Niğde Nazım planı tartışmalara neden oldu.
Nazım Plan nedir. Önce ona bir bakalım. Nazım plan bir kentin geleceğinin belediye meclis üyelerininde oyları ile saptanmasıdır. Planı uzmanlar yapar belediye meclisi onaylar ama sorumluluk kararı meclise taşıyan belediye başkanındadır.
Nazım planında amaç kentin geleceğini şekillendirmektir. Nufus ve yapı yoğunluğu, gelişme yön ve büyüklükler, ulaşım sistemi ve sorunların çözümü, imar plan uygulamaları gibi esaslar bu planla düzen bulur.
 Niğde bu işin çok yönlü önemi vardır. O nedenle işin ehline verilerek hazırlanması kentin geleceği adına çok çok önemlidir.
Niğde Meclis Üyeleri Hasan Sözer, Yakup Yavaşcan, Ertuğrul Çelenkoğlu, Kazım Kılıç, Murat Akkurt, Arif Temeltürk, Ramazan Cullaz, Abudder Zorba, Nadi Tanrıkulu, Ali Şafak, Niğde Belediyesi’nin özel bir firmaya hazırlattığı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nın, en az C Grubu yeterlilik belgesine sahip müellifler tarafından hazırlanabileceğini belirtiler ve ihale alan firmanın yeterli olmadığını öne sürdüler.
 Normalde Nazım planı ihalesi öncesi firmanın   yeterliliği ve iş bitirme belgelerinin incelenerek  ihale verilmesi zorunludur. Daha önce böyle bir plan yapan firmaya iş verilir. Niğde belediyesi bu işi ihale ederken daha işin başında işi doğru kontrol etmesi gerekirdi.
Görünen o ki ciddi bir ücret karşılığı yaptırılan bu işte  önemli ayrıntıların gözden kaçması ve muhalefetin uyarısı durumun açığa çıkması düşündürücüdür.
 Bu tip çalışmalarda şehir plancısı,mimarı, harita mühendisi ve danışmanları ile işin ehli firmalar  nazım planını yaparlar. Görünen o ki Niğde ile ilgili  çalışmada eksiklik vardır.
 Niğde Meclis Üyeleri “ İhaleye alan firmanın E Grubu yeterlilik belgesine sahip bir firma olduğu Şehir Plancıları Odası kayıtlarından tespit edilmiştir. Planın altında imzası olan müellifin ise A grubu yeterlilik belgesi vardır ama müellifin şirketle en az eşit paya sahip ortaklığı bulunması gerekmektedir. Plan Yapımını Yüklenecek Müellifin Yeterliliği Hakkındaki Yönetmelikte, müellifin firma hissedarları arasında en fazla ortaklık payı olması şartı bulunmaktadır. Ancak, müellifin firmayla bir ortaklığı yoktur; sigortalı eleman olarak görev yapmaktadır. Bu durumda ilgili yönetmelik gereği hazırlanan plan geçersizdir. Benzer bir durum Adana’da olmuş ve plan iptal edilmiştir. Biz ilgili firmanın Niğde Belediyesi’ni yanılttığı kanaatindeyiz. Adı geçen firmanın, ortaklık yapısı ve hisse oranlarının ilgili birimlerden istenmesini, yeterlilik belgesinin de ilgili kurumlardan alınmasını ve kamu ihale kurumundan görüş alınmasını talep ediyoruz. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda bilgilerin doğruluğu durumunda ileride daha büyük sorunların çıkmaması için ihalenin iptal edilmesini, sorumlular hakkında da yasal işlemlerin yapılmasını arz ve talep ederiz” demişlerdir..
Belediye Başkanı Akdoğan, iddiaların doğru olması halinde planı çöpe atabileceklerini söylemesi de ayrı bir değerlendirme gerektirir.
 Belediye Başkanı Faruk Akdoğan“Hukuken böyle bir sorun varsa planı meclis gündemine getirmeyiz.  İleride telafisi mümkün olmayan sıkıntıların içine girmeyi istemeyiz. İhaleyi teknik arkadaşlar yaptı. Ben yapmadım. Bakacağız, onunla da ilgili bir sıkıntı varsa yanlışa veya aldatmaya yönelik bir hareket varsa idari ve hukuki süreç başlatırız. Yanlış hesap varsa Bağdat’tan döner” dedi.
 Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, AKP, CHP ve MHP grubunun planı istememesi halinde oylamayacaklarını da belirterek, “Eğer iddialar doğruysa ve hiçbir parti bu planı kabul etmezse çöpe atarız” şeklinde konuştu.
 Bu anlamda tepkilerde yaklaşımda güzel ama Niğde adına yapılan bir çalışmada doğan eksiğin sorumlusu kim?
 Eğer iddialar doğrusu ise yapılacak iş ihale iptal edip, ödemeler varsa geri alınmasıdır. Bu yolla kamu zarara sokulmasıdır. Ancak firma bu işi alırken gerekli başvuru aşamasında belgelerini belediyeye sunar. Belediye ihaleye girmesine engel yoksa firma işi alır ve başlar o aşama da neden gereken inceleme yapılmadığı da bir soru işaretidir.
 Niğde için doğru düzenli bir Nazım Planı dahi yapılamaması kamuoyunun irdelemesinden uzak kalmamalıdır.
 Niğde’de yaşayan herkesin geleceğin Niğdesi için bilinçlenmesi ve düşüncesini gerekli yerlere aktarması doğru olandır.
 Seçimler öncesi vaat yarışına girenlerin uygulamada bu anlamda ne yaptıklarını da halka anlatmaları gerekir.
Salt yaptıklarını övgü ile sunan değil eksiklerini de paylaşabilecek bir yönetim anlayışı her alanda ihtiyaç ve gereklidir.