Bir milyonu aşkın  öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı. Niğde’den 4 bin 785 öğrenci LGS’ye girdi.

TEOG kaldırılıp LGS sistemi getirildiğinde sınava giren öğrencilerin azalacağı gerekçe gösterilmişti. Çoğunluğun kendi mahallelerindeki liselere gideceği düşünüyordu,  hiç de öyle olmadığı bu sene de görüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı LGS’yi  bir çok istatistik ve analiz ile  raporladı.  

Rapora göre; Nitelikli sayılan Türkiye'deki 1531 devlet okulu ve 74 özel liseye girebilmek için yarışan öğrencilerden 565’i soruların tamamını doğru yaptı. Okulda başarılı olan öğrenci LGS’de başarılı oldu. Eğitim düzeyi yüksek ailelerin çocukları da yüksek puan aldı. Türkçe de Rize, Matematik de ise Kırşehir en başarılı il oldu. Muğla en başarılı il olurken,  Şırnak bütün derslerde en geride yer aldı.

Başarısı düşen illerden Adıyaman 10. sıradan 61. sıraya, Niğde 7. sıradan 53. sıraya düştü. Başarısı düşen  iller Osmaniye, Elazığ, Tokat,  Uşak, Kahraman Maraş, Bartın... diye  sıralama devam ediyor. 

Bizi ise Niğde’nin durumu ilgilendiriyor.

LGS’de  81 İl arasında 2018 yılında 7.nci sırada olan Niğde’nin 2019 yılında ise 53. Sıraya gerilediği, Niğde’nin  bir yıl içinde 46 basamak birden geriye gittiği, geçmiş yıllarda  gösterdiği başarıyı bu yıl gösteremediği görülüyor. 

Peki neden? Ne değişti... 

Niğde Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar her halde 10 yıldır Milli Eğitim Müdürü.

Niğde'de  okul idarecileri  son 4 yıldır aynı kişiler... 2016-2017-2018 Eğitim Öğretim yılında aynı okul müdür ve yardımcıları görevdeyken, Niğde başarılıydı,  aynı idareciler bu yılda okul idarecileriydi. (Bugün yeni yönetici atamaları gerçekleşti burada tıklayın)

Eğitimi etkiler mi bilmiyorum ama, büyük sendikaların il, ilçe  temsilcileri de yıllardır aynı... 

Öğretmen, bina, derslik  eksikliği elbette var. Ancak bu önceki yıllara göre de yeksenaklık gösteriyor. Yani öğretmen ve derslik eksikliğide önceden neyse şimdi yine o. 

Peki Niğde'nin LGS başarısı neden düştü?

Aslında düşmedi, diğer iller yükseldi!


Okulların açıldığı döneme gidelim. Her Eğitim Öğretim yılı başladığında öğretmenlerin yardımcı kitap tavsiyesi başlar. Bilinçli veliler, hedefi olan çocuklar ve veliler buna hazırdır bu konuda öğretmeni de idareyi de teşvik eder. Devletin verdiği kitaplar, müfredat dahilinde kazanımlı ve öğrenmeye yönelik ancak soru çeşitliliği çok az. Bir öğrencinin sınavda başarı gösterebilmesi için binlerce soru çözmesi gerekiyor. Yüzlerce  soru tipini görmesi gerekiyor. Bakanlığın yayınladığı örnek sorulara yakın soru çeşitliliğini görmesi, çözmesi gerekiyor. 

Niğde'de okullar açılır açılmaz yardımcı kitap tavsiyesi başladı. Bunu bir çok veli teşvik ederken, bir çok veli de ekonomik ve çocuğunun hedefleri olmadığından dolayı tepki gösterdi, şikayetlerde bulundu. Niğde'de bir  gazetecide  bunu sosyal medya hesaplarından olaya tek taraflı bakarak paylaşımlarda bulundu. Sayın  Vali Yılmaz Şimşek'e kadar şikayetler iletildi.   Özellikle yabancı dil kitaplarının çok yüksek fiyatlı olmasından dolayı bir çok tepki oluştu.  Ancak yardımcı kitap olmadan, sadece devletin verdiği kitap ile sınavda başarılı olmak çok zor bu gerçek gözardı edildi.  

