Siz hiç İngiltere veya Amerika'da bir İngiliz'in açtığı dükkana, yaptırdığı binaya veya sattığı bir ürününün markasına Türkçe bir isim verdiğini duydunuz veya gördünüz mü?

Ben şahsım adına duymadım görmedim.

Ne hikmetse ülkemizde bazı kesimler tarafından açılan müesseselere ve ticari markalara yabancı bir isim koymak bir üstünlük vesilesi gibi oldu. Türkçe isimler hor görülmeye ve hatta küçümsenmeye başlandı. Bu durum milli gururumuzu incitmesi gerekirken alalede birşey haline geldi.

Niğde gibi Anadolu'nun göbeğinde halkının konuşma dili

Türkçe olan bir ilde dükkanların tabelalarına ingilizce isim koymanın mantığını ve altında yatan psikolojiyi anlamakta zorlanıyorum.

Haydi Niğde turistlik bir il olsa da gelen turistler zorluk yaşamasın diye böyle birşey yapılsa bir haklılık payı bulabiliriz. Fakat Niğde'ye gelen turist sayısı ortada.

Örneğin; Birisi bir bina yapıyor adını bilmem ne "center" bilmem ne "city" koyuyor. Konuyla ilgili şehrimizden yüzlerce örnek verebiliriz.

Bu isimleri koyanlar ise konuştukları zaman bir numaralı Türkçü bir numaralı mukaddesatçı olurlar hatta bunların milliyetçiliği karşısında ben ne kadar küçük ve basit bir insanımışsım psikolojine kapılırsınız.

Düşünüyorum da Türk çocuklarının giydiği tişörtlerden tutun kullandıkları eşyalara varana kadar çoğunun üstünde İngilizce yazı ve marka var. Dinledikleri müzik ingilizce sevdikleri insanların çoğu yabancı.

Dedelerimiz İstiklal harbinde gavur bizi esir almasın dilimizi kültürümüzü değiştirip bizi köleleştirmesin diye mücadele etti.

Ne yazık ki şimdi dünkü düşmanlarımızın gönüllü kölesi olduk. Ve memleketimizde derin bir aşağılık kompleksi ile kendi kahramanlarını tanımayan ve batının saçma sapan isimlerini ezberleyen nesiller türedi. Tabiatıyla bu nesilller hayranı oldukları bir uygarlığın dilini kendi ana dillerinden daha çok tutacaklardır.

Bunun dışında sırf marka değerini artırmak psikolojik açıdan müşteri karşısında cazibe elde etmek için yabancı isim kullananların sayısıda bir hayli fazladır. Hatta ismin yabancılığı arttıkça fiyatlar artmakta ve müşteri türü değişmektedir.

Son tahlilde aziz Türkçe'mizi her türlü ayrık otundan ve her türlü saldırıdan korumak zorundayız. Çünkü dilimiz milli varlığımızın bir evi bağımsızlığımızın ise teminatıdır.