Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar Beldesi'ndeki Tyana Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer, kazı çalışmalarının bir süre aranın ardından yeniden başladığı Tyana Antik Kenti'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Doç. Dr. Osman Doğanay’dan bilgi aldı.

Tecimer, Tyana’nın kaynaklara göre milattan önce 1680 yılında kurulmuş ve günümüze kadar sürekli yerleşim görmüş bir höyük olduğunu bildirdi. Hitit metinlerinde 'Tuwanuva' olarak geçen ve düz bir araziye kurulmuş olan yerleşimin farklı dönemlerde, farklı kültürlerin yerleşmesiyle 10 metre kadar yükselmiş yapay bir tepe görünümünde olduğunu anlatan Tecimer, erken dönemlere ait kalıntıların büyük ölçüde toprak altında kaldığını kaydetti.

Kentin Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Toroslar'ın eteğinde, Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan yollar üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Tecimer, şöyle devam etti: "Milattan sonra 1'inci yüzyılda, Hz. İsa’nın çağdaşı Filozof Apollonius’un doğum yeri ve Roma kolonisi olan kent, ayrıcalıklı bir yere sahipti. Tyana’da toprak üstünde görülebilen tek kalıntı, şehre şimdiki adını da veren su kemerleridir. Şehrin 3 kilometre kadar doğusundaki kaynağında bir havuzda toplanan su, bir bölümü kapalı, bir kısmı da su kemerleri üzerindeki kanallarla kente ulaştırılmıştır. 1.7 kilometre uzunluğundaki su kemerleri, yuvarlak kemer açıklıklarından oluşmaktadır. Suyun biriktirildiği havuzda ve kanallarda yapılan kazılarda Roma İmparatoru Caracalla (M.S. 212-217) dönemine ait sikkeler bulunmuştur."

KENT SIK SIK EL DEĞİŞTİRDİ

Kentin milattan sonra 325'te başpiskopozluk merkezi, 372 yılında ise Güney Kapadokya'nın başkenti olduğunu dile getiren Tecimer şunları söyledi: "Arap akınlarının başladığı dönemde Tyana, Bizans ve Araplar arasında sürekli bir çekişme konusu olmuş ve sık sık el değiştirmiştir. Bu dönemde önemli oranda zarar gören Tyana 810 yılında Abbasi Halifesi Harun Reşit ve 830 yılında Halife Mermin tarafından ele geçirilmiştir. Abbasiler zamanında kentte bir cami inşa edildiği bilinmektedir. 835 yılında, şehir Doğu Romalılar'a (Bizans) bırakılmıştır. 11'inci yüzyılda Türklerin kente yerleşmesiyle kentte Türk Dönemi başlamıştır. Böylelikle yerleşmenin adı önce Kilisehisar daha sonra ise Kemerhisar ismini alır. 11'inci ve 13üncü yüzyıllarda Kilisehisar Köyü’nün bulunduğu coğrafya, sırasıyla, Büyük Selçuklu, Danişmendli, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Eretnalı ve Karamanlı gibi siyasi güçlerin hakimiyetinde bulunmuştur. Bölgedeki Osmanlı hakimiyeti ise 2. Bayezid Dönemi'ne denk düşer. 16'ncı yüzyılda ise Bor’a bağlı bir köy olduğu anlaşılmaktadır"

Editör: TE Bilişim