Melendiz Niğde bölgesinde yeterince değeri fark edilemeyen antik dönemlerde önemli yerleşmelerin bulunduğu bölgenin adıdır. 
 
Melendizliler yıllardır sorunlarının çözümünü bekliyorlar. Ama daha Niğde ile Melendiz arasında en kısa ulaşım noktası olan Keten Çimen yolu dahi yapılmadı.
 
 Melendizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yörenin sorunları ile ilgili bir çalıştay düzenleyerek bildiri yayınladı. O bildiride ilçenin adının Melendiz olması, yüksek okul açılması, antik kazı ile ilgili bölgenin tanıtımı ve bilgi şöleni ve turizmden Melendizin pay alabilmesi gibi konulara değinilmemiş. Oysa Nevşehir’in burnunun dibinde yerde her köyde tarihin izleri var. Bu konu önemsenir ele alınırsa İlk olması nedeni ile daha öncelikli görülen sorunlar bildiriye yansımış. Bu sorunlarda bölgede göçe neden olan yol, tarım, hayvancılık, sulama suyu, eğitim konuları öncelikle gündeme taşınmış.

 
 Çiftlik merkez ile  Murtaza, Çınarlı, Sultanpınarı, Asmasız, Kulaköy, Şeyhler, Ovalıbağ, Çardak, Mahmutlu köyleri,  Kitreli, Bozköy, Divarlı, Azatlı temsilcileri toplantıda yer almış. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Altındağ çalıştay sonuçları olarak kamuoyuna duyurduğu açılma da maddeler olarak ele alınan konuları da özetle anımsatalım;

Niğde-Çiftlik dağ yolu ilk öncelik olarak yapılması istenen  sorun olmuş. Bölge halkının   patates,fasulye, nohut, arpa, çavdar, buğday ekimi yaptığı ve  daha çok ticari olarak değerlendirilen ürünlerden  patates, son dönemlerde  çiftçisini zor durumda bırakan başlıca ürün olduğu vurgulandığı açılamada  “patatesle ilgili çekilen sıkıntılar bölgemizin de sorudur ve çözüm beklemektedir” Deniliyor.

 Tarımda Alternatif Tarım ürünleri önersinde de sonuç bildirisinde dikkat çeken bir önerme.
 
 Bölgemizin coğrafi durumu iklim koşulları ve arazi yapısı da göz önünde bulundurularak alternatif tarım ürünleri üzerine bölge halkı çalışma beklediği ifade ediliyor. Kiraz, vişne, ceviz gibi meyvelerin olumlu sonuçları alınan bölge için teşvik edilmesi bekleniyor. Özellikle meyvecilik ile ilgili teknik çalışmaların ilgili müdürlükler tarafından yürütülmesi, Alternatif enerji içerisinde kabul edilen bitkisel yakıt üretiminde kullanılan bölge halkının “zeyrek”  olarak bildiği ve devlet tarafından ekimi desteklenen “kanola” bitkisi için de deneme ekimleri tekrarlanması da istenen bir farklı öneri.
 
Bölge sulamada genellikle yeraltı suyu kullandığı, yeraltı suyunun enerjiden kaynaklanan kullanım maliyeti yüksek olmakta bu da ürün maliyetine yansıdığı anımsatılarak bölge yağışı bol alan ve su toplama havzaları geniş olan dere yatakları bulunduğu  bu nedenle göletlerin bir an önce yapılaması gerektiğinin de altı çiziliyor. Azatlı barajı iyileştirilmesi biran önce yapılması, Sultanpınarı ve Asmasız göletleri ile ilgili çalışmalar bir an önce tamamlanması da istenen diğer konular. İki gölet Melendiz ovasının büyük kısmını sulayacağına da dikkat çekiliyor. Kulaköy ve Şeyhler güneyine yapılacak bir göletin de bu köylerin ve ovanın arazisinin büyük kısmını sulayacağı belirtiliyor. Mahmutlu köyünde devam eden ve sorunları henüz çözülmemiş olan göletin de biran önce hizmete alınması da açıklamada yer buluyor

Bölgede sulama problemi çözülerek bölge halkının göç etmesi engelleneceği de ifade edilen açıklamada , “bölgede durması için bölgede doyması gerekmektedir.” Deniliyor. Bölge için hayvancılığında önemine vurgu yapılarak ortak kooperatifler, birlikler  ve ortak işletmeler kurması fikri benimsendiği de vurgulanan başka bir öneri.. Bu çalışmalar içinde köylerin hayvancılıkla ilgili bu tür birleşmeleri gerçekleştirebilmelerine yönelik danışmanlık ve proje desteğine ihtiyaçları olduğu da açıklamada kayd edilen konulardan.


Eğitimde kız erkek öğrenci yurdu meslek lisesi isteği yanında okulların fiziki eksikliklerine de değinilirken  “Bölge halkında alkol ve sigara kullanım oranı yüksek olduğu, buna bağlı olarak orta ve kısa vadede insan sağlığında ortaya çıkacak önlenemez sağlık sorunlarının çözümü için bu konuda bireylerin alkol ve sigara konusunda eğitimi konusunda çalışma yapılması da istenmesi de ilginç bir ayrıntı olarak bildiri de dikkat çekiyor.
 
 Bildiride yer alan konuların 2013 yılında yapılacak çalıştaya kadar da öncelikle ele alınması isteniyor. Katılımcıları bölge için olması gerekenler saptanmış ve şimdi el birliği ile ilk elden yapılması gerekenler için uğraş verilmesi gerekiyor.  
 
 
 

Melendiz Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Yayınlandı... Tıklayın