Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İlim ve Fikir Kulübü ile İlim Yayma Cemiyeti ortaklığı ile “Yedi Güzel Adam” adlı panel düzenlendi. Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen, Kur’an Tilaveti ile başlayan ve İlim Yayma Cemiyeti Niğde Şube Başkanı Mehmet Bahsi’nin moderatörlüğünü yaptığı “Yedi Güzel Adam” paneline konuşmacı olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Osman Sarı, Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Modern Diller Bölümü Öğretim Elemanı Arif Ay ve Eğitimci, Yazar ve Şair Necip Evlice katılırken, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Niğde Belediye Başkan Vekili Cengiz Tuncer ve Altunhisar Kaymakamı Yunus Emre Akpınar da dinleyici olarak programda yer aldılar.

Moderatör Mehmet Bahsi paneldeki konuşmasında, programın amacını, “Biz “Yedi Güzel Adam” kapsamında Necip Fazıl Kısakürek ile başlayan bir damarı, daha sonrasında son döneme damgasını vurmuş, yeni soluk getirmiş yerli düşünceden kaynaklanan bizim medeniyet değerlerimizden beslenen şairlerimizin ortaya koymuş oldukları düşünceleri, eserleri bir nebze de olsa gençlerimize tanıtmayı amaçladık” ifadeleri ile açıkladı.

Moderatör Mehmet Bahsi, bir toplumun geleceğinin güçlü olmasının, kültürel temellerinin sağlam ve güçlü olmasına bağlı olduğunu belirttiği açıklamalarının devamında “Bu kapsamda büyüklerimizin ve önde gelen Nuri Pakdil’in üzerine programımızı yoğunlaştırmak istedik” sözlerini kullandı.

Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Modern Diller Bölümü Öğretim Elemanı Arif Ay panel konuşmasına, “Nuri Pakdil ve diğer değerli isimlerin eserlerini, sanatlarını ve düşünce dünyalarını öğrenmenin en kısa yolu, kitaplarını, şiirlerini ve onlarla ilgili yazıları okumaktır. Ancak bu sayede sağlıklı bilgi edinmemiz mümkün olabilir” diyerek başladı.

Arif Ay açıklamalarının devamında ise “Edebiyat dergisinin öneminde, tanzimat dönemi yenileşme dönemi olarak anlatılır. Aslında tanzimat dönemi düşüncede yenileşme değil köleleşmenin bir karşılığıdır. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor çünkü kendi kültür değerlerimizden uzaklaştırılarak ve batı kültürünü bize empoze etmek için yapılan çalışmalardır” görüşüne yer verdi.

Nuri Pakdil’in edebiyata ve sanata işlev getirdiğini vurgulayan Arif Ay, Nuri Pakdil’in edebiyatın, sanatın ve şiirin bir işlevi olması gerektiğinden bahsettiğini ifade ederek bu işlevin, insanı Tanrı’ya ulaştıran yoldaki engelleri kaldırmak olduğunu da belirtti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Osman Sarı ise konuşmasının başında Nuri Pakdil’in, edebiyatı çok önemsediğinden ve bunu kişiliğinin önemli bir yerine koyduğundan bahsetti.

Nuri Pakdil’in kendilerine yönelik olarak, “Bir şey yazacaksanız bu edebi nitelikte olsun” dediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Osman Sarı, “Daha önceki gruplaşmalarda edebiyatı ön plana alan bir vasıf görmüyoruz” dedi.

“Çocuklarımıza evrensel ve objektif olan insani ve sosyal değerleri aşılamamız ve gelişmeye devam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanan Dr. Öğr. Üyesi Osman Sarı sözlerini, “Toplumumuzun yabancılaşmaması için eğitim sistemimiz rayına oturmalıdır. Kendimizi birden bire kendi topraklarımız dışına sürgüne gönderilmiş olarak bulmamak için bu gerekli” ifadeleri ile noktaladı.

Paneldeki son konuşmayı yapan katılımcı olan Eğitimci, Yazar ve Şair Necip Evlice, “Nuri Pakdil’le beraber bir hayatı yaşamış olmam kaderimdi ve bu kaderi de dolu dolu sonuna kadar yaşadım, iyiki de yaşadım” ifadeleri ile başladığı konuşmasını, “Benim Nuri Pakdil’in yanında olmamın en temel sebeplerinden birisi onun kitaplarını, dergilerini, yayınlarını ya da dış dünya ile iletişimini sağlamak konusunda çektiğim altyapı yani bir nevi onun yardımcısı, asistanı gibi çalışmış olmamdır” sözleri ile sürdürdü.

Nuri Pakdil’in ortaya koyduğu her şeyin temelinde, karşısındaki insana bir saygı ifadesi barındırdığını aktaran Necip Evlice, “Yaptığımız bir şeyin ben yaptım oldu biçiminde değil, en mükemmelinin olması gerektiğini, hatalı bir kitabı okuyucuya sunmak gibi bir saygısızlığın yapılmaması gerektiğini ve daha nicelerini onunla yaşadığım sürece ondan öğrendim” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Program sonunda panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi.


 

Editör: TE Bilişim