Niğde’deki bir çok köy , kasaba gibi Ulukışla İlçesi Katrancı Köyü de Çiftehan Kasabası’na bağlandı. Zengen için hiçbir çaba yok…
Geçtiğimiz aylarda, gerek Niğde Belediye Meclisi kararı ile gerekse İl Genel Meclisi kararı ile bir çok köy , kasaba hatta mahalle, ya Niğde merkeze bağlandı. Yada yakın ilçelere bağlandı.
Enson Ulukışla İlçesi Katrancı Köyü’nün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Çiftehan Kasabası’na bağlanması İl Genel Meclisinde oylama sonucunda 16 kabul, 3 red oyu ile gerçekleşti.
Niğde’nin idari yapısı üzerine kafa yoruluyor, demek ki talep var, ihtiyaç var yada gerekiyor.
Olsun tabi ki…
Talep olan, gerekli olan, bir yer daha var, Ama kimsenin aklına gelmiyor. Üzerine gidilmiyor, takip edilmiyor, hatta kaçılıyor.
Burası ZENGEN Kasabası,
Nufüsu 2.807 , bağlı olduğu İl Merkezi Konya ve 210 Km. uzaklıkta.
Bağlı olduğu İlçe Merkezi Ereğli 60 Km. uzaklıkta,
Bağlanması düşünülen İl Merkezi Niğde 50 Km. uzaklıkta.
Bağlanması düşünülen İlçe Merkezi Bor 30 Km. uzaklıkta.
Zengen , Türkiyenin şahdamarı E-90 Karayolu üzerinde…
Zengen Kasabasının Niğde’ye bağlanma konusu 30 yılı aşkındır gündeme gelir ancak bir türlü yapıcı adımlar atılmaz.
Zengen – Bor- Niğde, sadece çoğrafya olarak değil her konuda yakındır. Zengenlilerin çocuğunun nufüs kağıdında doğum yeri hanesinde “Bor” yazar, çünkü Bor Devlet Hastanesinde doğmuşlardır. Hasta olur Bor’a gelirler, O civarda kaza olur, Bor’a getirilir, çocukları Bor’daki okullarda eğitim görür.  Bor da ve Niğde de hatırı sayılır sayıda Zengenli yaşıyor… Kimi Memur… kimi Öğretmen… kimisi esnaf, her alanda, her yerde içimizdeler, kültürümüz aynı, töremiz aynı, birbirimize çok yakınız. Bor’da yaşayan Zengenlilerin de Bor ve Niğde’yi sevdiklerini ve bağlanma konusunda istekli olduklarını biliyoruz.
Aslında, Zengen-Bor-Niğde kültürel, ticari, ekonomik, demografik olarak birleşmiş halde. Bunu Zengenliler de biliyor, Niğdeliler de biliyor, sadece idari olarak başka şehre bağlılar.
En önemlisi Niğde Kalkınmada öncelikli il yatırımlar için çok cazip şartlar var, Zengen’in Bor Karma Organize Sanayine yakın olması, E-90 karayolu üzerinde olması, Niğde’ye bağlanması ile birlikte orada tarım ve hayvancılık ile ilgili yatırımlar başta olmak üzere bütün yatırımlardan fazlasıyla nasibini alacağını biliyoruz.
Zaman zaman çevre köy ve kasabaları dolaşma imkanımız oluyor. Görüyoruz ki Zengen Kasabası hak ettiği hizmete ulaşamamış. Zengenli, uzak kalmanın, gönülden de ırak kalmak olduğunu biliyor. Artık mantık zamanı, olaya duygusal yada siyasi açıdan bakmaktan öte hizmet, rahatlık, kolaylık açısından bakma zamanıdır.
Zengen Belediye Meclisinden Niğde’ye bağlanma konusunda oy birliği ile Meclis kararı çıkmıştı.
Takdirlik bir irade gösterildi…
 Ama neden takip edilmedi.
Sorumlular, yetkililer harekete geçmek için neyi bekliyor?
Zengen, yerel yönetiminin başındaki isim Belediye Başkanı Metin Karakaya ve ekibi bu konuda istekli.
Niğde ve Bor, yerel yönetimi iktidar partisinden, iki vekil var, İktidarın bir dediğini iki etmeyen bürokrat ve sivil toplum kuruluşları var.
Soruyoruz ve Soracağız…
Neden Zengen’in Niğde’ye bağlanması konusunda bir ÇABANIZ YOK?
Gerekçelerinizi merak ediyoruz?
Gazeteci Ömer Fethi Gürer zaman zaman Zengen konusunda yazılar yazıyor. Sağolsun, Sıcak tutmaya çalışıyor ama yetmiyor.
Bu konuya; Bölgemiz Milletvekilleri, Niğde Valiliği, Bor Kaymakamlığı, Niğde ve Bor Ticaret Oda Başkanları, Esnaf Oda Başkanları bu konuda bir çalışma başlatmalılar.
Teknik, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi güzel bir çalışma ile Zengenlilerin seçimini yapması olumlu sonuçlandırılabilir.
Çalıştay! lazım bu konuda…
Zengenlilerle bir araya gelerek bir yol çizilmelidir. Ereğli’deki Zengenliler ile diyalog yolu aranmalıdır. Olay siyasileştirilmeden, bütün kesim ve çevrelerin katılım ve destekleri ile çözülmelidir. Elbette bu konuya şu yada bu sebepten dolayı muhalif olanlar olacak, Ereğli’den farklı bir ses çıkacak ama Zengenliye bu konu iyi anlatılırsa bunlar hiç sorun oluşturmaz.
Bu birleşmenin sağlanması Zengenliler içinde Niğdeli ve Borlular içinde faydalı ve şarttır.
Zemin de o kadar uygun ki…
 
11/062010
eski siteden taşınmıştır