eğer gönülden yaşamazsanız anlamak mümkün değildir. Kayardı için son sözüm anlatılmaz bir sır ile esnaflığımız son buldu, Niğde’den yüreğim parçalanarak ayrılsam da gönlümdeki kral dairesi boştur yaşadığım müddetçe Kayaardı’nı gönlümdeki yerde ziyaret etmek isteyen Adana da ki Niğde sevdalılarına duyurulur. Kayaardı bağlarına çok daha güzel şeyler söylemek isterdim, Kayaardını tarif etmek büyük şairlere mahsustur ben ancak bu kadar tarif edebildim fazlasına gücüm yetmedi.”
 
 Kayardı için Tüylü böyle diyor. Niğde ilinde her ilçede bağ bahçe tadı başkadır. Merkezde ise Kayardı ayrı bir yeri vardır ancak her geçen yıl yapılar ile tüketmeye ne yazık ki orayı da tüketmeye başladık.