Niğde ilinde tarım önemli bir yer tutar. Ondan olacak gazetelerde eksilmeyen haber ürünlerle ilgilidir. Bir Patates dondu, elma çürüdü. Lahana tarlada kaldı, Sonra yetkililerin demeci başlar. Kimisi akıl verir. Olan üreticiye olur. Ya tarlada ya depoda ürün kalır. Ve o dönem laflarla geçer. Üretici için bir yıl sonrası farklı ürün zamandır. Bu kere o üründe sorun yaşanır. Yine ekilen değişir. Niğde’de yetişmeyende yok.
 
Karpuz, kavun, mısır, buğday, Kiraz, Şeftali, Kayısı, erik, pancar, soğan, domates, biber Aklınıza ne gelirse birkaç ürün dışında Niğde de yetişir.
 
Ürünlerden hangisi çok yetişirse o yıl sorun vardır. Ekerken plânlamamız yoktur. Kim ne düşünürse onu yapar. Yol gösteren kurumlar vardır da Bildiğinden şaşanda az olur.
 
Üründe üretimde sorundur pazarlamada bir de doğa vurdumu üretici yandı
 
 Bu yıl Patates üreticisi darbe yedi
 
Lâhana tarlada dondu. Üretici ortada kaldı
 
Karpuz tarlada kaldı. Para etmedi.
 
Elma yeni dikimlerde sorun yokta eski ağaçların ürünü para etmiyor
 
Gerçi Amasya büyük kentlerde en pahalı elma ama Niğde’de daldakinin zor müşterisi bulunuyor. Ömer Fethi Gürer olarak bu konuyu da kaç kez yazdım, ama değişim olmadı.
 
Geçen yıl üreticiyi üzen Kiraz bu yıl para etti. En azından kiraz üreticisi bir yılı iyi geçirdi.
 
Velhâsılı kelam Niğde üretici üründen yana derdi çoktur. Niğde Ziraat Odası Başkanı sorunları öteden beri gündeme de taşıyor. Her dönemde sorunları en yakın bilen Ziraat Odası olduğu içinde sorunun çözümü yönünde önerilerde de bulunuluyor. Ama sorunlar da devam ediyor.
 
 Üretim aşamasında Gübresi, mazotu, tohumu derken birde elektrik parası dert olur Su yeraltından çıkarılır. Misli Ovası trafo yağmış gibidir. Ecemiş suyu Akdenize akar. Vatandaşın cebini elektrik parası yakar. Niğde’de gübreden, tohuma, üretilenden, satışa sorun vardır. Kiminde kaliteli tohum kiminde gübre derttir. Ürün yetişir umutlar artar. Geçim o ürünün parasındandı düğünlere ona göre kurulur. Ürün dondu, yandı ya da tarlada ağaçta kaldı mı? Üretici yandı. Niğde Hakkâri’de Şırnak gibi gözde de değil ki Ürünü donanın borcu silinsin, derdi olana devlet çare olsun. Niğde’de konuşulur ve geçer. Niğde’de İki kişiden biri değil üç kişiden biri Oyunu Hükümete Verdi. Üretici bu kadar hükümetin yanında olunca Hükümette Niğdeli tüketiciyi belki düşünür. Keşke düşünse…