Şikayetlerin ardından, Niğde Milli Eğitim ve Niğde Valiliği okul idarecilerine yardımcısı kitap yasağı konusunda yazı yayınladı. Milli Eğitim Müdürlüğü  okullara müfettişler göndererek özel dolapları,  sınıfları ve çantaları sanki uyuşturucu arar gibi devletin basımına onay verdiği yardımcı kitap avına çıkmışlardı. Amaçlarının öğrencilerinin birkaç tık ileri düzey eğitim görebilmeleri düşüncesi olan öğretmenler çok zor durumda kaldı, bazılarına soruşturma açıldı. Öğretmen ve okul idarelerinin şevkleri kırıldı, istekleri yok oldu, sonuç da bu... 7. sıradan 53. sıra. 

Niğdeli öğrenci diğer illerdeki öğrencilerle aynı şartlarda yarışamadı. 


Bütün illerin içinde en sert yasağın uygulandığı il, Niğde olmuştu. Komşumuz ve her yıl istikrarlı şekilde üst sıralarda yer alan Kırşehir ilinde yasak zerre uygulanmazken, Türkiye’nin bir çok ilinde yasak uygulanmazken veya oto kontrollü uygulanırken  Niğde’de çok sert bir yasak uygulandı. 

Diğer bir çok il, sınıf içinde ders işlerken devlet kitaplarını kullanırken, yanında onun kazanımlarını artıracak bir çok kaynak kullandı. Doğal olarak da Niğde'nin önüne geçti. Elbette başarısızlığın başka sebepleri de var. Ama Niğde'de yardımcı kaynak konusunda "vur denilince öldürüldü" oysa diğer, başarılı olan  illerde "vurmadılar bile"... 

Keşke ülkemizde çocuklarımız böyle bir yarışa sürüklenmese... Çocuklarımız keşke çocukluklarını, gençliklerini yaşasalar...  Keşke ülkemizin, ilimizin bütün yerleşim yerlerinde  eğitim eşitliği olsa... Aileler çocuklarının eğitim yüzünden köy ve kasabalardan şehirlere göç ediyor. Köylerin beldelerin boşalmasında eğitimin etkisi büyük.  Eğitim önemli, Niğdeli de eğitime önem veriyor. Milli Eğitim Müdüründen, Okul İdareci ve öğretmenlerimizin de samimiyetle öğrencilerinin başarısını istediklerinden hiç şüphe yok, büyük fedekarlıklar ediyorlar. Ama sistem buna zorluyor. 


Niğdelinin,  çocuğunun geleceği açısından "eğitim" dışında seçeneği de yok. 

Niğde sanayi kenti değil, tarım kenti olamadı, turizm kenti hiç olamadı... İlimizin ekonomik verileri düşük... Niğdeli çocuğunun geleceğini ancak eğitiminde görebiliyor... Onun için çabalıyor, çocuğunun eğitimine yatırım yapıyor. 

Bugün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Niğde'ye gelerek öğretmenlerle buluştu.  "Ziya Öğretmen ile Eğitim Buluşmaları" programı kapsamında meslektaşları ile bir araya geldi. Basına kapalı olan bu toplantı öncesinde Bakan Selçuk :  "Bugün  her türlü eğitim kademesinde, hangi faaliyetlerin ne şekilde yapılması halinde daha yüksek verim elde edebiliriz, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin eğitimi konusunda ne tür projeler geliştirebiliriz', bunları birlikte ele alma ve rakamlarla değerlendirme fırsatımız olacak. Ayrıca öğretmenlerimizle yüz yüze gelip, onlarla sohbet etme imkânımız da olacak." diye konuştu.

Umarım Niğde'nin eğitimine katkı veren bir ziyaret olmuştur. 

Sağlıkla kalın.