Kur’an-ı Kerim, Müslümanların temel kitabı olmasının yanında çağlar boyu diğer insanları ve toplumları da etkilemiştir. Batılı ve Doğulu, özellikle bilim ve düşünce adamları Kur’anla ilgili övücü sözler söylemişlerdir. Cat Stevens, Kaptan Kusto, Roger Garaudy vb. bazıları Müslüman olmuşlardır. Bazıları da Kur’an-ı Kerim ve İslam Dini hakkında övücü sözler söylemelerine rağmen Müslüman olmamışlardır. Müslüman olmayışlarının bazı sebepleri şunlar olabilir:
                1. İman her şeyden önce bir nasip meselesidir. Peygamberimizin amcası Ebu Talip, Peygamberimizin çok istemesine rağmen çoğunluğun görüşüne göre Müslüman olmadan ölmüştür.
                2. Günümüzde bilim ve teknoloji önplanda olduğu için dine karşı genel bir ilgisizlik vardır.
                3.Çağımızda özellikle Avrupalıların gururlu olması, diğer din ve kültürlere tepeden bakmaları.
                4.Toplum baskısı ve Batılıların İslam Dinine şartlı bakarak onu sevgi yoksunu, savaş ve şiddet yanlısı bir din olarak bilmeleri, çocuklarını bu anlayışta yetiştirmeleri. Maalesef günümüzde bazı örgütler de bu duruma fırsat veriyorlar. Eşref Edib’in “Kur’an” isimli eserinde bazı  bilim ve düşünce adamlarının Ku’an ile ilgi görüşleri şöyle anlatılıyor:
                “Kur’an 1400 senelik buhranlar ve ihtilaller içinde dimdik ayakta duran tek kitaptır.”(Sir Edward Denison Ros)
                “Kur’an güneş gibi muhteşem ışıklar saçan kutsal ve en mükemmel kitaptır.” (Leonard)
                “Kur’an öyle bir sestir ki, onu bütün dünya dinleyebilir. Bu sesin yankısı saraylarda, çöllerde, şehirlerde, devletlerde çınlar.” (Dr. Johnson)
                “Kur’an mükemmel bir ahlak ve hukuk mecmuasıdır.” (Marmadok)
                “Kur’an baştanbaşa samimiyet ve adaletle doludur. Kur’an sırf hak ve hakikattir.” (Prof.Josef Carlayl)
                “Kur’an’ı inceledikçe ona karşı hürmetim ve ululama hissim artar.” (Prof.Edward Brown)
                “Kur’an; en yüksek, en faydalı ve en samimi fikirleri kapsar.” (Washington Irving)
                “Görüyorsun ki, bu kitabın öğrettiği esaslar zerre kadar aksamıyor. Biz bütün sistemlerimizle, bundan daha ileri gidemiyoruz. Genellikle hiçbir insan da bundan ileri gidemez.”(Goethe)
                “Kur’anın en muhteşem sureleri kıyamet gününün yaklaşması sebebiyle tabiatın titreyeceğini ifade edenlerdir. Bu ayetler okunurken insan, yeryüzünün darmadağınık olduğunu, dağların atılan pamuk gibi dağıldığını, yıldızların karmakarışık bir halde parçalandığını gözleriyle görüyor gibi olur.” (Prof. Nöldeke)
                “Avrupalılar içinde Kur’anı inceleyenler azdır. Bu bilgisizlik yüzünden ona çok iftira edilmektedir. Kur’an, ilahi emirlere dayanarak Müslümanları en sıkı kardeşlik bağlarıyla bağlamıştır.”(H.C.Vels)
                “Kur’anı inceledikçe onun mükemmelliğini ve yüceliğini anlarız. Önce insanı kendine çeken Kur’an, sonra hayrete düşürür. Daha sonra da kendinden geçirir. İnsanı kendine saygı duymaya zorlar ve böylece herkesi derinden duygulandırır.” (Edmond Burk)
“Kur’an en yüksek inanç esaslarını, en yüksek ahlakı öğretir. Kur’an, karşılık beklemeyerek iyilik yapmayı emreder. Kur’an hem dini, hem medeni bir kanundur. Kur’an hayatın bütün safhalarının, fert ve toplumun düzenleyicisidir.” (John Davenport)
                “Çeşitli devirlerde insanlığı idare etmek için Allah tarafından gönderildiği söylenen bütün ilahi kitapları etraflıca inceledimse de hiçbirinde doğru ve yerinde bir fikir göremedim. Bu kanunlar değil bir toplumun, bir ev halkının mutluluğunu bile sağlamaktan uzaktır. Ama Müslümanların Kur’anı Kerim’i böyle değildir.Ben Kur’anı her bakımdan inceledim. Her kelimesinde büyük bir hikmet gördüm. Müslümanların düşmanları bu kitabın Muhammed tarafından yazıldığını ileri sürüyorlarsa da en mükemmel hatta en yüksek bir beyinde böyle harikanın meydana geleceğini ileri sürmek, gerçeklere göz yumarak kin ve kötü niyet sahibi olmak demektir ki, bu, ilmi düşünce ile bağdaşmaz. Ben şunu iddia ederim ki Muhammed seçkin bir insandır…(Prens Bismarck)
                “Kur’an Allah’la kul arasındaki ilişkileri en açık şekilde öğretmiştir. Kur’an ahlak ve felsefenin bütün esaslarını içine almıştır. Müslümanlığa barbar bir din diyenler, şuurdan yoksun insanlardır. Çünkü bunlar Kur’anın açık ayetlerine karşı gözlerini yumuyorlar ve Kur’anın çağlar boyunca kötülük ve ahlaksızlıkları nasıl silip süpürdüğünü incelemiyorlar.”(Sediyo)
                “ Kur’anı okudukça onun bizi büyülediğini ve hayretlere düşürdüğünü, nihayet bize üstünlüğünü kabul ettirdiğini ve huzurunda bizi secdeye vardırdığını görürüz. Kur’an temas ettiği konular ve gözettiği amaçlar bakımından üslubu temiz, yüksek ve ürperti vericidir. Kur’an her çağda izini bırakacak bir eserdir.” (G.M.Rodvel)
                “Müslümanlık yeryüzünün üçte birindeki milyonlarca insanı harekete geçirmiştir. Kur’an, milletleri bir bütün halinde toplayan manevi bir millet yaratmıştır. İnsanoğlu, yeryüzünde Kur’anın yaptığı böyle bir inkilap görmemiştir. Kur’an manevi bir imparatorluk kurmuştur.”(Lamartin)
                “Kur’anın dili bir belağat harikasıdır. Dünya bir araya gelse bir ayetine bile bir nazire getiremez. İnsan kalemi bundan acizdir.Kur’an muhteşem bir kutsal kitaptır. Daimi bir mucizedir.” (George Sale)
                “Kur’an öyle bir ilahi sözdür ki, karşısında en sert adamlar bile iman eder. Kur’an papazları bile ağlatmıştır. Kur’an bütün beşeri kuvvetlerin çözmekten aciz kaldığı bir sırdır. Ku’an insanlara mal, can emniyeti ve inanç hürriyeti verir.” (Kont Henry de Kastry)
                “Kur’anın verdiği enerji ile Müslümanlar en büyük imparatorluklardan daha geniş ülkeler fethettiler. Müslümanlar Kur’an’la Avrupa’ya hakim oldular. Ölü beyinleri dirilttiler. Doğuya, batıya nur saçtılar. Bu şekilde yeni ilmi gelişmelerin temelini attılar.” (Emanuel Düeş)