Niğde Türk Ocağı şubesinin “nigdeturkocagi” adlı instagram hesabı üzerinden canlı yayın olarak gerçekleştirilen programlarda, bu hafta konuşmacı olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatih Yücel yer aldı. Yücel, “Covid-19 Salgınının Dünya Ekonomisi Üzerindeki Olası Etkileri” başlıklı konuşmasına, Covid-19 salgınının dünya tarihindeki diğer felaketlerle benzerlikleri üzerine yapılan yorumlarla başladı. Yücel, 1918-1920 yılları arasındaki İspanyol Gribinin, 1929 Büyük Ekonomik Bunalım ile enflasyon ile işsizliğin bir arada patlak vermesinin ve 1973 petrol krizinin, dünya tarihindeki büyük ekonomik krizler olarak bugünün salgın vakasıyla birlikte anıldığını belirtti. 1973 Krizinden bu yana yaşanan en büyük arz şokuyla karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Yücel, yaklaşık otuz yıldır ekonomi politikası yapıcılarının talep şokları üzerine uğraştığını ancak Covid-19 salgınının talepten bağımsız olarak arz yönlü ekonomik etkileri ortaya koyduğunu vurguladı.

Covid-19 tedbirleri neticesinde pek çok ekonomik faaliyetin aniden daralması ya da durması nedeniyle üretimden perakendeye tedarik zincirlerinde kopmaların yaşandığını ve bunun sonucu olarak küresel boyutta arz daralmasının ortaya çıktığını söyleyen Yücel, bu sürecin istihdam ve finans akışı sorununa neden olduğunu belirtti.


Yücel konuşmasında, bu süreci aşmak için “Devlet gerekli finansmanı nasıl sağlayacak” sorusuna dikkat çekerek ve bu soru üzerine yaşanan tartışmalarda ortaya çıkan, Merkez Bankalarının karşılıksız para basması seçeneği üzerinde durdu. Karşılıksız basılan paranın kısa vadede devletin ihtiyacını karşılayabileceğini belirten Yücel, bu durum orta ve uzun vadede yüksek enflasyona neden olacağına dikkat çekti.

Salgının daha küçük ölçekli ekonomiler ve hane halkı üzerindeki etkilerine de değinen Yücel, bu süreçte hem harcama kalemlerinin hem de harcama yöntemlerinin değiştiğini belirtti. E-ticaretin daha yoğun kullanıldığı bu dönemde geleneksel üretim-perakendeci-müşteri zincirinin farklı bir boyuta evrildiğini belirten Yücel, hane halkının da daha temel ihtiyaçlara odaklandığını belirtti. Hane halkının bu süreçte verilecek desteği iki noktaya harcayacağını söyleyen Yücel, ilk olarak zorunlu ihtiyaçların karşılanacağını ikinci olarak ise temerrüde düşmemek için kredi ve diğer borçlarını kapatıp, geleceğe dair daha korumacı bir yaklaşım belirleyebileceğini belirtti. Prof. Dr. Fatih Yücel konuşmasının sonunda önümüzdeki günlerde olası ekonomik gelişmelerle ilgili öngörülerde bulundu. İlgiyle takip edilen canlı yayın programında izleyiciler de soruları ve yorumlarıyla programa katkı sağladılar.

Editör: TE Bilişim